Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Lakásfelújítás: felújítás és dekorálás olcsón, házilag

DIY Tölgyfa lépcső felújítás - lépcsőfelújítás házilag, avagy lakkozzunk lépcsőt!

Ebben a leírásban azt nézheted meg, hogy hogyan újítottam fel egy amúgy gyönyörű, de valamiért borzasztóan összebarmolt fém vázas tölgyfa lépcsősort. Egy szép fa lépcsősor a ház igazi éket lehet, de csak akkor, ha valaki azt legalább egy csipet belső igényességgel, szeretettel és ésszel készíti el / újítja fel , és még véletlenül sem úgy, ahogy a cikkben szereplő " profi mesteremberek" tették azt a mi lépcsőnkkel :)


Amikor megvettük a házat és megláttam, hogy a lépcsőt valaki borzalmasan összebarmolta (bocsánat, de erre nincs szebb szó) nagyon szomorú és egyben dühös lettem. Úgy lett lefestve a váz, hogy nem lettek levéve a lépcsőfokok (pedig konkrétan 2, azaz 2! csavar rögzítette a lépcsőfokokat a fém vázhoz, amiket még egy gyerek is ki tudott volna csavarozni egy játék villáskulccsal). De mivel a leszerelés "mesterünknek" macerás és időigényes feladatnak tűnt, ezért inkább össze vissza kente festékkel a natúr tölgyfa lépcsőfokok széleit (mert kitakarni is minek) , natúr vas maradt alattuk a váz ( ahol természetesen be is rozsdásodott ), a fal mellettük konkrétan nem volt sem glettelve sem lefestve (a natúr vakolat a menő!) , a felgyülemlett mocsokról pedig már ne is beszéljünk .... Ha mindez nem lett volna elég, valamiféle elvetemült ötlettől vezérelve a gyönyörű natúr tölgyfa! lépcsőfokok még egy réteg barna NDK padlószőnyeggel (természetesen ezer szöggel) alaposan le is voltak burkolva, hogy takarítani se lehessen ("ápol és eltakar?") .. Nehéz kihozni a sodromból, de az igényes és szép (ráadásul nem  is olcsó) dolgok indokolatlan összebarmolását nem tudom hová tenni. Még azt sem lehet mondani, hogy pénz kérdése, hiszen egy lépcsőfok lecsavarozása a festés megkezdéséhez inkább csak egy kis belső igényesség ... semmi más. 


Így még nem is olyan vészes ugye? Lesz ez még jobb is!   Sajnos (vagy szerencsére?) a padlószőnyeg burkolatos eredeti verzióját elfelejtettem lefotózni a lépcsőnek, mert a padlószőnyeg volt az első, amit a beköltözésünk után gondolkodás nélkül letéptem és kidobtam az ablakon.


Leszerelés előtt "csak" az igénytelen összemázolt  festés látszott. 


Ám leszerelés után felfedte magát az igazi "jó iparosmunka".... Mindegyik lépcsőfok pontosan ugyanilyen volt: a lépcsőfokok (amik eleve semmivel nem voltak kezelve) leszerelése nélkül mázolták a vázat , és ezek szerint azokkal együtt festették a folyosó falát is ...  Kár, hogy nem tudtam élesebb képet készíteni mielőtt belefogtam a felújításba, de lehet, hogy ezzel jobban is járunk, mert már ettől is elkezdett felforrni az agyvizem... 


A lépcsőfelújítás menetének megtervezése és előkészítése
Nagyon szeretek régi, megunt tárgyakat felújítani és újragondolni, de a lépcsőnkhöz kellet egy kis idő, mire lenyugodtam. Amint túltettem magam az élet értelmének újragondolásán, tervet készítettem a felújításra: az már látszott hogy itt nem csak egy kis csiszolásra és lakkozásra lesz szükség..

A terv:

- Első lépésként: alaposan le kell takarítanom mindent
- Be kell fejeznem a hiányzó fal glettelést
- le kell csiszolnom és rozsdamaróznom a vázat utána pedig újrafestenem
- le kell valahogy csiszolnom az elszürkült, szétrohadt és lefestett részeket a tölgyfa lépcsőfokokról
- le kell lakkoznom a lépcsőfokokat

Mivel a teljes folyosó újrafestése ebben a fázisban nem volt tervben (ehhez  - főleg a belmagasság miatt - mesterembert kellett volna hívni, amire anyagilag nem volt keretünk), ezért ezt a lépést egyenlőre kihagytuk (ezért glett színű a lépcsőfokok mellett a fal az utána képeken), de a lépcsőfokok leszerelhetőek maradtak továbbra is, szóval ha jön majd (a remélhetően tényleg profi festő-mesterünk) meg lesz oldva majd az is :) Na de a lépcső!

Mivel mindennapi használatban van a lépcsőház ezért úgy döntöttem egyszerre csak egy lépcsőfokkal foglalkozok majd (így egyszerűen át tudjuk lépni addig, amíg el nem készül ). Ez  jó stratégia lehet, ha a te lépcsőd is kikerülhetetlenül fontos eleme a lakásnak. A lépcsőfelújítás meggyorsítása érdekében (ha nincs kicsi gyerek vagy állat a háznál, és elég akrobatikusnak érzed magatokat :) ) csinálhatod ezt úgy is, hogy minden 2. lépcsőfokot szereled le / javítod egyszerre (mondjuk ez így már elég veszélyes tud lenni, pláne ha nagyon nagyok a közök). Én maradtam a lassan de biztosan elvnél :) 
Első lépésként: leszereltem a lépcsőfokot :) 
Utána (a már jól bevált hypo-s wu2 samponos vizemmel) alaposan lecsutakoltam a fém vázat és a falat is. ( A fa lépcsőfokot csak száraz ronggyal törölgettem át , mert nem akartam, hogy beleivódjon a mocsok még jobban a kezeletlen fába. Tudtam, hogy úgyis durván csiszolni kell majd, úgyhogy a kosz így is úgy is el fog tűnni. )

Amikor megszáradt a takarítás, a fém vázon lévő durva fémdarát és festék megfolyásokat lecsiszoltam , ezután portalanítottam és rámentem Evipass rozsdamaróval. Amikor  a rozsdamaró elvégezte dolgát, rámentem drótkefével és alaposan lecsiszoltam a vázat, míg szép, nyers vas színű nem lett. (Ezt a lépést sok helyen 2x, 3x meg kellett ismételnem, mert már úgy szét volt rozsdásodva, hogy a rozsdamaró sem bírt vele). A csavarok is kaptak egy rozsdamarós fürdőt. Ezen a ponton figyelj oda, hogy ne csöppenjen le a rozsdamaró az alsóbb szintekre (érdemes fentről lefelé haladni, hogy ne a már felújított fokokat érje baleset, ha valami mégis történne). A por és kosz lehullását egy műanyag kis tálca alátartásával egyszerűen megakadályozhatod (legyen kéznél vizes rongy is! )

Amikor a váz előkészítése elkészült, lekezeltem mélyalapozóval a falat a váz mellett , és befejeztem a hiányzó glettelést... Amikor pedig megszáradt a glett, finom (120as) csiszolópapírral lecsiszoltam. A csiszolást is úgy oldottam meg, hogy a lépcsőfok alá tartottam bal kézzel egy műanyag lapot egy nedves ronggyal, így nem szált mindenfelé a por a lakásban.

Amikor a fal és a váz rész is készen volt az előkészítési fázissal, kimaszkoltam (leragasztottam) a falat papír maszkolószalaggal és újságpapírral, valamint leragasztottam azokat a részeket is, ahol a következő lépcsőfok kezdődött (hogy nehogy ráfessek vagy lecsöppenjen a festék).


Ezután következett a fém váz festése:
Első rétegként, mivel nálunk a vázon (valamivel) festett fém és natúr fém  felületek vegyesen voltak az alapok,az alapozáshoz vízbázisú Harzo T-16 hídképző alapozót használtam,
A Harzo T-16 speciális hídképző alapozó kifejezetten olyan felületekhez készült, amikre "csakúgy" nem lehetne festeni egy átlagos alapozóval ( pl: üveg, csempe, fém, fényes bútorlap, már festett vagy lakkozott felületek,... ) - egyszóval ez a festék speciális tapadóhidat képez a fényes bevonatú felületen, hogy a következő réteg festék biztosan megtapadjon majd.  Nekem pedig eddig csupa jó tapasztalatom volt csak vele, szóval mondhatni biztosra mentem :) . Felhordtam kicsi lakkozó (szivacs) hengerrel egy vékony réteget, majd amikor ez megszáradt felvittem még 2 réteget, míg szép fehér egybefüggő felületet nem kaptam ( természetesen ezek között is betartva a száradást ) . 

Amikor az alapozás megvolt, ( szintén a  kis lakkozó hengeremmel ) lefestettem 2 réteg, vízbázisú Swingcolor 2 az 1-ben krémfehér zománcfestékkel (RAL 9001) is ( itt is betartva a rétegek között a száradást ). Szeretem ezt a festéket ( ez a Bauhaus saját márkása ) mert elég szuper ár-érték arányban és még eddig nem hagyott cserben ( pedig egy kezemen már nem is tudom megszámolni mennyi mindent festettem le vele. ) De természetesen bármilyen más strapabíró festéket is választhatsz hozzá (pl: vizes zománcfestéket ) 


A fa lépcsőfokok csiszolása
Amíg száradt a  fém váz festése, rárepültem a tölgyfa lépcsőfok rendbetételére. (Ezen a ponton éreztem, hogy nagy kár hogy ki nem állhatom az alkoholt, mert egy feles igencsak jól jött volna a lelkemnek). Ugyanis a tölgyfa keményfa. Míg a fenyőt egy gyenge nyári szellő is lecsiszolja, a tölgyfához nagyjából dinamit kell. Vagy legalábbis gépek. Jó erős gépek. Szóval ezen a ponton előkerült hű társam: a Bosch excentercsiszolóm. (Konkrétan erre a feladatra vettük, mert 32 tölgyfa lépcsőfok már nem a "majd hétvégén kézzel lecsiszolom" kategória).
Ehhez beszereztünk durva csiszolókorongot (60), közepes csiszolókorongot (80) és finom csiszolókorongot (120).

Vettünk Pattex Fix Wood (10 perces) faragasztót is, mert néhány lépcsőfok el is volt repedve / törve, amiket csiszolás előtt / közben fixálni kellett.

Fontos, hogy a csiszolást mindenféleképpen olyan helyen végezzük, ahol nem számít, ha száll a por, mert bizony szállni fog  (pláne, ha gépekkel dolgozunk). Ugyan rá lehetett volna kötni a porszívót az excenterünkre, de nem mertem rááldozni a frissen vásárolt porszívónkat. (Szerintem ehhez amúgy is inkább amolyan ipari ("műhely") porszívó kell, nem a kisujjamat feltartva tologatom a nagyszobában gép). Ha nem megoldható a csiszolandó lap elkülönítése (mert mondjuk egybe van építve a lépcsőddel) alaposan fóliázd le az ajtókat és takarj le mindent (hogy máshova ne juthasson be a por), vagy válassz olyan kezelési megoldásokat, amikhez nem kell géppel csiszolni (én lakkozni szerettem volna, szóval nem úszhattam meg, de ha színre festenéd ott pl. egyáltalán nem szükséges csiszolni: Harzo t-16 alapozás után már mehet is rá a festék!)
FONTOS: a csiszoláshoz (pláne ha keményfa anyagot csiszolsz , vagy festéket) mindig viselj maszkot, mert a finom keményfa por és az ólom tatalmú festékek pora egészségkárosító hatású !
A "legmókásabb" részlet a lépcsőfelújításunkban, hogy olyan mélyen beleivódtak a dolgok a fába (és olyan kemény volt az alapanyag), hogy kínomban már néhány lépcsőfokot 40-es durvaságú (konkrétan betonra való!) csiszolókoronggal kellet előcsiszolnom, és még így sem jöttek le mindenhonnan résmentesen a foltok... ( Éljen a repedésekbe betucsmákolt festék! ) Szóval izompróbáló feladat volt.

Először a durva csiszolókorongokkal /csiszolópapírokkal csiszoltam végig (a résekben kézzel, a nagy felületeken géppel), ezután jött a közepes, majd a végén egy kis "polírozás" a finommal

Ilyen volt csiszolás előtt:

a hátulja

az eleje

És jöjjön egy kép csiszolás közben (itt már azért elég szépen látszik, hogy minden egyes csiszolásnál egyre szebb, élénkebb színű lesz a fa)


balra a csiszolt felület / jobbra a csiszolatlan

Tele volt lyukakkal és mélyedésekkel is, de szerencsére csiszolás után annyira nem voltak eget verően rondák/látványosak, ezért nem javítottam ki (tapaszoltam be) őket ki külön (plusz féltem, hogy a lakkozás alatt csúnya lenne).
Mestertapasz helyett ( ha lakkozni szeretnél ) a csúnya rések/repedések/lyukak tapaszoláshoz használhatod a fa saját (tiszta!) fűrészporát faragasztóval keverve .

A fa lépcsőfokok kezelése (lakkozás)
 
Miután a csiszolás megvolt, alapos portalanítás után jöhetett is rá a lakk. A lakkon lépcsőfelújításkor nem érdemes spórolni, sőt! Válasszuk a lehető legerősebb kopásállóságú lakkot (lehet oldószeres vagy vízbázisú is. Én jobban szeretem a vízbázisú dolgokat, mert környezetkímélőek, nem büdösek és azonnal vissza lehet őket rakni a lakásba száradás után, ami egy lépcsőfoknál azért lássuk be nem olyan nagy hátrány :) )
Én a Basacolor vízbázisú parkettalakját választottam. (Magyar cég,  nagyon klassz és tartós termékekkel,  plusz árban sem pénztárcaürítős. )
(A cikk megszületése óta eltelt 5 évben folyamatosan használjuk 12 órában a lépcsősorunkat, és ezekkel a tapasztalatokkal együtt is elmondatom, hogy bevált a Basa lakk! és jó szívvel ajánlom!  )

Szóval portalanítás után jöhet a fa lépcsőfokra a 2 réteg lakk (szintén kicsi lakkozó szivacshengerrel vigyük fel, és szintén várjuk meg az egyes rétegek száradását :) ).
Ha ez megvan, már csak a visszaszerelés és gyönyörködés van hátra :) 


5 évvel később ...
Az fenti "utána" képeket is most készítettem :))  (5 évvel az elkészülése után).  De, hogy tényleg ne áruljak zsákbamacskát, lefotóztam nektek közelről a legalsó,legtöbb taposásnak , macska karom gyorsulási versenynek, folyamatos napsugárzásnak, porszívócső karistolásnak kitett és erős vegyszerekkel (hypos víz ) tisztított lépcsőfokot, ami most minden szépítés nélkül így néz ki: 


Így közelről sokkal durvább, mint amilyen valójában :) Szerintem jól bírja! 
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

bútorfestés

bútorfelújítás

bútorátalakítás

átalakítás

felújítás

csináld magad bútorfestés

bútorfestés házilag

diy bútorok

bútorok házilag

bútorkészítés otthon

kézzel készült bútor

diy bútorátalakítás

diy bútorfestés

bútorfestési technika

bútorfestési tipp

bútorfestési trükk

bútorfestés kezdőknek

bútorfestés lépésről-lépésre

festés

festési technika

festés kezdőknek

kreatív ötletek bútorokból

kreatív ötletek bútorokkal

bútor

bútor ötlet

diy bútor

bútorkészítés házilag

barkácsolás

olcsó bútor

fölújítás

diy felújítás

csináld magad felújítás

csináld magad átalakítás

diy átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

férfiaknak

férfi

kreatív ötletek férfiaknak

kreatív ötletek fiúknak

ajándékötletek férfiaknak

ajándékötletek fiúknak

kézzel készült ajándék férfiaknak

ajándékok férfiaknak

férfias ajándék

férfias hobbi

férfi hobbi

hobbi férfiaknak

kreatív hobby férfiaknak

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!