Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKipróbáltukMegcsináltuk! (kreatív DIY ötletek máshonnan)

Varrjunk textil maszkot ! Kétféle textil szájmaszk filterzsebbel ( ingyenes szabásmintával )

A környékbeli boltokban és patikákban sajnos hetek óta hiánycikk a maszk, viszont szerettem volna, ha legalább valamilyenünk van itthon, amit fel tudunk venni, ha szükséges. Így született az ötlet: fertőtleníthető / újrahasználható textil szájmaszkot fogok varrni! Ebben a cikkben kétféle fazonú szájmaszk varrási útmutatóját találhatod majd meg, plusz megosztok veled egy két fontos információt a maszkok használatáról és a varrásról. Vágjunk is bele!
Az első és legfontosabb , amit így rögtön az elején fontosnak tartok kiemelni az hogy: a házilag készült textil arcmaszkok NEM JELENTENEK  védelmet a vírusfertőzéstől, és nem is szeretném ennek a látszatát kelteni! 
Nagyon sok információ zúdul ránk mindenhonnan kézzel készült textil maszk és egyáltalán maszk hordás ügyben pro és kontra, amik közül én most csak Müller Cecília tisztifőorvos állásfoglalását osztanám meg veletek, mert ebből baj nem lehet :) ( 25:00 percnél kezdődik a maszkokról szóló tájékoztatás, a piros csík közepére kattintva tudsz odatekerni )Tehát a legeslegfontosabb mindenekelőtt, hogy feltétlenül tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat, és - ha tehetjük -  MARADJUNK OTTHON! 
Ha pedig maszkot készítettünk és hordanánk, azt viseljük helyesen:

- az orrot és a szájat is takarja el teljesen
- ne nyúlkáljunk hozzá, ne igazgassuk, ne nyúljunk alá
- cseréljük gyakran ( 2 óránként )
- alapos kézmosás után ( tiszta kézzel ) vegyük le
- használat után áztassuk be fertőtlenítős vízben, mossuk ki magas hőfokon ( vagy fertőtlenítős adalékkal ) és alaposan vasaljuk át ( gőzölős vasalóval ) mielőtt újra használnánk.

Ezekkel az információkkal felvértezve neki is állhatunk a textil szájmaszk varrásnak! :)


Alapanyagok a textil maszkok varrásához
A textil szájmaszkok varrásához nem kell sok minden, és kezdő varrók is bátran belevághatnak ! Szükséged lesz hozzá:

● Sűrű szövésű de kellően légáteresztő , magas hőfokon mosható / vasalható / kifőzhető ( pl: 100% pamut ) anyagra. Még megvarrás előtt - a szád elé tartva - tesztelheted, hogy mennyire könnyű a választott anyagodon keresztül levegőt venni. 
Nem alkalmasak maszknak: a vastag anyagok / nehéz drapériák, bőrök / műbőrök / műanyagok és a nagyon műszálas anyagok sem
● valamilyen gumira ( lehet vékonyabb vagy szélesebb gumi is ), vagy ha nincs megkötőpántra (amit akár pólófonalból is készíthetsz)
● cérnára és varrótűre és/vagy varrógépre
● a szabásmintára ( a letöltő linket a következő pontban találhatod)


Ingyenes szabásminták:

● A koreai "szmogmaszk" fazonú filterzsebes maszk szabásmintáját Craft Passion oldaláról töltheted le ingyen >> ide kattintva << 
● A "sebészeti maszk" fazonú filterzsebes maszk szabásmintáját pedig ennek a bejegyzésnek a végén találhatod majd egy videóban a "Orvosi ("sebészeti") fazonú textil arcmaszk készítése" fejléc alattA koreai avagy "szmogmaszk" fazonú textil arcmaszk elkészítése
Craft passion  nagyon klassz képes leírást készített a szabásmintájához ( az arcmaszk megvarrásához ), de nekem túl "profi varrónős" volt a megfogalmazás ( sok helyen kellett improvizálnom a varrásban, mert nem értettem éppen mi történik - pedig nem rossz az angolom ), szóval úgy döntöttem készítek hozzá egy kis magyarázó leírást magyarul én is. Szóval jöjjön a maszk varrási útmutató magyarul "kezdőknek" :) 

● 1.) Lépés: nyomtasd ki az előző pontban található "szmogmaszk fazonú arcmaszk" szabásmintát. Nyomtatásnál figyelj oda, hogy ne kicsinyítsd vagy nagyítsd az oldalméretet (eredeti méret megtartása). A nyomtatásod (és a szabásminta) mérethelyességét utólag is ellenőrizheted: a papíron a 2" jelölésű csíknak pontosan 5 cm-nek kell lennie.   

Ha a nyomtatás megvan vágd ki a papírból a két szabásmintát a FEKETE csík mentén. A szabásminta két részből áll: az egyik a maszk szín oldala ( külső, nekem a színes / mintás anyag ) ez egy kicsit hosszabb szárral rendelkezik széltében ( a gumit tartó hajtóka rész miatt), a másik a maszk fonák oldala (nálam ez a fehér anyag, a belső rész) ennek a szár része rövidebb. Én töredelmesen bevallom az átrajzoláshoz színes ceruzát használok, mert azt könnyen ki tudom mosni, de használhatsz profi jelölőkrétát vagy jelölőceruzát  is :) 

A külsőnek szánt anyagot színével befelé hajtsd össze , tedd rá a szín szabásmintát ( 'pocket main fabric' ) :
majd rajzold át rá a maszk külsejének szabásmintáját úgy, hogy a szár részt  meghosszabbítod (lásd kék ceruzavonal) kb 2-3 ujjnyival
ezután a belsőnek szánt anyagot is hajtsd össze színével befelé és erre rajzold át a belső rész szabásmintáját 'pocket lining fabric' ( erre nem kell pluszban ráhagyni a szélén ):
2.) Ha átrajzoltad a szabásmintát az anyagodra, vágd körbe úgy, hogy ráhagysz a vonalaidra körben mindenhol minimum 1-2 centit (ott is ahol az ábra nem mutatja). Valahogy így:
3.) Ha kiszabtad a megfelelő darabokat lennie kell 2 db eleje és 2 db hátulja anyagodnak, amik egymás tükörképei:
4.) Innen jön a mókás rész: a varrás!  Gombostűzd össze az anyagpárokat színükkel befelé:
majd varrd végig őket az íves  szabásminta vonal mentén egyenes öltéssel, ügyelve, hogy csak addig varrj amíg a vonal tart ( sárgával jelöltem ). 
5.) Ha a varrás megvan ( a kifordításkori szép íves vonalért ) be kell vagdosni az íves részen az anyagot, majdnem a varrásig - sárga nyilakkal jelöltem (FONTOS:  a varrásvonaltól kb 3-4mm nél ne vágj beljebb! ). Ezt végig az íves szakaszon csináld meg, mindkét darabon, nagyjából  1 cm-es közökkel " kakastaréj" szerűen :
6.) ha ez megvan  vedd ki a gombostűket és fordítsd ki az anyagot. ( Ezen a ponton le is vasalhatod az éleket. ) 
A következő lépéshez a két "kosarat" színükkel befelé (egymás felé) tedd egymásra. Így:
7.) A maszk alján és tetején a két darab varrásvonalainak végét illeszd egymáshoz és gombostűzd össze (minkét réteget egymáshoz):
utána igazgasd el a maszk darabokat egymáson és azokat is gombostűzd össze:
8.) Ezután a belső bélés anyag szárszéleit (nálam a fehér anyag) gyors szegéssel szegd be (cikcakk öltéssel varrd végig), ügyelve hogy csak a bélés anyagot varrd (ne varrd hozzá a külső anyaghoz). A sárgával jelölt szélt kell beszegned:
majd , majd a szabásminta vonaláig hajtsd vissza, és egyenes öltéssel varrd le ( itt is ügyelj rá, hogy ne varrd hozzá a külső réteghez! Csak a bélés anyagot varrd! )
A bélés anyag másik szárán ismételd meg ugyanezt ( cikcakk  szegés - levarrás ) és utána valahogy így kell kinéznie a maszkodnak:
9.) Ha ez megvan, varrd össze egyenes öltéssel a két réteget a felső és az alsó szabásminta vonal mentén ( pinkkel szaggatottal jelöltem, hogy hol és meddig kell varrnod ). Ezen a ponton szükséged lehet vagy a belső, vagy a külső anyagra, még egyszer átrajzolni a szabásmintát ( attól függően, hogy melyik oldalon fogsz varrni ), hogy lásd a vonalakat. FONTOS: ne varrj át a középvonalon! Két oldalról ( kintről - a szártól - befelé ) varrj, és állj meg az orrcsúcsnál és az állrészen ott, ahol a gombostűd van ( azaz a középvarrásnál ). Így 4 varrást kell elvégezned ( kettőt felül, kettőt alul ):
10.) Ha ez megvan, az 5. pontban bemutatott "kakastaréj" hadművelethez hasonlóan vagdosd be a maszk szélét felül az íves részen ( itt is figyelj, hogy a varráshoz ne vágj túl közel, és pláne ne vágj bele! ):
11.) majd vedd ki a gombostűket és fordítsd ki a maszkot ( ezen a ponton le is élezheted vagy levasalhatod az éleket ):
Ezután következik a gumitartó "hajtóka" elkészítése: gyors szegéssel ( cikcakk ) szegd be a külső / szín anyag széleit ( nálam pink pöttyös ), úgy hogy a kialakult lehajtást is levarrod:
... majd ezt a szélrészt a belseje felé hajtsd vissza a bélés anyag széle mögé úgy, hogy maradjon egy nagyjából 1 - 2 centis gumitartó cső rész. Kb. így:

12.) Varrd le ezt a két szár részt is ( itt is ügyelj, hogy csak a külső szín anyagot varrd, nehogy véletlenül hozzá varrd a bélést is :) )
13.) Ha ez megvan, jön a "merevítő varrás"!  Vasald le az anyagot, majd a felső és alsó részen ( a 9. ponthoz hasonlóan, csak most már a színe oldaláról ) a hajtókáig varrd össze a maszkot egyenes öltéssel ( vigyázz hogy a gumivezető hajtókába ne varrj bele, mert nem fogod tudni beledugni a gumit :) ). Itt nem kell nagyon beljebb varrni az anyag széléhez képest: a legszebb, ha a maszk anyag széle a varrógép talp belsejéhez esik nagyjából. így:
Tehát: varrd össze a maszkot alul ( itt is ügyelj, hogy középen állj meg - ne menj át ):
.. és végül felül is ( szintén ne menj át középen ) :
14.) Fűzd bele a textil maszkodba gumit egy biztosítótű, egy horgolótű vagy egy hosszabb tű segítségével:
A gumit kétféleképpen fűzheted be ( két fazonban ):   vagy külön külön gumit fűzöl a két széle hajtókába ( ebben az esetben a füleid tartják majd a maszkot ): 
vagy egy hosszú gumit fűzöl körbe ( így nem fülre akaszthatós , hanem fejre húzhatós lesz a textil maszkod - ami szerintem kényelmesebb ). Elsőre ne húzd meg erősen a csomót a gumin, próbáld hozzá a fejedhez és csak utána rögzítsd!
Kész :) Ugye, hogy nem volt nehéz? Léteznek ennél egyszerűbb textil maszk szabásminták is ( egy párat mindjárt be is mutatok ) de szerintem ez a legjobban arc formát követő és a legkényelmesebb  is a különböző típusok között ( plusz - elnézést ezért, tudom nem ez a legfontosabb - de ez néz ki szerintem a legjobban  felvéve :) ). Természetesen az a jó, ha többet kipróbálsz, és a számodra leginkább kényelmeset / praktikusat használod majd.

Hordva pedig valahogy így néz ki: 

Csidvimaci a modellkedéssel vállalta, hogy egy kis mókát csempész ezekbe a nehéz napokba. ( Az én kócos kialvatlan fejem látványa valószínűleg inkább csak rontana  a komfortérzeten :)  ):


Orvosi ("sebészeti") fazonú textil arcmaszk készítése
Az orvosi fazonú textil maszk varrása engem erősen megizzasztott a sok-sok réteg miatt, pedig látványra jóval egyszerűbbnek tűnik, mint a koreai fazon. A sebészeti fazonú maszkok elkészítését nem írom le részletezve, mert azt a most következő videóban megnézheted lépésről-lépésre :) Egy fontos dolgot azonban kiemelnék: ne legyél lusta alaposan levasalni a vonalakat ! :)  Illetve a sok vastag réteg miatt ezt a fazont nem ajánlom gyengébb  varrógépekhez, és / vagy kézi varráshoz. ( A szabásmintát a videóban találhatod, kattints rá és indítsd el! )Ez így néz ki modellünkön Csidvimacin:És végül, de nem utolsó sorban: egy maszk szemüvegeseknek, ami nem párosodik be!
Ez a maszk Thuy Phan-tól igazán szuper fazon, el sem tudom mondani mennyire megkönnyítette az életem szemüvegesként! Az elkészítését itt sem írom le, mert a videó nagyon szuperül végig mutatja majd neked, a szerkesztéstől a varrásig. Ha nem szeretnél a minta kiszerkesztésével pepecselni >> ide kattintva << le is töltheted PDF formátumban.  FONTOS: a maszk felső egyenes vonalának is az orrodon kell lennie felhúzva(mint a videó modelljén), csak úgy használ pára ellen.Ha még több videós szabásmintát és útmutatót szeretnél nézz szét itt:
https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=diy+face+mask

Remélem tudtam segíteni! Vigyázz magadra és kitartás! 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

kreatív ötletek

elkészítettük

megcsináltuk

sk

kézzel készült

diy

varrás

varrott

textil

anyag

kreatív ötlet textilből

kreatív ötlet anyagból

szájmaszk

orvosi maszk

szmog maszk

maszk

szájmaszk varrás

varrott szájmaszk

varrott maszk

maszk készítés

szájmaszk készítés

szájmaszk házilag

vírus

vírus ellen

baktérium

betegség

koronavírus

szabásminta

maszk szabásminta

szájmaszk szabásminta

textil maszk

textil szájmaszk

orvosi maszk készítés

orvosi maszk házilag

segédeszköz

megelőzés

betegségmegelőzés

védelem

vírusvédelem

mintás

gyerek maszk

felnőtt maszk

gyerek szájmaszk

felnőtt szájmaszk

szmog

maszk varrás

orvosi maszk varrás

egészség

szabás

maszk hordása

maszk tudnivalók

ingyenes maszk minta

ingyenes maszk szabásminta

ingyenes szájmaszk szabásminta

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!