Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Lakásfelújítás: felújítás és dekorálás olcsón, házilag

Könyv hatású könyvtakaró (polctakaró) papírból egyszerűen - könyvek és rendetlen polcok eltakarása kreatívan

Nem szereted, ha porosodnak a könyveid? Vagy csak szeretnéd egy kicsit egységesíteni a színkavalkádot a polcaidon? Szeretnéd a leküzdhetetlen polcaidon uralkodó káoszt egy kicsit csillapítani?  Készíts velünk porvédő polctakaró lemezt egyszerű, ház körül is fellelhető, filléres alapanyagokból!
Egyszerűen imádok olvasni! Rengeteg könyvünk van, ugyanakkor valamiért ( talán a túlzott, már-már kényszeres rendszerező mániám miatt ) a különféle könyvekkel járó eklektikus méret- és színkavalkádot nem igazán szeretem magam körül. Plusz lássuk be "lusta" is vagyok (  nem szeretek minden apró izé-bizéről hetente port törölgetni ) ezért született meg ez az ötlet a fejemben: megkönnyítem az életem és készítek egy könyvespolc eltakaró polctakarót.
Ebben a ( könyvespolc eltakaró ) polctakaróban nem csak az a szuper, hogy egyszerű és ház körül is fellelhető, filléres alapanyagokból ( konkrétan papírszemétből ) készül , hanem az is, hogy nem csak könyvespolcok gyors " rendszerezésére" tökéletes! Eltakarhatod vele a "csetreszest", az emlékgyűjtő polcot, a számlás/ papíros / mappás polcot, sőt akár a játékok / plüssök polcait is. Ha pedig szükséged van valamire, egyszerűen (egyetlen mozdulattal) leveheted / kihajthatod majd, mert direkt úgy alakítottam ki, hogy a mögötte lévő tartalom is könnyen hozzáférhető legyen. Szuper ugye? Vágjunk is bele! 

Mire lesz szükséged a könyvek eltakarásához , a polctakaró elkészítéséhez?
- reklámújságokra ( kisebb A4-es méretűekre )
- erősebb ragasztóstiftre és (papír) ragasztószalagra
- tapétamaradékokra vagy más szép csomagolópapírra
- jó erős kartonpapírra (vagy habkartonra)
- ollóra, vonalzóra és ceruzára
- egy kis darabka csipkeszalagra (vagy bármilyen más szalagra)


1.) Lépés: mérd le a polcot és készítsd el az alapot
Első lépésként mérd le a polcot, amire a takarólemezt szeretnéd készíteni. Ezt a méretet (téglalapot) kell majd kivágnod egy jó erős kartonpapírból (pl: egy masszívabb kartondoboz oldalából, vagy egy habkarton lemezből ) . Mielőtt elkezdenéd dekorálni a kartonlapot, érdemes bepróbálni a polcra, így biztosan tökéletes lesz az illeszkedés.
 + Érdemes a kartonpapír takarólapot egy kicsit kisebbre szabni mint a polc, hogy könnyen (szorulásmentesen) kivehető legyen. (Bőven elég ha kb. fél/egy centit levonsz a lap méretéből). 

Legelső lépésként: telepítsd ki "A" macskát a dobozból
Majd: telepítsd ki "B" macskát a dobozból.  
Ezt a folyamatot ismételd míg el nem fogynak az állatkáid, majd vágd ki az eltakarandó polcodnak megfelelő méretű lapot a kartondobozból.


2.) Lépés: ragaszd rá a nyitófület
Attól függően, hogy jobb vagy bal oldalról szeretnéd kinyitni a polctakarót / könyvtakarót ragassz az egyik szélére erős ragasztóval egy kicsi (csipke) szalag hurkot. Ez lesz majd a nyitófül, amivel egyszerűen meg tudod majd fogni és ki tudod majd húzni a lapodat a polcból , ha ki szeretnél venni valamit. (Ezt utólag is felragaszthatod a lap hátuljára, de szebb és tartósabb lesz , ha az utolsó könyv vagy felső dekor anyag alá ragasztod)


3.) Lépés: dekoráld a polceltakarót / polctakarót
Ezen a ponton teljesen a saját ízlésed szerint indulhatsz el. Ragaszthatsz a kartonpapírból kivágott polceltakaró lemezre: könyv mintás tapétát, színes csomagolópapírt, festhetsz / rajzolhatsz rá, ragaszthatsz rá mintás anyagot / textilt ... A lehetőségek száma végtelen!

Én szeretem a könyvek formavilágát, így azt találtam ki, hogy könyv / könyv gerinc mintásra fogom készíteni a sajátomat. Ehhez egy nagyon egyszerű technikát találtam ki: reklámújságokat göngyöltem fel gerincnek. Ha túl vastag lett volna az adott újság egy könyv gerinc megformálásához először ketté szedtem középen - vagy egy pár lapot vettem csak ki (ez a lépés opcionális), utána feltekertem hosszában. Majd ezután az illesztésnél összeragasztottam papír ragasztószalaggal és belül is jó alaposan beragasztóztam a széleknél: 

A két szélénél jó alaposan lelapítottam és ragasztottam:

ezután bevontam (tapétával)  amit szintén jó alaposan leragasztottam,  az így elkészült "könyvgerinceket" pedig felragasztottam a polc méretű kartonlapra, állítva (mintha csak egy igazi könyvsor volna) . A karton alapról túllógó részeket pedig egy ollóval levágtam:

Így lett térbeli hatású "könyvsorom" , egyszerű reklámújság tekercsekből. A teljes életszerű könyvsor hatásért, még a méreteket és a színeket is variáltam: készültek vastagabb és vékonyabb "könyvek", és más-más bevonatúak is.  Mivel a mi bútorunk polcának extra takaró széle ( pereme ) is volt, én az utolsó "könyveket" mozgathatóra készítettem: nem a karton lap alaphoz ragasztottam hozzá közvetlenül, hanem egy erős ragasztószalaggal hátulról az utolsó karton alapos könyvhöz amolyan "hajlítható" elemként (meg tud hajolni ki és bevételnél, így bár nagyobb mint a polc szélességében, mégis egyszerűen be tudom rakni.)


Neked hogy tetszik az ötlet? Én nagyon szeretem , mert azóta jelentősen kevesebb port kell törölgetnem mindenről, és jelentem nagyon jól bírja a strapát, szóval még biztosan készül nálunk majd még egy pár sor a  többi polcra is. 
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

kreatív újrahasznosítás

újrahasznosítás

kreatív újrahasználat

újrahasználat

lom

lim-lom

lom mentés

lom átalakítás

kreatív ötletek lomokból

kreatív ötletek használhatatlanná vált tárgyakból

kreatív átalakítás

kreatív felújítás

felújítás

átalakítás

kreatív ötletek szemétből

szemét

környezettudatos

újra hasznos

csináld magad felújítás

csináld magad javítás

diy felújítás

diy javítás

diy átalakítás

javítás

olcsó

költséghatékony

filléres

felújítás házilag

felújítás lépésről-lépésre

felújítás ötlet

átalakítás ötlet

átalakítás házilag

fölújítás

csináld maga felújítás

csináld magad átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

barkácsolás

papír

papír ötlet

kreatív ötlet papírból

rendszerezés

rend

rendrakás

otthon

könyvtakaró

polctakaró

könyvek eltakarása

polc eltakarása

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!