Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintKreatív ötletek karácsonyra | DIY karácsony

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )

Készítsünk Grincsfát házilag egy kis csavarral: használjunk hozzá illatos fenyő ágakat!  Zanót helyett fenyőágakkal készítve a Grincsfánk nem csak szép, hanem igazán ünnepi hangulatú is lesz!  Plusz ( ha egy fenyővásárból meg tudunk menteni pár lehulló gallyat ) ez a nagyszerű fenyőfa alternatíva nem csak dekoratív, hanem pénztárcabarát is lesz ! Kreatív ötlet ugye? Lépésről-lépésre útmutatónkkal gyerekjáték lesz elkészítened kicsi (asztali), és óriás méretben egyaránt.
Minket is elkapott a karácsonyi Grincsfa láz, viszont sehol sem találtunk az elkészítésükhöz szükséges lépésről-lépésre útmutatót, ezért azt gondoltuk készítünk egyet! Nálunk adott volt a lucfenyő ág alapanyag ( fenyő sövényünknek köszönhetően ), ezért gondoltunk egy nagyot és ebből készítettünk egy  karácsonyfa - Grincsfát, ami nem csak dekoratív, hanem igazán ünnepi is!  Abszolút megéri belevágni a Grincsfa készítésbe (akár karácsonyfa helyett is), mert nagyon látványos, és nem igényel túl sok időt és kreatív tudást sem (én például még soha életemben nem dolgoztam növényekkel, mégis sikerült ! :) ). Ha szereted a hagyományosabb karácsonyi vonalat, az sem gond: formáld a levágott ágakat karácsonyfa formára és díszítsd kedved szerint! (Így élő fát sem kell a karácsony oltárán áldoznod, de mégis megmarad a fenyőillat és a hangulat!) 
Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )

Sajnos a nagy Grincsfánk (a képen balra) elkészítésének fázisait elfelejtettem lefotózni ( teljesen belefelejtkeztem az alkotásba ) , de a köz érdekében immár fotókkal illusztrálva újra elkészítettem pici, asztali verzióban. Szerintem a kicsi is cuki lett, remek asztaldísz lesz belőle! A lépések az óriási és a pöttöm Grincsfa esetében is ugyanazok:

I. ) Alapanyagok
A Grincsfa készítés nem csak szuper egyszerű, hanem rendkívül pénztárcabarát is, pláne ha a fő alapanyagot (a fenyőágat) mondjuk egy karácsonyi fenyőfavásárból szerezzük be, hiszen ezeken a fenyővásárokon (a karácsonyfának szánt fenyőfák gallyazásakor) rengeteg fenyő ág nyesedék keletkezik, ami csodás alapanyag lehet Grincsfa készítésre!  De természetesen fenyő ág helyett használhatunk szinte bármit, ami egy kicsit is zöld: klasszikus zanótot,  kicsi élő cserepes bokrot, vagy akár egy műfenyő is tökéletes lehet hozzá! 

Az alapanyagok:

- Lucfenyő ágak, nagyobbak és kisebbek vegyesen (tujából,zanótból és más örökzöldekből is készíthető - amik rugalmasak) . Fontos, hogy legyen egy hosszabb (és  vastagabb ) ág is a kupacban (a hajlított csúcshoz)
- kötöződrót (még kézzel hajlítható, de azért formatartó legyen) . A legjobb ha zöld, mert az kevésbé látszik :)  Madzaggal is készíthető, drót helyett, de akkor a csúcsot valamivel (pl:damillal) lefelé kell majd húzni.
- kisebb vagy nagyobb (agyag) cserép (amibe az elkészült Grincsfát teszed majd). Lehet egy szép karácsonyi kaspó vagy lábas is! 
- opcionálisan: nehezékek a cserépbe (kövek,homok) vagy tűzőhab

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )


 1.) Lépés - Gyűjtsük össze az alapanyagokat

Ha van a kertben fenyő sövényünk, vagy tujánk, amit éppen ideje lenne megmetszeni, akkor nyert ügyünk van! :) De természetesen begyűjthetünk hozzá a karácsonyi vásárból fenyőág nyesedéket, vásárolhatunk virágboltban zanótot ,vagy akár élő , cserepes (tuja) bokrot is! (Ez utóbbi esetében ne kötözzük majd túl szorosan a növénykét, hogy levegőzni is tudjon, illetve az ünnepek elmúltával feltétlenül szedjük le róla a díszítést! )

Amibe teszed majd lehet bármi: kaspó, lábas, bödön, agyagcserép, fa láda .. Mivel víz nem kell a Grincsfának ( kivéve ha cserepes növényből készíted ) ezért ez tényleg gyakorlatilag bármi lehet.  Én nem szoktam a virágcserép aljába tenni semmit, mert annyira "kitömöm" majd fenyőággal, hogy megáll magától is, de te (a biztonság kedvért)  tehetsz a cserép aljába valamilyen nehezéket , hogy ne boruljon majd fel könnyen (pl.: köveket,féltéglát). Ez különösen fontos ha állatok, vagy pici gyerekek mellé, esetleg kültérre ( szelesebb helyre ) szánod a Grincsfát


2.) Lépés fogjuk csokorba a fenyő ágakat
Készítsünk egy szép csokrot a fenyőágainkból úgy, hogy a legmagasabb kerüljön középre és erre rétegezzük a többi ágat egyre kisebbedő sorrendben ( gyertyaláng / karácsonyfa forma szerűen ).
Ügyeljünk rá, hogy (ha az összes nem, is de legalább) a legkülső fenyő ágak színével kifelé nézzenek, Így lesz igazán szép és természetes hatású a végeredmény.  Egy kupac kisebb fenyőágat hagyjunk ki egyenlőre a csokorból ( ezekkel majd a végén fogjuk még utólag dekorálni / formázni a Grincsfánkat).

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )

3.) Lépés - Kötözés!
Ha összerendeztük az ágainkat megkezdődhet a legmókásabb rész: a kötözés!
Kezdjük a legalján úgy, hogy egy vastagabb ágra csavarjuk rá többször a drótot, majd spirál alakban körkörösen haladjuk szorosan fölfelé (a lenti ábra szerint).
Ha a tetejére értünk kezdjük el egyre szorosabban tekerni a drótot úgy ,hogy a végén már egyre többet is tekerünk rá. ( Ez teszi majd lehetővé a csúcság meghajlítását.) Az esztétikusabb látványért használj az alapanyag színéhez hasonló kötözőanyagot (a zöld kerti kötöződrót tökéletes a feladatra).
Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )

4.) Lépés- szobrászkodjunk!

Ez az a lépés, amit teljesen saját szád íze szerint végezhetsz.

- 1.) Grincsfa stílus: Tűzhetsz a nagy kötözött mellé a cserépbe kisebb kiálló fenyő ágakat (az eredeti Grincsfa is hasonló stílusú, lásd a lenti kép jobboldalán. ) Az új kiálló fenyő ágakat nem muszáj hozzárögzítened a nagy középső részhez , elég ha csak a cserépbe dugdosod. ( De azt jó szorosan, különben ki fognak potyogni, a nagy pedig könnyen eldől) 

2.) Fenyőfa stílus ("kötözött sonka") : Kisebb ágakat a nagy kötözött alaphoz óvatosan bedugdosva még ducibbá is alakíthatod a Grincsfádat (lásd a kép baloldalán), így egy kis kötözött fenyőfa formát kaphatsz. Ha ügyes vagy, az új ágakkal el is takarhatod a kötöződrótot.
Ahogy neked jobban tetszik :) A lényeg hogy annyi extra ágat tömködj a cserépbe körbe, hogy a Grincsfa jó szorosan álljon benne.
Nálunk a (főképen szereplő) nagy feldíszezett fa csúcsa magától nem akart lekonyulni (mert nagyon vastag volt a fenyőág és nem bírt vele a drót), így egy kis damillal segítettünk rajta (hozzákötöttük a bödön füléhez...)! :)

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )
A duci fenyőfa (balra) és a klasszikus Grincsfa stílus (jobbra)

5.) Lépés- díszítsünk!
Ha elkészültünk a Grincsfa alappal és meg is vagyunk vele elégedve, nincs más hátra mint tetszés szerint díszíteni a kis (karácsony)fácskánkat! Nálunk a nagy ilyen lett, de természetesen más színeket , szalagokat, díszeket is nyugodtan használhatsz , nem lehet elrontani! A Gricsfa lényege, hogy a meghajlított csúcsáról egy nagyobb (gömb)karácsonyfadíszt szoktak lelógatni, de ezt is leválthatod (nálunk pl. csak egy kis csillag került rá). Ha szeretnél inspirálódni, nézz körül itt!

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )


És még egy kis érdekesség a végére: a fém bödönt is én újítottam fel (amiben áll a Grincsfa.)  Eredetileg ilyen volt a bödön ( ezt  (még nem) én "festékeztem össze" :) )

Grincsfa házilag fenyő ágakból egyszerűen ( Grincsfa készítés lépésről - lépésre )
A lomtalanításból mentett bödön: itt még rozsdásan , malterosan és festékesen. Érdekel, milyen festékkel és módszerrel festettem le? Kattints ide!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

grincs

grincsfa

házilag

fenyő

fenyőág

tuja

zanót

karácsony

dísz

dekoráció

természetes

növény

kültéri

egyszerű

gyors

filléres

virágkötészet

drót

kötözés

grincsfa készítés

grincsfa készítés házilag

grincsfa házilag

grincsfa ötlet

kreatív grincsfa

grincsfa fenyőből

fenyő grincsfa

fenyőfa

fenyő ág

karácsonyfa

karácsonyfa készítés

alternatív karácsonyfa

karácsonyfa helyett

kreatív ötlet fenyő ágakból

fenyő ág ötlet

fenyő ág hasznosítás

fenyő nyesedék

karácsonyi dekoráció

kreatív karácsonyi dekoráció

karácsonyi dekoráció fenyőből

karácsonyi dekoráció fenyő ágból

fenyő ág karácsonyi dekoráció

karácsonyi dekoráció növényekből

grincsfa készítése házilag

kézzel készült grincsfa

diy grincsfa

fenyőfa alternatíva

fenyőfa készítés

kézzel készült fenyőfa

fenyőfa házilag

olcsó

kézzel készült karácsonyfa

karácsonyfa házilag

kreatív karácsonyfa

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!