Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintReceptek ( DIY kozmetikumok és tisztítószerek házilag)

Szappanmaradékok újraöntése egyszerűen - maradék szappanok új élete

Rengeteg szappant használunk el, és bizony eddig fejtörést okozott, hogy mit is kezdjünk a szappanmaradékokkal. Ekkor jött az ölet: miért ne önthetnénk őket újra formába? Ebben a cikkben azt tanulhatod meg, hogy hogyan tudod a régi, picike, dirib-darab szappanjaidat újra egy szép nagy szappantömbbe önteni ( formázni tetszés szerint ) és egy kicsit feljavítani illat és bőrápolás szempontjából
Mi megrögzött szappanmániások vagyunk, pláne mióta felfedeztem, hogy a borzasztó állapotú arcbőrömet csak és kizárólag a Yamuna kamillás szappanja tudja teljesen normálissá varázsolni ( ha tudnátok, hogy előtte hány féle ilyen - olyan natúr és nem natúr kozmetikummal próbálkoztam ... hjjaj.. Egyszerűbb lenne olyan terméket mondani, amit nem ismerek .. :) ) Plusz nővérem is csodás szappanokat készít, amivel mindig meglep minket, úgyhogy CSAKIS szappan. Mindenre. Fürdéshez, arcmosáshoz, kézmosáshoz is szappant használunk, plusz most még bejött ez az extra vírusos időszak is, ahol még gyakrabban kell kezet mosni, szóval fogynak a szappanok rendesen - de mindig marad belőlük egy picike, már - már őrjítően idegesítő kis szappan darabka, amivel az ember már nem tud rendesen mosakodni, de kidobni sincs szíve - ismerős ugye? Nna, ezekre a kicsi, maradék szappandarabkákra találtam most egy szuper egyszerű megoldást, amit mindjárt meg is mutatok neked!

Előtte azonban gyorsan egy pár szó a szappanokról:

● A szappan lúgos kémhatása miatt megöli a kórokozókat. Fertőtlenít, és hatékonyan tisztít. Ezen okokból a  különböző kórokozók a szappan felületén sem tudnak huzamosabb ideig életben maradni. ( Szóval ez ne tartson vissza az az újraöntéstől! Plusz forralva is lesz majd a "szappanleves", szóval bacik biztosan nem maradnak benne - csak a kellemes illatú, szuper szappan!  )
● A szappan eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felületéről. Ez is a tisztítás egyik fontos összetevője. Így segít megőrizni bőrünk valódi tisztaságát.
● Kíméletesen tisztít. Nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot, csak a nem odavalókat.

Még többet olvashatsz a szappan történetéről és jótékony hatásairól itt
Na de vágjunk is bele, hozzuk formába a ( pici darab ) maradék szappanjainkat

Hozzávalók / eszközök
A szappandarabok újraöntése abszolút egyszerű művelet (elrontani szinte lehetetlen), és nem is kell hozzá semmilyen drága alapanyag (  gyakorlatilag csak a szappanok :) ) 

Szükséged lesz a szappanöntéshez:

- szappanmaradékokra ( bármilyen szappan tökéletes! Lehet az: kicsi maradék, régi nagy szappan, vagy akár új szappan is, amit szeretnél egy kicsit szebb formába önteni - mondjuk ajándékba )
- hőálló tálkákra ( olyat használj, amit nem fogsz / nem használsz már étkezési célra, mert az illat erősen beleivódik! Nagyszerűek a célra pl: kimosott konzervdobozok )
- kicsi lábasra ( szintén olyat válassz, amit nem használsz étkezési célra - a fenti okok miatt .  Tökéletes az ütött kopott régi is! )
- ollóra ( vagy nagy lyukú reszelő )
- öntőformákra ( tetszés szerint lehet: kicsi konzervdoboz, fóliával bélelt papírdobozka, fóliával bélelt sütikiszúró stb. )
- forró vízre
- tálcára

nem kötelező, de használható:

- olívaolaj ( extra bőrpuhító összetevőként )
- illóolajok ( illat erősítésre )
- szappanszínezék ( színezésre )

A szappanjainkon a sötét darabkák nem penész vagy kosz! ( ezek gyógynövényes szappanok voltak, amiket látsz bennük azok növény darabkák. pl: a sárga esetében kamillavirágzat ( ezeket nem öntöm majd bele az új szappanba )

1.) Lépés: előkészítés
Készítsük elő a szappandarabkáinkat / szappanjainkat. Próbáljuk úgy csoportosítani őket , hogy a hasonló színek és hasonló illatok egy kupacba kerüljenek.
Kerüljük a "mindent egybeöntök oszt' majd lesz valami" stratégiát - hacsak nem minden mindegy alapon készítünk szappant  - mert a 100 féle virág külön - külön finom illatos, de egyben .. háát :) 
Szóval szortírozzunk illatok és színek szerint :) Az egyes kupacok darabkáit / szappanjait egy kis hőálló tálkába daraboljuk bele. Darabolhatunk ollóval ( nekem ez vált be a legjobban ), de használhatsz nagy lyukú reszelőt is hozzá. A lényeg, hogy viszonylag kicsi ( amolyan kandírozott gyümölcsdarabka nagyságú ) szappan "reszeléket" hozzunk létre, amik nagyjából egyforma méretűek. Én most csak a sárga kupac utóéletét mutatom végig, de a többivel is ugyanígy kell majd eljárnod:
Ha a darabolás megvan, önts rá annyi forró vizet, hogy ellepje - de ne vidd túlzásba:
Majd hagyd állni nagyjából 24 órát. A pihentetés alatt a szappanok megpuhulnak ( ha ez nem következne be, adhatsz hozzá még egy kis forró vizet és hagyhatod még egy kicsit állni)

Másnap ( amikor a pihentetési idő letelt ) öntsd egy kis lábosba a felpuhult szappandarabokat, és kezd el kis lángon felmelegíteni / főzni ( teljes felolvadásig ). Közben gyakran kevergesd, nehogy odaégjen! ( A kevergetéshez is használj olyan eszközt, amit már nem fogsz étkezési célra használni, vagy legalábbis fémet, amiről könnyebb lemosni a vegyszereket ). Ezen a ponton attól függ meddig kell főznöd a "szappanlevest", hogy menyi vizet adtál hozzá az előző lépésben. Ha túl sok vizet adtál a keverékedhez valamiért, itt tudsz korrigálni : forrald el róla a nagyját. Ha túl kevés vizet adtál hozzá, akkor a masszád nem fog rendesen elolvadni - darabos trutyis lesz - ami szintén nem jó. Ez utóbbin egy kis extra vízzel könnyen javíthatsz főzés közben.  Akkor jó a "szappanleves", ha felforralva leves! Azaz folyik, de nem túl híg ! :) Nekem az a szappanadag is megdermedt rendesen, amiről úgy gondoltam túlvizeztem, szóval tényleg nem tudod elrontani :)
Főzd addig míg fel nem olvad teljesen az összes darabka - ha kell egy icipici kis vízzel segíts rá - és már biztosan jó vagy :) 

Ezután húzd le a tűzről a szappanleved. Itt ( ha szeretnél ) keverhetsz bele egy icipici olívaolajat ( a bőröd puhaságáért ), különféle illóolajokat , vagy tehetsz bele  pár csepp szappanszínezéket. Ez teljesen tetszőleges.

Ezután a szappanlevest formákba fogjuk önteni. Egy műanyag tálcára tedd rá az öntőformáidat. ( Ez azért kell, hogy nehogy véletlenül szappanlé lavina baleset áldozata légy , mint én :) ) A szappanöntőforma nálam egy alufóliába tekert régi sütikiszúró volt, de kibélelhetsz kartondobozt fóliával, használhatsz szappanöntőformát, gyertyaöntőformát, konzervdobozkát, szilikonformákat, vagy  vagy bármilyen neked tetsző formát. A fontos csak annyi, hogy ne tudjon a formából kifolyni a szappanlé.
Az öntőformádat előzetesen egy icipici olívaolajjal kend át, vagy fóliázd ki ( hogy ne ragadjon a falához a kész szappanod ), utána öntsd bele a szappanlevet ( teljesen teli ).
Ha ez megvan, hagyd állni száraz hűvös helyen míg teljesen meg nem dermed / ki nem szárad. ( Ez napokat is igénybe vehet, attól függően milyen vastag szappant öntöttél ) Látni fogod ahogy folyamatosan dermed meg, így könnyű észrevenni amikor már kész :) 
És már kész is a régi - új szappan ! :) 

A kicsi "márványos" lustaságból készült: az aljára került egy szín maradéka, megdermesztettem majd rá a másik maradéka :) Nem szép,de a funkcióját betölti :)
Természetesen te ennél biztosan szebb szappanokat fogsz majd készíteni, de nekünk így is "tökéletes" ( vagy legalábbis funkcióját tekintve az :) )  Mi ezeket a szappanokat csak kertészkedés utáni kézmosáshoz fogjuk használni ( a hulladékmentesség jegyében ), de egy ÚJ szappanokból öntött kicsi "bonbonszívecske" alakú szappan például ajándéknak is tökéletes lehet! Vagy, ha olyan illóolajokkal kombinálsz egy átlagos szappant, amik gomba, baktérium, és vírusölő hatásúak ( pl teafa illóolaj ), akkor az új szappanod tökéletes lehet a vírusos időszakban is!

Szappanra fel ! :)
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

kreatív újrahasznosítás

újrahasznosítás

kreatív újrahasználat

újrahasználat

lom

lim-lom

lom mentés

lom átalakítás

kreatív ötletek lomokból

kreatív ötletek használhatatlanná vált tárgyakból

kreatív átalakítás

kreatív felújítás

felújítás

átalakítás

kreatív ötletek szemétből

szemét

környezettudatos

újra hasznos

csináld magad felújítás

diy felújítás

diy javítás

diy átalakítás

javítás

olcsó

költséghatékony

filléres

felújítás házilag

felújítás lépésről-lépésre

felújítás ötlet

átalakítás ötlet

átalakítás házilag

recept

kreatív recept

kipróbáltuk

egyszerű recept

olcsó recept

diy

kézzel készült

csináld magad

szappankészítés

szappanöntés

maradék szappan

maradék szappan újraöntése

maradék szappan újrahasznosítása

maradék szappanból

szappanmaradék

szappan

szappanforma

szappanöntőforma

kézműves szappan

kézmves szappan készítés

szappan készítés

zero waste

hulladékmentes háztartás

hulladékmentes

szappanmentés

szappanmentő

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!