Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Bútorok: Bútorfestés és bútorfelújítás házilag

Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )

Ebben a cikkben lépésről-lépésre ismerkedhetsz meg a visszacsiszolásos antikolás módszerével, ami nagyszerűen használható kopottas hatású ( vintage ) bútorok készítéséhez. Ezzel az öregítési technikával egyszerre újíthatsz fel fillérekből, és alakíthatsz át egyszerűen  bármilyen megunt , ütött-kopott régi bútordarabot. A visszacsiszolásos antikolás egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy első ránézésre tűnhet, kezdő bútorfestőként is bátran belevágatsz! Mostani átalakító festésem és útmutató leírásom alanya egy lomtalanítás elől mentett, szebb időket is megélt fa szék lesz.
Mielőtt nekiugrunk a bútorfestési útmutatónak, fontos megjegyeznem, hogy a koptatásos technikához (hacsak nem vagy extra mazochista - mint én :) ) a legcélszerűbb olyan festékeket használni, amit könnyű visszacsiszolni. Ilyenek pl. a krétafestékek és a tejfestékek. Krétafestéket házilag is könnyen kikeverhetsz, ha nincs lehetőséged a bolti krétafestéket megvásárolni. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy ezek a könnyen visszacsiszolható festékek nem véletlenül könnyen visszacsiszolhatóak: összetételükből adódóan  önmagukban sérülékenyebbek, mint mondjuk egy zománcfesték. Ha krétafestékkel vagy tejfestékkel fogsz dolgozni, fordíts nagy figyelmet a festékek megfelelő védelmére / zárására majd (waxxal vagy lakkal) , nehogy véletlenül ott is kopjon a festett bútorod, ahol nem szeretnéd.

Ha mazochista típus vagy, és inkább a hosszan tartó tartósságra mennél, használhatsz vízbázisú zománcokat is (én is ezt használtam, de a leírás , amit készítettem minden festéktípushoz passzol, mivel a technológia minden festék esetében nagyjából ugyanaz). Na jó, kicsit eltúloztam a zománccal koptatás nehézségét - valójában ezzel sem ördöngösség antikolni, de tény, hogy sokkal nehezebb csiszolni ( Ha hasonlítanom kellene valamihez: a krétafesték olyasmi mintha meszelt falat / glettet csiszolnál, a zománc meg mintha keményfát. A tartósságuk és a felületük/tapintásuk is olyasmi, mint a hasonlatomban szereplő anyagoké.) Mindenesetre , ha egyszer lesz lehetőségem krétafestékkel dolgozni, megígérem, hogy azt is bemutatom nektek!  

De elég is a "dumából",  ugorjunk neki a festésnek! 
Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Szükséges eszközök:
Kezdjük is a legfontosabb dologgal, a bútorfestéshez és koptatáshoz szükséges eszközökkel. A bútoraid átfestéséhez szükséged lesz:

- 1 db kicsi szivacs fejű (lakkozó) hengerre 
- 1 db műanyag tálkára ( laposabb fajta, amiben kényelmesen elfér a henger feje)
- 1 db vékonyabb ecsetre (a sarkokhoz és kicsi résekhez)
- 1 doboz Harzo T16 hídképző alapozóra (natúr fa, vagy fáig visszacsiszolt bútor esetén elhagyható)  
- 1 doboz Vízbázisú fedőfestékre egy általad választott színben (bármilyen márka megfelelő, én Swingcolor zománcfestéket használtam ) 
- 1 doboz Vízbázisú! (erős kopásállóságú) lakkra (szintén bármilyen márka megfelelő! pl: Basacolor - vízbázisú parkettalakk). Ha krétafestékkel vagy tejfestékkel dolgozol lakk helyett használhatsz waxot is.
-  csiszolópapírok (80,120)

Kiadósság: ez a szék nagyon minimális festéket vett fel. Nagyjából  0.2 l fedőfestéket, 0.1 l alapozót,  0.1 l lakkot és egy picike (pár csepp) színezőt. + 1 hengerfejet "használtam el" 
Összköltsége: kb. 1000 Ft  ( erre a bútorra vonatkoztatva )
Munkaidő igénye: Kb.  6 óra + száradási idők

Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )


I. lépés - Lelki felkészülés, tisztítás 

Ha teljesen kezdőként állnál neki a bútorfestésnek kérlek először EZT a bejegyzésünket,olvasd el ( amiben részletesen végigvezetlek majd az előkészítés fázisain, és a festéshez is kaphatsz egy pár egyszerű de hasznos / életmentő tippet) 

Ha a színválasztásban már biztos vagy, akkor a következő lépés a festendő bútor alapos letakarítása.  A festendő (és a natúr javítandó felületeknek is) felületnek teljesen por és zsírmentesnek kell lenniük a megfelelő tapadáshoz. ( A fenti linken  olvashatsz egy tuti receptről is , amivel hatékonyan letakaríthatod a penészes és erősen koszos bútorokat is. )
Ha olyan fa bútort festenél, aminek az előélete nem ismert, mindig ellenőrizd ,hogy nem szuvas-e , mert ha szú lakik a fában, könnyen beviheted a lakásodba, ahol a többi bútorban is kárt tehet.
A szú jellegzetes nyomokat hagy maga után: apróbb lukakat (amik nagyon hasonlítanak egy  szög ütötte lyukra, csak általában sok van egy helyen.). Ha ilyet látsz a bútorodon, azt semmiféleképpen ne vidd be a házba addig, amíg nem irtod ki belőle a "vendégeket". A meglévő minták és nyomok ellenére az is lehet, hogy már nincsenek aktív szú bogarak a bútorodban (csak a kirepülő nyílásokat láthatod), ez utóbbi esetben már nincs mitől félni.

Hogy derítheted ki, hogy laknak-e aktív bogarak a bútorodban? Egy olyan helyen, ahol nem tudnak más bútorba átmenni (pl: pincében, verandán stb) hagyd állni a szuvas bútort pár napig. Ha látsz a szuvas rész alatt friss forgácsot / fűrészport, akkor sajnos még mindig lakják a bútorodat.
A szú kiirtására többféle módszer is létezik, ilyen pl. a Jobeck  szú elleni szere (ami plusz pozitívumként teljesen BIO!) www.jobeck.hu


Bár ez a fotó ( forrása:pixabay ) nem kifejezetten a szú bemutatására készült, de nagyon jól láthatóak rajta a szög ütötte lyuk szerű szúnyomok

II. Lépés - Előkezelés ( hibajavítás, csiszolás )

Ha a bútorunk nagyon romos ( durván széttört/szétrohadt/felázott/elkorhadt stb. ), akkor annak szerkezeti javításait jobb ha szakemberre bízzuk (legalábbis amennyiben nem rendelkezünk a megfelelő felszereléssel és tudással :) A szék  amit átalakítottam teljesen darabjaira volt hullva, (teljesen szét volt törve a lábainál), ezért én  gonosz módon édesapám  ezermester varázskezének segítségét vettem igénybe, mert a saját képességeimet már  meghaladta a szögben álló csapolások pótlása és javítása.

De a kisebb hibák javítását saját magunk (kezdőként) is könnyen meg tudjuk oldani :  a repedéseket és lukakat mestertapasszal  tömjük be . Ez a krém szerű "folyékony fa"  különböző színekben, bármelyik barkácsáruházban kapható (általában tégelyes vagy tubusos kiszerelésben ). A felületre a profik simító spatulával / spaklival viszik fel,  de én általában ujjal szoktam :) . Száradás után a fakittel (vagy folyékony fával ) kezelt réseket és repedéseket  finoman csiszoljuk át, hogy belesimuljon a felületbe.  Fontos, hogy ha később nem telibe fogjuk festeni a bútorunkat (pl. csak lazúroznánk ) ez a hibajavítási módszer nem igazán működik. Lazúrozáshoz és lakkozáshoz faragasztóval összekevert saját fűrészport (a bútor eredeti, festék alatti faanyagából lecsiszolt natúr fa fűrészport) összekeverve érhetsz el esztétikus eredményeket.

Ha a repedéseket eltüntettük, a bútort pedig szerkezetileg stabilizáltuk, először az egész felületet durvább (80 as) , utána finomabb (100 as) csiszolópapírral kézzel (vagy mérettől függően géppel) átcsiszoljuk. Ha hídképző alapozót használunk majd , akkor nem kell teljesen a fáig visszacsiszolni a már esetleg festett vagy lakkozott bútort,  de az fontos ,hogy  egységes felületűnek és tökéletesen simának kell lennie az alapnak, mert a festék nem elfedni fogja az apróbb hibákat hanem kiemelni (sajnos) :) Szóval csiszoljuk addig a fát, amíg semmiféle pergő festékdarab nem marad rajta, és ha kézzel végigsimítjuk finom tapintású lesz.
FIGYELEM! A csiszoláskor mindig viseljünk ( legalább egy egyszerű porszűrő ) maszkot, mert a keményebb fafajták és a régebbi festékek pora rákkeltő ! ( A többi port sem éppen egészséges beszívni. )
Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Immár lábakkal kiegészülve, csiszolás után :)

III. lépés - alapozás

Ha natúr (kezeletlen) fa alapanyagra dolgozunk, akkor nem szükséges hídképző  alapozó, tökéletes egy bármilyen márkájú sima  ( vízbázisú )  alapozó is , de mivel az én székem még lakkozott maradt itt-ott ezért én hídképző-alapozót használtam, méghozzá a nagy kedvenc Harzo T 16-ot.
( A Harzo T16 egy vízbázisú hídképző alapozó, ami arra szolgál, hogy hidat képezzen a fényes festendő alapfelület és a fedőfesték között, valamint egy egységes alapot adjon a színeknek) Harzo T16-ot a nagyobb barkácsáruházakban általában nem lehet kapni csak festék szaküzletben és azok árai közt is hatalmas eltérések vannak ezért érdemes körbeérdeklődni több helyen mielőtt megvásárolnánk. (Harzo termékeket árusító boltok listája) Amúgy szuper alapozó, szinte bármire lehet vele alapozni és nagyon nagy felületre elég egy bödön! 

Arra ügyeljünk hogy az alapozó , a fedőfestékek és a lakk is egyformák legyenek oldhatósági szempontból: ne fessünk oldószeres festékkel vízbázisúra soha! Erre már a vásárlásnál is ügyeljünk!  

Szóval csiszolás után (egy újabb gyors portalanítást és tisztogatást követően) felvisszük a bútorra az alapozónkat. Alapozóból általában 2 réteg minimum kell a fekete/sötét felületekre, fehér vagy extrémen világos felületekre elég kevesebb is. ( De ezt úgyis látni fogod majd, mert addig kell az alapozó rétegeket - természetesen száradásuk után! - egymásra felvinni, míg nagyjából egységes fehér felületet nem kapsz ).  

Én úgy tapasztaltam, hogy a nagy egyenes felületeken leggyorsabban a szivacs fejű ( úgynevezett "lakkozó" ) hengerrel lehet haladni . Nekem ebből egy kicsi van, ami nagyon szuperül bevált! Én mindent IS ezzel festek! :) A lakkozó henger nem pazarolja a festéket és a minta, amit maga után hagy is sokkal szebb ( csúnya szóval "gyáribb") szerintem ,mint az ecsetvonások ( bár annak is megvan a maga bája ).  Külön szivacs fejet is lehet a hengerhez vásárolni ( ha elhasználódik ) ,  a nyél  pedig természetesen korlátlanul újrahasználható. ( A Bauhaus-ban vettük a hengert, ami cakkumpakk 200 ft volt. Egy csomag pót fej (a 2 db-os )  szintén hasonló összeg. ) 

szivacshengerünk méretének megfelelően szükségünk lesz még egy műanyag tálkára is, amibe alapos felrázás/felkeverés után! kiöntünk egy kis! festéket.  Mártsuk bele a hengert a festékbe, utána egy kicsit döntsük meg a tálkát és (a festékmentes helyen) hengerezzünk pár gördítést, így a henger mindenhol egyforma festékmennyiséget vesz majd fel.

Ha ez megvan, egyenletesen hengereljük szét a festéket a bútor felületén. Próbáljunk egyszerre csak kisebb területet lefedni, és folyamatosan haladni a még le nem festett részek irányába. Ahol már festettünk, oda ne menjünk nagyon vissza, mert ( ha nincs megszáradva a festék ) még könnyen visszaszedheti a henger. A sarkokban / nehezen hozzáférhető helyeken használhatunk ecsetet ( a művészecsetek nagyobb verziói a legjobbak az ilyesmire ). Ha bárhol megfolyna a festék, azt a hengerrel könnyedén korrigálhatjuk.
Az első réteg alapozónk (főleg, ha sötét alapon dolgozunk) a legnagyobb igyekezet ellenére is látványosan foltos lesz .  Ne ijedjünk meg, ez teljesen normális! :) 
Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Az első réteg alapozó után még foltosan

Arra viszont figyeljünk oda, hogy a festék ne folyjon meg sehol. Ahol már folyik a festék azonnal töröljük / hengereljük vissza ( ha rászárad, már csak csiszolással tudjuk javítani ) ! Az alapozó rétegeket addig rétegeljük majd majd egymásra (természetesen a rétegek tökéletes száradása után), amíg nagyjából szép egybefüggő fehér felületet nem kapunk. ( Természetesen a zománcfestékünk / fedőfestékünk is fog takarni, de az a biztos, ha az alapunk már önmagában is szép, egységes. )


IV. Lépés - az első ( alsó ) szín felvitele   

Mivel a széket koptatott stílusúra szeretnénk festeni ezért a kopások színét kell először meghatároznunk és következőként felvinnünk a felületre (természetesen az alapozó festék száradása után).   Vehetjük vagányra is a figurát és használhatunk a fedőfestéktől extrémen eltérő színt is  a kopott részekhez, de maradhatunk a jól bevált receptnél is: használjuk a fedőfestékünk egy sötétebb árnyalatát. Ez utóbbit úgy érhetjük el ha a fedőfestékünkből (ami nálam jelen esetben egy krém fehér vízbázisú zománc volt) kiöntünk egy picit egy külön tálkába (2 rétegre elegendő mennyiséget, az alapozásnál nagyjából felmérhetjük mennyit vesz fel a bútor), majd ezt a  külön rakott fedőfestéket egy pár csepp folyékony (vízbázisú) falfesték színező festékkel megszínezzük.

Színező festékeket és pasztákat általában minden barkácsáruházban árulnak (a falfesték osztályon). Pici tubusokban szokott lenni, és rengetegféle szín van. Ezekkel a színezőkkel amúgy akár önmagukban is lehet festeni, de vigyázni kell velük mert nagyon sok pigmentet tartalmaznak ( nagyon erős a színük ). A színező festéknek  még alap  keveretlen állapotában is passzolnia kell a fedő festékhez ezért ügyeljünk rá, hogy a két szín egymás világosabb/sötétebb árnyalata legyen legalább nagyjából.  (Használhatunk feketét a sötétítéshez de egy kellemes színharmóniához az sokszor nem elég).
Először csak nagyon kevés (kb. 1 csepp) színezőt tegyél a külön festékbe, és csak óvatosan / fokozatosan sötétítsd! (szükség szerint)
Egyszerre csak keveset tegyünk a színezőből a fedőfesték adagunkhoz  és ha szükséges még utólag finoman adagoljunk hozzá (és alaposan keverjük el!) amíg a kellő sötétséget el nem éri. Nem kell sokkal több árnyalattal sötétebb koptatási színt kikevernünk mint amilyen a fedőfestékünk lesz, de azzal vigyázzunk, hogy minél nagyobb a különbség  annál "durvább" az antik hatás. Túl egyforma se legyen, mert akkor nem fog látszódni :) 

Ha nem értesz a színkeveréshez kérd ki szakember tanácsát  az áruházban, vagy nézz szét az interneten színkeverés témakörben ! A Művészház oldalán, találtam neked egy klassz útmutatót a témában
Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
A szükséges fedőfesték ( krém fehér, RAL9001 ) és a színező festék (barna). A színezőfesték és a zománc is a Bauhaus saját terméke ( Swingcolor ) de bármilyen más márka is tökéletesen megfelel :)

Én megállapodtam egy finom "mackókakaó" árnyalatnál, amit többször teszteltem egy papírdarabon a fedőfestékem mellett és (száradás után!) szimpatikusnak tűnt (az ecset nyelén láthatjátok is a két szín közti különbséget ) , így végül ez a kikevert festék került fel a székre szintén 2 rétegben a szokásos lakkozó hengerrel. (Ennek a zománc festéknek a száradási ideje is 12 óra hivatalosan ) 

Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Keverem-kavarom és máris kész a "kakaó" :)  


Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
2 réteg után így nézett ki. Olyan mint egy jó habos kakaó :) Sajnálom is tovább festeni ... :)

V. Lépés - a fő szín felvitele

Ha megszáradt a 2 réteg kopási színünk, akkor szivacshengerrel ugyanígy vigyük fel rá 2 réteggel a sima (nem általunk kikevert) fedőszínünkből is (ami nálam a krém fehér volt).
A technika ennél is ugyanaz mint eddig: egyenletesen hengereljük fel a festéket, az egyes rétegeket pedig hagyjuk megszáradni.


VI. Lépés - koptatás


Most jön a trükkös rész! :) Várjuk meg a székünk teljes száradását (legalább 24 óra), majd kapjunk elő egy közepesen finom (80-as) csiszolópapírt és a bútort azokon a pontjain, ahol a használat közben is sérülne (szélek, peremek, kiálló díszek, ülőfelület stb.) kezdjük el finoman visszacsiszolni. Ha zománc festéket használtál ( mint én )  akkor ez nem lesz egy egyszerű feladat (izomerőt igényel :) , de cserébe nem lehet elrontani és lebombázhatatlan lesz majd a végeredmény :) ( garantáltan kutya/macska/gyermek biztos :)

A koptatásnál ezekre a dolgokra figyelj oda:

- először csak finoman ess neki, és utólag sötétítsd a kopást ha szükséges
Ne legyen "dalmata" : egy bútor soha nem 1 körkörös ponton kopik nagyon erősen, hanem inkább nagyobb felületeken finoman, inkább elnyújtott mozdulatokkal próbálj csiszolni, mint kicsi de erős dörzsöléssel!
- Egy bútor általában az éleinél kopik le először: csiszold a kiálló éleket, peremeket, díszítések tetejét. Mit ne csiszolj? a mélyedéseket semmiféleképpen :)
- Ha nem vagy biztos a dolgodban először nézegess képeket a neten hasonló bútorokról ( ide kattintva több ezer inspirációs képet találhatsz ), vagy kérd meg a párod/gyermeked, hogy használja egy kicsit a bútort ( így látni fogod használat közben hol éri először behatás , és így meg is kezdődik a "kopási" folyamat :) ) 

Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Koptass a kiálló felületeken, széleken!

VII. Lépés - lakkozás

Ha a koptatás után sikerült magunkat izomerőügyileg összeszedni, akkor (némi portalanítás) után jöhet is rá a 2 réteg lakk! (Vagy wax ha krétafestékkel dolgoztál.) 
Sokan mondják, hogy zománcfestékeket és a krétafestéket nem kell lakkozni . Nos én ezt (saját tapasztalatból) cáfolnám. Valamennyire valóban strapabíró a festék önmagában is, de a karc, folyadékfolt és kosz próbán hamar elbuknak megfelelő felületkezelés nélkül.  
Fő a biztonság alapon én mindent lakkozok, sőt minél tartósabb lakkot veszünk, annál jobb.
Ha nem asztalt / széket / pakolófelületet, vagy más, nagy igénybevételnek kitett bútort festünk (vagy egyszerűen csak nem bánjuk ha majd a bútor tovább kopik), akkor a lakkozást elhagyhatjuk. 


VI.) Lépés - az eredmény kiélvezése

Ha a lakk rétegeink megszáradtak (ebben az esetben rendesen várjuk meg a száradási időket sőt még egy picit többet is ha lehet), máris élvezhetjük a végeredményt :)  
Koptatás lépésről-lépésre avagy egy régi szék átalakulása ( visszacsiszolásos antikolás házilag )
Ez volt életem első ilyen koptatott bútora,ezért kérlek nézzétek el a hibákat :) 
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

vintage

koptatott

koptatás

bútor festés

bútor felújítás

bútor átalakítás

festés

csiszolás

szék

csiszolópapír

mestertapasz

bútor

zománcfesték

lakk

tapadó alapozó

alapozó

kopott

shabby chic

antik

antikolt

antikolás

szék felújítása

székfelújítás

bútorfelújítás

bútorfestés

bútorjavítás

fa bútor festése

koptatás lépésről lépésre

koptatás technikája

koptatási technika

koptatott hatás

koptatott bútor

bútorkoptatás

bútorfestés házilag

bútor festése

bútorfestés lépésről-lépésre

bútorfestés kezdőknek

bútor átszínezés

bútorkészítés

barkácsolás

fa

fa bútor

fa bútor átalakítása

festés kezdőknek

festés lépésről-lépésre

egyszerű

lakberendezés

lakásdekoráció

kreatív lakberendezés

kreatív lakásdekoráció

otthon

bútor átalakítás házilag

bútorátalakítás

átalakítás

felújítás

csináld magad bútorfestés

diy bútorok

bútorok házilag

bútorkészítés otthon

kézzel készült bútor

diy bútorátalakítás

diy bútorfestés

bútorfestési technika

bútorfestési tipp

bútorfestési trükk

festési technika

kreatív ötletek bútorokból

kreatív ötletek bútorokkal

bútor ötlet

diy bútor

bútorkészítés házilag

olcsó bútor

kreatív újrahasznosítás

újrahasznosítás

kreatív újrahasználat

újrahasználat

lom

lim-lom

lom mentés

lom átalakítás

kreatív ötletek lomokból

kreatív ötletek használhatatlanná vált tárgyakból

kreatív átalakítás

kreatív felújítás

kreatív ötletek szemétből

szemét

környezettudatos

újra hasznos

csináld magad felújítás

csináld magad javítás

diy felújítás

diy javítás

diy átalakítás

javítás

olcsó

költséghatékony

filléres

felújítás házilag

felújítás lépésről-lépésre

felújítás ötlet

átalakítás ötlet

átalakítás házilag

fölújítás

csináld magad átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

diy szék

szék készítés

szék házilag

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!