Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintFérfimegőrző - kreatív ötletek férfiaknak (férfias ötletek)

A széttört címer: egy menthetetlennek hitt családi emlék új élete ( törött gipsz dombormű javítása - antik fém hatású festés )

Ebben a bejegyzésben egy teljesen menthetetlennek hitt, erős érzelmi  értékű (családi emlék) gipsz öntvény címer megújulását nézheted meg képekben. A címer története a régmúlt időkbe nyúlik vissza: párom nagyszüleinek szobafalát díszítette (akik sajnos már nincsenek velünk), és régi szép gyermekkori emlékek sokaságát őrzi (vagy legalábbis őrizte, mígnem a költözésnél valahogy darabjaira tört).
Eredetileg is szerettem volna átalakítani a címert (mert a farost lemez alapzata bordó plüss-bársonnyal volt bevonva, ami hát ... kimondom őszintén: nem az én stílusom). Gyönyörű volt a címer minden vonatkozásában, de a plüss alappal úgy nézett ki, mint egy darabka Országház. A lakásunk meg (sajnos, vagy nem sajnos) nem igazán neogótikus stílusban épült ezért nem illett bele. A sors fintora, hogy ez az átalakítási kényszerhelyzet magától is előállt, mivel ugye nem puzzle-ként szerettük volna használatba venni - úgyhogy gyorsan megoldást kellett találnom a bajokra. 


A képet látva már biztosan te is átérzed, milyen nagy volt az érzelmi tragédia, amikor kicsomagolás után szembesültünk a címer állapotával.

Nem vagyok az a tipikus nehéz feladatokat könnyen feladó ember, de széttört formájában a címer tényleg menthetetlennek tűnt.. Ha még valamilyen kemény anyagból lett volna (fából, fémből vagy műanyagból) és kiszámíthatóan tört volna , de sajnos gipsz . Már láttam is magam előtt, ,ahogy nagyítóval illesztem össze az összes milliméteres lepattant darabkát, amit valamelyik kartondoboz aljáról halászok össze. De ami azután történt az tényleg a csodával határos: összetologattam a darabkákat és szinte semmi sem hiányzott belőle! (Ugye milyen hihetetlen? Én azóta sem hiszem el! A fenti kép abszolút magáért beszél - de a látvány szerencsére sokkal tragikusabb volt, mint a valós helyzet.)  Szóval ezen a ponton nagy volt az örömöm, éreztem, hogy meg fogom tudni menteni!
Már csak egy baj volt vele: nagy darabok ugyan nem hiányoztak, de keresztbe-kasul fehér törésvonalak éktelenkedtek rajta.
Ennek orvoslására először is óvatosan összeragasztottam a darabokat ( Pattex FIX stukkó ragasztóval), majd az egész címert lefestettem akrilfestékkel az eredeti "antikolásának" megfelelő sötétebb (sötét-szürkés kávébarna) színnel (ügyelve, hogy mindenhova, még a törés mélyedéseibe is jusson festék).
Amikor ez megszáradt óarany színű antikoló-pasztával egy szivaccsal (óvatosan, hogy a mélyedésekbe ne menjen a pasztából) áttörölgettem a dombormű tetejét, így értem el ezt a kissé patinás arany hatást.
Ezután jött az akasztó és már mehetett is az új helyére,a lépcsőház magaslati pontjára, ahol is remélhetőleg még sokáig gyönyörködhetünk benne. Így már nem csak a nagyszülők, de mi is benne vagyunk a "címerünkben".
Kapott egy új hátlapot, immár (a lakásunkhoz és a címerhez is passzoló) krém-fehér színben, amire ragasztással került fel a címer.

így már jól látszik, hogy a helyzet nem is olyan tragikus. Ugyan egy-két picurka gipsz darab "meglépett", de nekünk így talán még jobban tetszik, hiszen története is lett! 
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

kreatív újrahasznosítás

újrahasznosítás

kreatív újrahasználat

újrahasználat

lom

lim-lom

lom mentés

lom átalakítás

kreatív ötletek lomokból

kreatív ötletek használhatatlanná vált tárgyakból

kreatív átalakítás

kreatív felújítás

felújítás

átalakítás

kreatív ötletek szemétből

szemét

környezettudatos

újra hasznos

csináld magad felújítás

csináld magad javítás

diy felújítás

diy javítás

diy átalakítás

javítás

olcsó

költséghatékony

filléres

felújítás házilag

felújítás lépésről-lépésre

felújítás ötlet

átalakítás ötlet

átalakítás házilag

férfiaknak

férfi

kreatív ötletek férfiaknak

kreatív ötletek fiúknak

ajándékötletek férfiaknak

ajándékötletek fiúknak

kézzel készült ajándék férfiaknak

ajándékok férfiaknak

férfias ajándék

férfias hobbi

férfi hobbi

hobbi férfiaknak

kreatív hobby férfiaknak

címer

gipsz címer

címer javítás

gipsz javítás

törött gipsz

törött gipsz javítása

restaurálás

feljavítás

kreatív alkotás szemétből

dekoráció szemétből

lomfelújítás

újrahasznos

dekoráció

dísz

magyar

antikolás

antikoló paszta

arany

fém hatás

fém hatású

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!