Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintReceptek ( DIY ételek, italok )

Mennyei rózsaszörp - rózsaszörp készítés lépésről - lépésre (rózsaszörp recept)

Tudtad, hogy a rózsa nem csak mennyei illatú, hanem isteni finom is? A csodás illatú friss rózsaszirmokból pillanatok alatt készíthetsz szuper finom ehető / iható különlegességeket, például rózsaszörpöt! Ebben a cikkben azt tanulhatod meg, hogy hogyan készült a rózsaszörp pillanatok alatt és egy pár tippet is mutatok neked, amivel leegyszerűsítheted a szörpkészítést!

Nos, be kell vallanom "lustaságom" okán nem igazán szeretem az órákig pucolós, pepecselős ételeket / italokat és emiatt a kézzel készült  szörpök / lekvárok készítése sem igazán tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, akármennyire is imádom őket fogyasztani. (Ha valaki készített már tízen-x liter meggyszörpöt egyesével magozott meggyből, most biztosan átérzi, hogy mire is gondolok pontosan az alatt, hogy "nem igazán szeretem készíteni" :) ) .  Többek között ezért is nagy kedvencem a rózsaszörp,  hiszen ez a csodás, iható különlegesség SZÓ SZERINT pillanatok alatt elkészíthető, mindenféle hosszadalmas előkészítés és befőzési tudás nélkül is. Semmi pucolás, magozás, hámozás vagy napokig főzés - csak egy jó nagy kupac illatos rózsaszirom, egy kis víz, cukor (vagy befőzési édesítőszer), kb. fél óra főzés és már kész is -  a végeredmény pedig szuper finom , plusz a rózsaszörp is telis-tele van  értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is! Arról már nem is beszélve, hogy mennyire különleges maga az ötlet is!  Nekem például nagyon nagyon sokáig fogalmam sem volt róla,  hogy a rózsa virága ehető - és szerintem ezzel nem vagyok egyedül ! :)  Na de vágjunk is bele! :)  
 

A rózsaszörp készítésnek van egy pár igen egyszerű alapszabálya a rózsaszirmokra vonatkozólag, tehát rögtön kezdjünk is ezzel:

- NE HASZNÁLJ olyan rózsát, amit permeteztek / vegyszerrel kezeltek ( ezért a virágboltokban / áruházakban kapható rózsa sem jó, hiszen ezeknek az előéletéről sokszor nem tudni semmit, és ugye ezeket nem étkezési célra termesztik, szóval nincsenek olyan szigorú vegyszer-szabályozáshoz kötve. ( Még akár mérgezőek is lehetnek, ne kísérletezz velük!  ) 
- NE HASZNÁLJ olyan rózsát, ami ( forgalmas ) főút / autóút mellett nyílik 
- Mindig a lehető legfrissebb és legillatosabb ( teljesen kinyílt ) rózsafejeket válaszd ki ( minél illatosabb, annál finomabb! )
- A szín mindegy. Nem kötelező kizárólag vörös rózsából főznöd a szörpöd, de arra készülj fel, hogy minél több más színű szirmot keversz bele, annál halványabb/sárgásabb lesz a szörpöd színe. Én  nagyrészt sárgás-rózsaszínekből szoktam főzni, mert ezek a legillatosabbak nálunk, de azért szerintem így is elég szép színe lett. (Nem használtam semmilyen mesterséges színezéket! ) A lényeg, hogy ( ha szép piros színt szeretnél ) legyen benne bőven bordó / piros rózsaszirom is ( nagyjából fele-fele arányban már tökéletes ). Persze, ha a szín mindegy, akár teljesen egészében el is hagyhatod a bordókat és készítheted csak abból, amid éppen a kertben van.
-A rózsa típusa / fajtája / mérete is mindegy ( tényleg mindegy, minden rózsaszirom ehető ). Lehet az kicsi, nagy, futó, félfutó, tearózsa... a lényeg hogy erősen illatos legyen - és biztosan rózsa :) Tudom,tudom.. mindenki felismer egy rózsát :)  de azért figyelj oda ,mert vannak hasonló virágok, amik mérgezőek lehetnek. Én félfutó, nagy virágú, erős illatú "nemesített" rózsákat használtam.
- ha házilag permetezted a rózsáidat valamivel (gombaölővel, rovarölővel stb.) mindig bizonyosodj meg róla, hogy kivártad a megfelelő élelmezésügyi várakozási időt ( a vegyszer csomagolásán fel kell lennie tüntetve). A természetes permetlevek (pl:csalánlé) és az amúgy nem igen veszélyes házi megoldások (pl: mosogatószeres víz permetezés ) ilyen szempontból " nem számítanak", a szirmokat úgyis alaposan megmossuk. De azért vigyázz kérlek. Mondjuk ez a gyümölcsökre ugyanúgy igaz :) Elnézést ha ez alapvető, de azért biztos ami biztos.

A recept:
A rózsaszörp receptje:

- 50 dkg friss , illatos rózsaszirom 
- kb. 2  liter víz ( annyi, amennyi bőven ellepi majd a szirmokat ) 
- 1 kg kristálycukor ( helyettesíthető bármilyen befőzési  édesítőszerrel )
- 1 evőkanál citromsav 

Ha hosszabb távra tervezed tárolni (befőznéd) a szörpödet:
- 1 késhegynyi nátrium benzoát
- befőző fólia vagy folpack
-  Légmentesen záródó, csavaros tetejű (fém kupakos) szörpös üvegek (nagy , üveges Kubus, vagy más gyümölcsleves üvegek is tökéletesek! A lényeg, hogy erősen záródó, masszív, csavaros "befőttesüveg" szerű teteje legyen. )
Természetesen, ha nem a befőzés a cél, hanem "csak" a fogyasztás , akkor bármilyen más tiszta (hőálló) üvegbe kitöltheted a szörpöd.

A befőttes-szörpös üvegek előkészítése: ha hosszabb távra tennéd el a rózsaszörpöket itt is (mint minden befőzésnél) nagyon fontos az eszközök tisztasága! Én egy kis hypos-szappanos mosogatóvízzel szoktam sterilre mosogatni az üvegeimet, aztán alaposan kiöblítem folyó víz alatt és megvárom hogy lecsöpögjenek. A használt eszközökkel: tölcsér, merőkanál, lábas, szűrő stb. is ugyanígy járok el. Ha nem szeretnél fertőtlenítős vízzel mosogatni, sterilizálhatod az üvegjeidet forró sütőben is -> még több a sterilizálási lehetőségekről itt

A szörp elkészítésének menete

1.) Lépés: szedd le a rózsákat a fenti iránymutatás alapján.  Csak a szirmokra lesz szükséged, ezért a rózsafejeket alaposan mosd le, és utána óvatosan tépdesd le a szirmokat. (Ha azt szeretnéd, hogy a rózsád hamar újra virágba boruljon, a virágfej alatti első 5 szirmos levél fölött vágd le a virágfejeket! ) Én nagyjából fele- fele arányban használok általában vörös és sárga-rózsaszín-narancs rózsa szirmokat (meg, amit még aktuálisan találok :) ). Mondjuk hozzá kell tennem, hogy a mi kertünk szinte csak rózsából áll, szóval messzire nem kellett menni értük :) 

Ugye milyen gyönyörű? Kár hogy illatot nem tudok átadni!
2.) A megmosott virágszirmokat tedd egy jó nagy lábasba és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 50 dkg virágszirmonként ez nagyjából 1,5 - 2 liter víz. A szirmok fel fognak jönni a víz felszínére, de ez nem gond :) 


3.) Közepes lángon tedd fel főni őket fedő alatt és néha kavargasd meg főzés közben. Addig főzd a szirmokat , amíg el nem kezdenek "kifakulni" . ( A folyamat elég gyors, forrástól pár perc általában. ) Hogy jó-e már a főzeted azt onnan láthatod,  hogy a szirmok egyre fakóbb színűek, A víz pedig egyre sötétebb. (Érdemes elsőre nem 100% ban fehér, vagy sárga rózsával kezdeni , mert a vöröseken látható a változás a leginkább - így le tudod mérni a pontos főzési időt. ) Ezen a ponton ne ijedj meg, a kékes-barnás-lila víz szín normális és még változni fog!  :)

Tudom, borzasztó a fénykép minőség, de remélem látszik: a sötét vörös/ bordó rózsaszirmokból rózsaszín lett, a víz pedig barnás-lila. ( Az illat pedig, hú , hát, leírhatatlan! ) :)  ( A sárgákon nem nagyon érzékelhető túl nagy változás )


4.) Ezen a ponton vedd le a tűzről és óvatosan szűrd le a főzetet szűrővel. A lére lesz szükséged a szirmokat kidobhatod ( VAAGY készíthetsz belőle rózsalekvárt ! :) )

A leszűrt lé itt még nem túl gusztusos színű, de mindjárt jön a varázslat! :) A háttérben jól látszik, hogy a vörös szirmok szinte fehérré változtak.

5.) A leszűrt főzeted tedd vissza a tűzhelyre a lábasban és kezd el közepes lángon visszamelegíteni. Közben keverd hozzá a citromsavat. Ettől gyönyörű világos bíbor-piros színre vált majd a sötétből. 

6.) Utána keverd bele a cukrot is és folyamatosan kevergesd míg fel nem olvad teljesen.


7.) Ha hosszabb távra tervezed tárolni (befőznéd), tartósítóként tedd bele a késhegynyi Nátrium benzoátot is és alaposan keverd el.

8.)  Tedd takarékra a szörpöd és kezd el kitölteni az üvegekbe: 
Először csak egy kevés szörpöt merj ( merőkanállal tölcséren keresztül ) az üvegek aljába,nehogy a nagy hirtelen hőtől elpattanjon az üveg. Várj pár másodpercet majd töltsd őket tovább (de ne teljesen színültig, kb 1-2 centi hely maradjon a kupaktól számítva) .

9.) Tegyél az üveg szájára egy kocka tiszta befőző fóliát (vagy folpackot), erre erősen csavard rá a kupakot és (ha tudod) állítsd őket fejre egy pár percig (ez sterilizálja majd a fóliát/kupakot is) .


Fejre álltak :) 

10) Egy -két perc fejre állított állapot után tedd őket száraz-dunsztba: mi egy nagy műanyag babakádat szoktunk egy pamut lepedővel kibélelni és abba tesszük bele - talpára állítva, egymás mellé szorosan - a teli üvegeket, majd alaposan betakargatjuk őket a lepedővel és még egy külön meleg takaróval is betakargatjuk. Ebben a  bebugyolált állapotban hagyd őket teljesen kihűlni ( ez általában 24 óra ).

11.) Ha ez megvan: címkézd fel tetszés szerint és fogyaszd egészséggel ! ^^
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

recept

receptek

kreatív recept

rózsaszörp

rózsaszörp készítés

szörpkészítés

szörpfőzés

főzés

rózsa

rózsavirág

virágszirom

ehető virág

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!