Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Ötletek szemétből (kidobott tárgyak új élete)

A gyűjtögetés vége - Nagy rendrakási / selejtezési / takarítási útikalauz ( nem csak kényszeres ) gyűjtögetőknek

Harmadik generációs gyűjtögetőként ( akire rászakadt még pluszban egy teljes teleknyi lom a házzal együtt is), azt hiszem elmondhatom magamról, hogy jártas vagyok a fizikai és a lelki rendrakásban is. Rendrakás alatt pedig sajnos nem egy kissé rendetlen háztartás rendbetételét értem, hanem azt a bizonyos őskáoszt. Amikor alig bírsz mozdulni a kacatoktól és egyik helyről pakolsz a másikra, amikor minden "majd jó lesz az még valamire", amikor ránézel a dolgokra és legszívesebben felgyújtanád az egészet, mert semmi kiutat nem látsz belőle - azaz egy pontot ahonnan már úgy tűnik nincs visszaút. Az évek alatt gyűjtött tapasztalataimat osztom meg most veled a rendrakásról,rendszerezésről, takarításról és változtatásról.
Nem szeretek kidobni semmit, és azt hiszem ( mivel most ezt a cikket olvasod ) a te történeted is hasonlóan kezdődhetne, ugye?   Szerencsére sem én sem a családom nem jutottunk el olyan lelki mélységekbe, hogy valódi szemetet kezdjünk el megszámolatlanul halmozni, de ettől függetlenül azt hiszem abszolút megalapozottan mondhatom, hogy van tapasztalatom abban, milyen az, amikor csak gyűlnek a dolgok és képtelenek vagyunk szabadulni tőlük. Éppen ezért, szeretnék segíteni azoknak, akik hasonló cipőben járnak, egy ( igaz nem túl szűkszavúra sikeredett ) de hasznos útmutatóval, ami abban segít majd, hogy hogyan szabadulj meg a lelki és fizikai rendetlenségtől.
1.) Lépés: felismerés / beismerés
Az első és legfontosabb lépés a probléma felismerése.
Addig, amíg nem látod  a rád boruló tárgy hegyeket, és az évek óta gyűlő felesleges kacatokat problémaként, addig nem tud elindulni a gyógyulás folyamata, ezért az a legfontosabb, hogy belássuk: ideje cselekedni. Ehhez elengedhetetlen, hogy megismerjük mi okozza a "gyűjtögetésünk" alapját. Tapasztalataim alapján kétféle gyűjtögető létezik:

- Az érzelmeket / emlékeket gyűjtögető : aki azért nem dob ki semmit, mert mindenhez valamilyen emlék fűzi. pl: szülők régi ruhái. Ezt a fajta gyűjtögetést általában valamilyen (durva) lelki trauma indítja be. 
- Az alapanyag gyűjtögető : aki vagy szerény körülmények között él / élt, vagy fukar, vagy csak egyszerűen túlontúl kreatív és mindenben anyagi értéket, vagy "majd jól esz az még" haszonanyagot lát. Ez a fajta gyűjtögetés általában (szülőktől) tanult vagy megszokás alapú.

A kétféle gyűjtögetésnek is vannak különböző mélységei ( az egészen enyhétől a súlyos depresszióig ), sőt akár keveredve is létezhetnek. Minkét gyűjtögetési típus gyógyításánál fontos tényező, hogy az illető
felismerje a problémákat és merjen segítséget kérni.
A segítőktől pedig iszonyúan fontos, hogy olyan emberként kezeljék a "gyűjtögetőt", akinek  testi és lelki segítségre van szüksége. Akár orvoshoz is fordulhatunk, ha úgy látjuk, hogy a saját ( vagy egy rokonunk ) kényszeres gyűjtögetésével nem fogunk tudni egyedül megbirkózni.

Segítő félként (ha egy rokonunkon szeretnénk segíteni) a legrosszabb amit tehetünk, ha megpróbáljuk meggyőzni arról, hogy "csak bolond" és egyszerűen kidobáljuk a holmijait - mert ezzel nagyjából csak azt érjük el, hogy még a kidobottaknál is több tárgyat gyűjt  majd vissza, és még betegebb lesz lelkileg mint azelőtt (konkrétan traumatizálhatjuk egy életre). Az erőszakos kidobálás, dorgálás, felsőbbrendűsködés és értetlenkedés soha nem megoldás az ilyen jellegű problémákra - csak a türelem,szeretet,elfogadás és támogatás.

Természetesen sok esetben magunktól is el tudunk indulni a gyógyulás útján ( némi elhatározással ), de azért jobb ha áll mellettünk valaki aki tud nekünk lelkileg és / vagy fizikailag segíteni.

A tárgyakhoz való irreális kötődésünk gyógyítása a belső lelki béke megtalálásán,  a rossz negatív érzelmek és beidegződések elengedésén, valamint a pozitív megerősítésen és a család/barátok szeretetén alapszik.

Ha a problémát fel- illetve beismertük, onnantól kezdve  garantált a siker ( még akkor is, ha most még minden reménytelennek látszik.)
2.) Lépés: határozzuk meg a céljainkat

Ha probléma gyökere már megvan, a második legfontosabb, hogy:
kitűzzünk egy megvalósítandó célt.
Ez a végső cél lehet akár az, hogy (a felhalmozódott dolgok mennyisége miatt) a család / barátok is át tudjanak jönni hozzánk látogatóba, illetve hogy kellemesebben / kényelmesebben,  stresszmentesen tudjunk élni. ( A ránk boruló tárgyak állandó lelki nyomása, és a véget nem érő kényszerérzet nélkül ). Extrém esetekben az egészségünk is foroghat kockán mind lelkileg, mint testileg (pl: egy erősen dohos, penészes lakásban, amin egyáltalán nem segít a zsúfoltság), ilyen esetben a legfontosabb elsődleges cél egy tiszta, élhető ház, ahol egészségesen élhetünk.

Persze, sok esetben nem ilyen extrém a gond: csak egy kicsit szeretnénk rendszerezettebbé, tisztábbá varázsolni az otthonunkat, hogy kevesebb munkával tudjuk fenntartani a rendet és tisztaságot. ( Vagy, hogy egyáltalán fent tudjuk tartani, a mindennapok rohanása mellett. )

Én imádom a rendrakást / rendszerezést és takarítást, mert csupa jó érzéssel gazdagít: az első, hogy lesz egy szép, tiszta és praktikus otthonunk, ahol érdemes élni, ahová jó érzés hazatérni.  A második, hogy rengeteg sikerélményt gyűjthetünk a céljaink elérésével (még akkor is, ha csak apránként haladunk), és sok esetben az elvégzett munka is roppant látványos, ami extra pozitivitással tölt el. A harmadik és az egyik legfontosabb a lélekemelő élmények közül pedig az, hogy menet közben RENGETEG emlék jön elő, amire érdemes visszaemlékezni (amikor megtalálunk egy régóta keresett tárgyat, amikor rábukkanunk egy kedves fotóra, amikor a kezünkbe kerül egy régi játék) - ez pedig nagyban segít annak felismerésében, hogy mi az ami igazán fontos számunkra.

Még mielőtt belecsapnánk a közepébe, fontos elmondanom azt is, hogy nincs olyan, hogy varázsütésre tökéletes lesz minden. Vagy (segítséggel) nekiveselkedünk és mindent megpróbálunk megcsinálni, amit csak tudunk, vagy szépen apránként teszünk magunkévá egy életstílust, amihez tartjuk magunkat a jövőben is. Ha mi magunk nem teszünk semmit  - csak másoktól várunk segítséget - az maximum ragtapasz a potyogó vakolatra. Senkinek sem jó, és nem is tartós megoldás. Szóval rázzuk meg magunkat: legyünk erősek és határozottak! Valószínű, hogy lesznek rosszabb ( keményebb döntéseket igénylő ) pillanataink is, de soha ne adjuk fel! Lebegjen szemünk előtt a végső cél! Rosszabb pillanatainkban nyugodtan adjuk ki, ami a lelkünket nyomja: ne szégyelljünk sírni, emlékezni, vagy éppen elmondani, ami rosszul esik! Ne cipeljük többé a terheket! 
Innen is küldök neked egy hatalmas virtuális ölelést a kezdéshez: hidd el meg tudod csinálni !  ❤ ❤ ❤ Én maximálisan támogatlak, és hiszek benned!!!! ❤ ❤ ❤

3.) Lépés: a lehetőségeink felmérése
Ha eléggé elszántuk magunkat a feladatra, először tekintsük át milyen lehetőségeink vannak a tárgyaktól való ( lelki békénknek megfelelő ) "megszabadulásra":

1. ) Eladás: ez a legjobb opció azokra a dolgokra, amikhez nem fűz minket emlék, de valamilyen értéket képviselnek. FONTOS, hogy csak azokkal a tárgyakkal foglalkozzunk eladás szintjén, amik tényleg értékesek ( nem csak nekünk azok ). Egy - egy tárgy valódi értékéről könnyen meggyőződhetünk, ha a legnagyobb ingyenes online használtcikk eladós oldalakon ( pl: Jófogás, Facebook marketplace, Vatera ... ) rákeresünk az aktuális árára / értékére. ( Ide rögtön fel is töltheted és el is adhatod őket ). Fontos az is ( mivel ez nem a leggyorsabb módja a tárgyaktól való megszabadulásnak, sőt elég sokat kell időben ráfordítani ), hogy mérlegeljük az anyagi helyzetünket is. Sokszor ( ha nem vagyunk rászorulva, vagy nem képvisel olyan nagyon nagy értéket az adott tárgy ), jobban járunk ha elajándékozzuk inkább. Szintén nagyon fontos, hogy az eladandó tárgyakat eladáskor megfelelően írd körül ( állapot / hibák / hiányok ),soha ne árulj zsákbamacskát ! ( Te sem vennél szívesen semmi olyasmit amiről utólag derül ki, hogy rossz, ugye? ) A sikeres eladás érdekében érdemes éles, nappali fényben készült, jó minőségű fotókat csatolni. Eladáskor meghatározhatod, hogy fogod tudni eljuttatnia  tárgyat a vevőhöz: személyes átadással vagy postázással / futárszolgálattal ( Ha van a környékeden Foxpost érdemes megismerned a működését ). Az eladás azért is jó, mert az így helyet és pénzt is nyerhetünk, amit fontosabb dolgokra költhetünk el: pl: pihenésre,élményekre, gyógykezelésre, szépülésre vagy a családunkra.

2. ) Csereberélés / elcserélés: ez a legjobb opció, ha vannak olyan dolgaid, amikből túl sok van, ugyanakkor vannak olyan dolgok, amik viszont hiányoznak a háztartásodból és szükséged lenne rá (pl: nagyon sok magazinod van, de nincs téli bakancsod. Vagy kifogytad a ruháidat és nincs lehetőséged kisebbeket venni ). A legjobban akkor járunk  a csereberéléssel, ha egy nagyobb kupac tárgyért kapunk egy kisebb valamit, ami tényleg szükséges és hasznos - így a felgyülemlett tárgy kupacainkat is csökkenthetjük vele. A csereberélésnek is megvan az a hátránya, hogy foglalkoznunk kell vele ( fényképezni, kapcsolatot tartani, börzékre eljárni ), ugyanakkor nagyszerű megoldás lehet új emberek megismerésére, környezettudatosságra hangolódásra és természetesen a számunkra fölös tárgyak hasznos holmikra cserélésre. FONTOS: ne ess abba a hibába, hogy több dolgot kérsz cserébe, mint amit adsz, mert így visszafelé is elsülhet a dolog. Csereberélésre a legjobbak a Facebook-os csoportok ( pl: Lomtalanítás ) , vagy a közösségi cserebere események (pl: Öko teregetés, Ruhacserebere, művelődési házak cserebörzéi ). Cserénél is fontos az őszinteség: mindig megfelelően, minden apróságra kiterjedően írd le a tárgyaid állapotát ( pláne, ha nem személyesen / élőben zajlik a csere ). Jelezd a hibákat / hiányosságokat.

3. ) Elajándékozás / adományozás: ez a legszuperebb lehetőség, hiszen mi is lehetne nagyszerűbb, mint látni azt, hogy a számunkra haszontalan tárgyak valakinek hatalmas örömet okoznak! Az ajándékozás / adományozás a legjobb a lelki rendrakás szempontjából is, hiszen azon felül, hogy jót cselekszünk, még azt is megnézhetjük hová / kihez kerülnek a tárgyaink ( így mi is megnyugodhatunk ). Elajándékozásra a legjobbak a helyi / városi Facebook közösségek / csoportok, ahol egy-két fotóval egyszerűen felajánlhatjuk a tárgyainkat. Ez az opció azért is nagyon jó, mert itt mi szabhatunk feltételeket. Pl: ingyen odaadsz egy nagy kupac nyári S-es ruhát, de cserébe el kell jönni érte a lakcímedre / munkahelyedre vagy egy köztes találkapontra. Ezekben a Facebook csoportokban (ha szeretnéd) azt is megválaszthatod, hogy kinek adod oda az adott tárgyakat, kit találsz szimpatikusabbnak. Ha budapesti vagy jó szívvel ajánlom a Budapest Minden Ingyen csoportot, ami a legnagyobb erre a célra létrejött felajánlós csoport. Itt mindig, minden új gazdára talál. (Akár kreatív újrahasznosításra / felhasználásra / átalakításra szánt dolgokat is felajánlhatsz, nagyon sokan - köztük én is - szeretnek dolgokat kreatívan újragondolni. ) Adományozhatsz is természetesen ( adományok leadására nagyszerűek az adományboltok, a segélyszervezetek pl: vöröskereszt , vagy éppen a helyi családsegítő szolgálat ) de ebben az esetben NAGYON FONTOS, hogy csak olyan dolgot adományozz, amit te is jó szívvel fogadnál. Ne adományozz olyan dolgokat, amik koszosak / akár kicsit is hibásak / javítandóak / hiányosak, mert a segélyszervezeteknek nincs kapacitása ezeket kitisztítani / megjavítani.

4. ) ( Lehetőleg szelektíven ) kidobás: azokat a dolgokat, amik semmilyen értéket nem képviselnek ( szemét ), gyűjtsd fajtájuk szerint ( szelektíven ) dobozokba vagy műanyag szemeteszsákba és helyezd el őket a megfelelő helyen. A városokban (sőt sok helyen falvakban is) vannak már szelektív gyűjtőszigetek, ahol a különböző hulladékokat fajtájuk szerint (fém, műanyag, papír, üveg) ingyenesen leadhatod, bármilyen mennyiségben. Ha nagyobb mennyiséged gyűlt össze ezekből a hulladékokból azt egy szelektív hulladéklerakóba el is viheted ahol (súly szerint) pénzt is kaphatsz értük! Egy jól megpakolt autónyi papír is már  szép összeget jelenthet, úgyhogy ezzel érdemes foglalkozni. Azoktól a dolgoktól, amiket  nem tudsz szelektíven gyűjteni, többféle módon szabadulhatsz meg:
a.) a következő éves lomtalanításkor tedd ki (ez azért is jó mert így bárki elviheti még akinek esetleg szüksége van rá)
b.) vidd el egy szemétlerakóba ( sok helyen lakossági mennyiségben ingyenesen lehet leadni olyasmiket is, amiket a lomtalanításba nem szabad kitenni, pl: sitt vagy veszélyes hulladékok )
c.) ha olyasmi, amit a kukádba is kitehetsz apránként kidobhatod
d.) extrém mennyiség estén: hívhatsz lomtalanító céget 

Nálunk csütörtökönként átlátszó műanyag zsákban ingyen elviszik a ház elé kitett szelektív hulladékot, és ha jól tudom ez már nagyon sok helyen így működik, szóval mielőtt bármit "csakúgy" kidobálnál a kukába, érdemes megérdeklődnöd, hogy nálatok milyen lehetőségek vannak. Azt tudom, hogy Budapesten ingyen kukát biztosítanak a szelektívnek és bizonyos naponként el is viszik, így messzire sem kell menned, hogy megválhass tőlük.
A négy legfőbb lehetőséget ( megtartás / eladás / ajándékozás / kuka ) azért is jó szem előtt tartani, mert eszerint fogsz tudni a leg hatékonyabban szortírozni. 
Készíts egy (papír) dobozt a megtartandó tárgyaknak, egyet az eladandó/cserélendő tárgyaknak, egyet az elajándékozandó/adományozandó tárgyaknak és egyet, ami a kuka lesz. Feliratozhatod is őket,jó nagy betűkkel így még véletlenül sem téveszted majd el. Nagy méretű műanyag kukás zsákokat is használhatsz ( pl: a ruhákhoz ), amiben könnyen lesz elvinni őket pl. egy segélyszervezetnek.

4.) Lépés: A szortírozás megkezdése
Fontos, hogy egyszerre csak egy témával / szobával haladj, hogy könnyen átláthasd a rád váró feladatot.
A legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha egyszerre csak az egy témakörbe tartozó elemeket gyűjtöd egy helyre és nézed át. 
pl: Szedj össze mindenhonnan minden ruhát és típusok szerint válogasd át. Rakd külön a nadrágokat, cipőket, felsőket, sapkákat/sálakat.... hogy átlásd miből mennyi van, és ebből valójában mennyi az, amire tényleg feltétlenül szükséged / szükségetek van. Nagyon sokat segít ha egészében látod az egyforma dolgokat, mert így ( realizálva, hogy valójában milyen sok van belőlük ), könnyebben el tudod majd engedni őket.

A legegyszerűbbek azok a tárgyak, amikről már első ránézésre meg tudjuk mondani, hogy ezeket soha nem fogjuk használni (mert eddig sem használtuk, mert nem tetszik, mert nem jó a méret stb. ) . Ezeket azonnal tegyük az elajándékozandó / adományozandó vagy az eladás/csere dobozba. Azokat a darabokat se halaszd későbbre, amikkel valamit kezdeni kellene: pl: ha próbát igényel egy ruha, azonnal próbáld fel, és ennek fényében dönts. Inkább lassabban haladj, de ne maradjanak hátra dolgok, mert azokat soha többé nem fogod átnézni ( tapasztalat ). Ha valami nagyon nem megy és már-már feladnád, esetleg azt félreteheted, hogy ne fogjon vissza a lendületben, de ha lehet inkább "küzdj meg vele". Mondjuk, amivel küzdeni kell az nálam automatikusan a "mennie kell" kategória, mert csak hátráltat s abból semmi jó nem sül ki..
Fontos tehát: ne halogass! Ne legyen olyan kupac, hogy "majd átgondolom".
Se olyan, hogy "majd jó lesz az még" :) Amit eddig nem használtál, azt jó eséllyel ezután sem fogod, ezért a "majd jó lesz ez még" dolgokból tényleg csak azt tartsd meg, ami 100% biztossággal konkrét helyet kap a jövődben . Figyelj oda, hogy minden ilyen "majd megcsinálom" elem, egy valószínűleg sokkal fontosabb dolgot lök ki az időbeosztásodból - pl: a családoddal töltött időt...

Taktikák , avagy mi szerint dönts:

A legjobb ha impulzusból / gyorsan / első megérzés alapján döntesz. Amiről egyből az ugrik be, hogy ez kell! (mert mondjuk nap mint nap használod, szereted) az maradjon, a többi (pláne ha eddig sem használtad soha, semmire ), nyugodtan mehet. 

Na jó, de mi lesz ha később mégis meggondolod magad? Hidd el, ha valami nem hiányzott x évig, az ezután sem fog. :)

Lesznek kategóriák, amiknél bizony nem lesz egyszerű a döntés ( eladás, adományozás vagy kuka ). Sajnos mindenkinek van "kriptonitja" (mumusa). Legyen az egy óriási kupac gyerekrajz és készítmények, kedves de agyonhasznált  gyermekkori játékok, anyuka/apuka ruházata vagy emlékei. Ezekre a nehéz diókra szánjunk időt. Meg kell élnünk a nehéz pillanatokat is, ne meneküljünk előle. Ha ezt meg tudjuk csinálni, bármire képesek vagyunk! 

Itt is használhatjuk az impulzus és a mennyiség elvét: törekedjünk arra, hogy egy fajtából csak 1-2 ( a számunkra legkedvesebb ) dolgokat tartsuk meg, amik valamilyen pótolhatatlan főemlékhez fűződnek. Nagyszerű lehet apuka / anyuka ruhái közül kiemelni egyet, amit a legtöbbet hordott, és valamilyen kis emléktárgyat készíteni belőle, ami mindig velünk lehet (pl: varrhatunk belőle egy kis plüss emlékmackót ). A többi dolgot adományozzuk / ajándékozzuk tovább olyanoknak, akiknek szüksége van rá.

A gyermekeink dolgaiból is csak azokat tartsuk meg, amik a leginkább közel állnak a szívünkhöz pl: első kis cipő, hajtincs, karszalag, legkedvesebb mackó stb. ( A gyerekeket is bevonhatjuk a rendszerezésbe / szortírozásba:  megkérdezhetjük tőlük ( ha már nagyobbak ), hogy mit szeretnének megtartani.

Ha olyasmikről van szó, amit eddig csak nem megfelelően tároltunk, de mindet szeretnénk megtartani (pl: össze vissza dobálódó családi fotók), azokat gyűjtsük egyenlőre egy dobozba, és később megfelelően rendszerezzük őket (pl: rendezzük fotóalbumba)

Mivel mit kezdj? Hova kerüljön?
Nézzük át területek szerint, hogy minek mi legyen a sorsa:

Konyha / kamra:

- a lejárt / romlott  /penészes ételeket dobd ki ( kommunális kuka ) . Ritka az a kivétel, aminek nem árt ha lejárt (ilyenek általában a száraz dolgok pl. a fűszerek, só), de azért hosszú évek óta lejárt dolgokat ezekből se tartogass , mert az ízük már nem lesz olyan mint a frissé. Az egészséged tarts szem előtt, az a legfontosabb! Ételek esetében jobb félni, mint megijedni! Azokat az edényeket, vagy a hűtőszekrényt, ami romlott / penészes ételekkel érintkezett ( ha szeretnéd megtartani őket ) a hypo-s takarítóvizemmel hatékonyan fertőtlenítheted / eltakaríthatod (lásd 5.ös lépés)
- Az évek alatt összegyűjtött nejlon szatyrok, tejfölös és joghurtos dobozok,konzervdobozok, műanyag és üveg palackok menjenek a szelektív kukába, típusuknak megfelelően. Az üres befőttesüvegekből eltehetsz egy párat , ha később szeretnél befőtteket / szörpöket készíteni, ezeket is a takarítóvizemmel (5.lépés) tudod hatékonyan fertőtleníteni a jövő számára.
- a konyhai eszközöket (bögrék, poharak, tányérok, kanalak, lábasok stb) válogasd át. Csak azokat tartsd meg, amiket tényleg gyakran használsz (mert praktikusak). Amiket évekig (pláne ha soha) nem vettél elő,vagy nem praktikusak (pl:nem könnyű őket elmosni, könnyen törnek,nem jó méretűek stb. ) azok nyugodtan mehetnek. A pusztán dekorációs / nem praktikus /nem hétköznap használható elemektől is szabadulj meg , mert ezek csak a helyet foglalják (pl: mókás kukorica alakú (pálinkás) szett, kerámia kimoshatatlan dísz bögrék, ivásra nem való kimoshatatlan dísz poharak,  sokadik dekorációs porcelánkészlet, bőrrel bevont poharak ... )  Természetesen 1-2 nem praktikus használatra szánt elemet meghagyhatsz dísznek (ami a számodra legkedvesebb/ legjobban tetszik ) de számíts rá, hogy minden dísz porfogóvá válik, és később nem öröm hanem inkább bosszúság lesz. 

Fürdőszoba:

- A lejárt ( egy évesnél régebbi ) kozmetikumokat dobd ki a szelektív vagy a kommunális kukába ( telítettségi állapotuktól függően ).  A sampon illetve a tusfürdő ( még lejártan is ) nagyszerű lehet takarításra, a régi ( de még illatos ) szappan pedig a fiókok illatosítására, szóval ezeket nyugodtan félreteheted, de a többit tényleg dobd ki. A legjobb, ha a jövőben odafigyelsz arra, hogy ne gyűjtögesd a kozmetikumokat, pláne ha nem használod el őket, mert így csak a pénzt dobálod ki az ablakon! (  Törekedj az alapokra! Legyen egy szappanod / tusfürdőd, egy samponod, egy fogkrémed, egy alap smink készleted és alap krémjeid. Amíg a régi ezekből nem fogy el, ne vegyél újakat! )  Ha valamit megvettél / ajándékba kaptad de mégsem tetszik, ne hagy hogy a szekrényben állva megromoljon: ajándékozd el azonnal! 
- a megüresedett flakonokat  ( vagy aminek tényleg már csak az alján van valami ) a szelektívbe ( kiöblítve ) dobd ki
- a törülközők / pizsamák / fehérneműk között tarts válogatást: csak a praktikus / kényelmes / gyakran használt darabokat tartsd meg, minden más menjen! 

A fürdőre hatványozottan érvényes az, hogy minél kevesebb dolgot zsúfolj be / hagyj elöl / hagyj meg , mert itt sokkal nehezebb mindent tisztán tartani. Pláne, ha egy légtérben van a WC-vel, mert az abból kipárolgó víz ( bizony... az a víz, ami a WC kagylóban van... minden egyébbel együtt... ) mindenre rászáll, amit elöl hagytál! Láttam olyan baktériumokról szóló dokumentumfilmet, ahol egy ilyen fürdőszobában uv lámpával mentek végig, és még a mosdótükör előtt álló fogkefe is világított ( bizony az is pisis / kakis volt a rászálló, WC-ből származó vízpárától ) ! Ebből rögtön következik, hogy a WC ülőkét mindig hajtsd le, lehetőleg még lehúzás előtt, különben a vízpára mindenhova száll..

Nappali / iroda / dolgozószoba: 

- kábelek, elektronikai eszközök, elemes kütyük: csak azt tartsd meg ami működőképes és amit használsz. Amit nem használsz ajándékozd el, ami hibás azt add le a megfelelő hulladékátvevőknél (az elektronikai dolgok veszélyes hulladéknak számítanak, de sok helyen átveszik őket - ha jól tudom a nagyobb elektronikai áruházakban is - de ennek járj utána)
- magazinok / újságok : ebből tényleg csak azt tartsd meg, amit a jövőben 100% biztosan fogsz még olvasni. A kiolvasott (már nem aktuális) napi hírlapok mehetnek a szelektív kukába, azok a a magazinok, amikben hasznos olvasnivalók vannak ugyan, de már nem kellenek (pl: kertészeti magazinok, főzős magazinok, divatlapok, női magazinok) azokat pedig ajándékozd /add el!  Reklámújságokból csak 2-3 darabot tartsd meg (festéshez, krumplipucoláshoz vagy amihez ilyesmi kell) a többi menjen a szelektívbe
- könyvek: ezekből is csak azokat tartsd meg, amiket igazán szeretsz, vagy amik hasznos olvasnivalót jelentenek. A soha el nem olvasott, nem szeretett,  és számodra teljesen érdektelen könyvek menjenek az elajándékozás vagy az eladás kupacba
- díszek / nippek / képek: a dekorációk kategóriája az, amit (ha nem szeretnéd magad alatt vágni a fát) próbálj a lehető legkevesebbre csökkenteni. Minden dísz porfogó lesz később, amit egyesével kell majd törölgetned ha tisztaságot szeretnél elérni, és hidd el , ez nem hiányzik az életedből. Ha nagyon szereted a díszeket, feltétlenül szerezz be nekik egy vitrint, ahol üveg mögött bosszúság és állandó takarítás / törölgetés nélkül tudod őket tartani. Ami nem fér be a vitrinbe, az menjen! Tényleg csak a legkedvesebbeket tartsd meg! 
- háztartási textilek / díszpárnák: válogasd át a különböző háztartási textileket is. Ami nem praktikus, vagy soha nem volt elővéve, azoktól bátran megválhatsz. Olyan textileket és párnahuzatokat tarts meg amiket könnyű kitisztítani (mosni), és strapabíróak. Ami csak szép / vagy jól néz ki, de mondjuk moshatatlan vagy éppen antikvitás jellege miatt hétköznapokon nem használható, az rövid távon lehet hogy jópofának tűnik, de később csak bosszúságot okoz majd. Emlékbe eltett dolgokból (pl:hímzett terítők) se tarts meg egy emlék dobozba eltehető dolognál többet.
- papírok / nyomtatott irodai oldalak / füzetek / levelek / számlák és más papírok : aminek minkét oldalára nyomtattál, vagy jegyzeteltél már de nem aktuális az menjen a papíros szelektívbe. A nem aktuális számlák és levelek, amik már biztosan nem fognak kelleni (összetépve vagy iratmegsemmisítőn átküldve) szintén mehetnek a szelektívbe. (A személyes adatokat tartalmazó részeket tedd olvashatatlanná mielőtt kidobod! ) Azok a papírok amik még írhatóak (pl: egyik oldalán nyomtatott lapok, vagy üres füzetlapok) összevágva remekül használhatóak telefon jegyzetként, firkapapírként, vagy bevásárlólistaként úgyhogy ezeket tartsd meg. A füzetekből is kiveheted a maradék lapokat, ami meg már nem kell belőlük: mehet a szelektívbe!  Az egyik oldalán nyomtatott papírok a gyerekeknek is nagyszerűek rajzolgatáshoz / firkáláshoz ezért sokszor az óvodák  is szívesen veszik ( kérdezd meg! )
- tollak, írószerek, radírok: válogass közülük! A tollakat teszteld le, hogy írnak -e még , ha nem, akkor dobd ki. A radírok egy durvább textílián (pl: szőnyegen) húzogatva egyszerűen megtisztíthatod, de ami nem radíroz jól azt dobd ki. írószerből se gyűjtögess, 3-4 darabnál ne legyen több semmiből, mert teljesen felesleges! Ez alól kivételt képez a színes ceruza vagy a színes toll, ahol a színek maradhatnak :) hegyezőből se tartsd meg azokat amik nem hegyeznek rendesen, akkor se ha jól néz ki vagy cuki. ( Na jó ebből 1-et eltehetsz de ne gyűjts porfogókat itt se! ) A fölös de jó írószereknek az óvodák és iskolák, sőt az adományszervezetek is nagyon fognak örülni! 

Gyerekszoba:

A gyerekszoba elemeit a gyerekekkel együtt nézzétek át - itt fontos, hogy nekik is elmagyarázd mit miért csináltok és, hogy a már nem kellő játékokat olyan gyerekeknek fogjátok adni akiknek nincsenek játékaik.Így könnyebb lesz a megválás. 
- Játékok / plüssök : fajta szerint válogassatok át mindent és próbáljátok csökkenteni a mennyiséget.  Csak azt tartsátok meg amivel a gyermeked a legszívesebben játszik. Fontos, hogy ezek az ő játékai, itt nem a te vágyaid kell, hogy érvényesüljenek (pl: ha te a rózsaszín macit, ő meg a kéket szeretné megtartani- a kék maradjon , a rózsaszín maci pedig egy másik kisgyermeknek még nagy örömet okozhat ). Az elemes dolgokat próbáljátok ki, hogy működnek-e még. 
- Mesekönyvek: ezekből is válogassatok át mindent és próbáljátok csökkenteni a mennyiséget. Maradjanak a kedvencek, az esti meseként könnyen olvashatóak, és azok a mesék amiket elég jónak / hasznosnak / minőséginek ítélsz meg.
- emlékdolgok (pl: rongyosra használt maci, régi babaruhák, gyerekek által készített ezmegazok ). Nyiss egy emlékdobozt, és csak azokat a dolgokat tedd el amik tényleg a legkedvesebb emlékek (pl: legelső kis cipő, legkedvesebb alvópajtás stb. ). A kinőtt vagy sosem hordott ruhákat és kiegészítőket adományozzátok / adjátok el.
- felszerelések / bútorok : azokat a dolgokat (pl: bútorok, dekor tárgyak) amiket a gyerekek már kinőttek adjátok/adományozzátok el vagy alakítsátok át őket az új stílusnak megfelelően. Azokat a felszereléseket amikre többé nem lesz szükség (pl: babamérleg, mellszívó, orrszívó) szintén (tisztítás után) add el /adományozd el.

Hálószoba / gardrób:

- ruhák / kiegészítők:  válogasd át őket fajta szerint. Amit soha nem hordtál / nem tetszik / már ránézésre is kicsi, azok menjenek. Csak olyasmiket tarts meg, amik kényelmesek, praktikusak és szereted / hordod őket. Ha valamit próbálni kell ( mert nem tudod jó-e még) azonnal próbálj! Ne  halaszd el későbbre! Ha valamit átalakítani / javítani kellene, a megtartását nagyon de nagyon jól gondold át! Megéri a ráfordított időt? A döntésnél vedd figyelembe, hogy minden ilyen elvégzendő feladat a jövődből egy másik sokkal fontosabb időbeli eseményt lök majd ki (pl: a családoddal töltött időt)
- cipők: ami egy kicsit is szorít/ kényelmetlen vagy kicsi az menjen. Amit "csak be kellene törni" az is menjen. ( Ami egy alkalomnyi hordás után sem lett kényelmes az SOHA nem lesz az. Add el / cseréld el / ajándékozd el. ) Törekedj arra, hogy egy típusból ne maradjon 1-2 pár cipőnél több.  (Hidd el nincs szükséged 100 pár alkalmi cipőre, pláne ha nem jársz soha alkalmakra, vagy nem ilyen a munkád). Szépnek szép, de csak a helyet foglalja, ráadásul a szekrényben állástól is tönkre fog menni a legtöbb (a műbőr az állástól is szépen lassan tönkremegy, szétporlad, lehámlik). A táskák ugyanilyenek!  Használsz kb. 2 darabot akkor nincs szükséged 20 másikra.  Válaszd ki azokat amik a stílusodhoz a legjobban passzolnak, kényelmesek és praktikusak. A válogatásnál törekedhetsz arra is, hogy a lehető legjobb minőségűt tartsd meg ()pl: ha műbőr és bőr között kell választani, válaszd a bőrt) 
- ágyneműk / textilek : innen is csak azokat tartsd meg, amiket használtok és kényelmesek, pamutosak, praktikusak és tetszenek is.
- szépségdolgok/hajgumik/ékszerek: ezeket is válogasd át, és szintén csak azokat tartsd meg, amiket sokszor hordasz és praktikusak. Próbáld drasztikusan csökkenteni a mennyiséget! (Férjenek bele az ékszeres dobozodba, vagy a kijelölt helyükre)

Kert / fészer:

- fémhulladékok: azokat amik már biztosan nem fognak kelleni, vagy az időjárás tönkretette őket (szétette a rozsda), vigyétek el a méhtelepre ahol pénzt kaphattok érte (súlytól függően)
- faanyagok / ágak / rönkök : a kezeletlen faanyagokat (ha felhasználni már nem fogod, vagy az állapotuk miatt már nem fogod tudni őket hasznosítani) felajánlhatod rászorulóknak fűtésre (bizony sokan vannak akik még fával fűtenek)
- ágnyesedék / levelek / kerti hulladék: készíts komposztálót (akár a talált faanyagokból is építhetsz egyet) és dobálj bele mindent, ami kerti (növényi hulladék). mehet ide a levágott fű, az őszi falevelek, a levágott ágak (összevagdalva vagy ágdarálóval bedarálva). A komposztáló azért csodás dolog , mert azon kívül, hogy ápol és eltakar, mert a beledobált kerti (és konyhai) hulladék lebomlása végén lesz egy nagy halom csodás tápanyagdús ingyen virágfölded, amit szétszórhatsz a kertedben. Ha nincs lehetőséged komposztálásra: a legtöbb nagyvárosban ingyen zöld hulladék elszállítás van időközönként (ennek járj utána) , vagy (óriási mennyiség esetén) hívhatsz erre szakosodott elszállító céget. 
- kerti bútorok / párnák / díszek / egyebek: válogass közülük és csak azt tartsd meg amit tényleg használtok. A törött műanyag bútorokat (pénzért) beveszik a szelektív  szeméttelepek / hulladékudvarok . Ami nem műanyag de törött azt lomtalanítsd ki. Amire nincs szükségetek azt add el / ajándékozd el.  Csak a könnyen tisztítható, masszív és praktikus bútorokat tartsd meg. Díszből meg hát annyit, amennyit  a kerted (és az ízlésed) elvisel :) Itt is érvényesülhet a kevesebb több elve. Ne csinálj kerti törpe vidámparkot a kertből, mert nehéz lesz körülöttük ápolni a növényeket. 
- eszközök: mindenből csak 1-2 darabot tarts meg. Nincs szükség egy fajtából rengeteg ugyanolyan eszközre. Itt is nagyon jól tudod érvényesíteni azt az elvet, hogy csak az maradjon amit mindig használsz és praktikus. Minden más menjen.
- (műanyag)cserepek: ezt is válogasd át: ami törött/repedt az menjen a szelektív kukába vagy a műanyag hulladékudvarra szánt dolgok közé. rendezd össze őket méret szerint és nézd át miből mennyi van. Ne tartsd meg  egy méretből 2-3 cserépnél többet (kivéve ha kerti növényekből élsz / gazdálkodsz :) )
Minden törött / használhatatlan / feldolgozásra váró dolgot (amit már garantáltan nem lesz időd megjavítani) lomtalaníts ki. Ha pl: egy kupac faanyagot szeretnél megtartani, azokat rendezd egy (száraz) helyre össze
5.) Lépés: Takarítás

Ha a szeméttől megszabadultunk, a tárgyakat átválogattuk és már megvan mi az a pár dolog, amit megtartunk, jöhet is egy kis takarítás.

FONTOS: ha nem férnek el a tárgyak a "hivatalos" helyükön, akkor bizony nem jól végeztük a szortírozást :) pl: Ha a gardróbodból szortírozás után is kifolynak a ruhák, akkor azt a jövőben sem fogod tudni rendben tartani. Próbálj elengedni még több dolgot (ismételd meg a 4. lépést), vagy készíts nagyobb gardróbszekrényt :) Nagyon fontos, hogy mindenek legyen helye, ahová el fogod tudni tenni.
Minden, ami elöl van az porfogó.
És minél több porfogó van elöl az otthonodban,  annál körülményesebb, hosszadalmasabb és ezzel együtt kellemetlenebb lesz a rendszeres takarítás. (Mivel minden kis izé-bizét külön takaríthatsz , kerülgethetsz majd). Ha a legjobbat szeretnéd magadnak, igyekezz mindent szekrényekben / tárolókban elrejteni, és csak az maradjon elöl, amire tényleg elöl van szükség.

Válogatás közben / után célszerű a takarítást a szekrényekkel kezdeni, hogy hamar visszapakolhass beléjük. Ha régóta nem volt nagytakarítás el is húzhatod őket, hogy mögéjük férj a porszívóval.

Nekem van egy mindenre IS alkalmazható, szuperjó bevált takarítóvíz receptem:

egy lavór langyos víz + löttyintésnyi  hypo + löttyintésnyi Wu2 sampon (a zsíros hajra való fajtából )

A hypo ultra hatékony penész / gombaölő / baci irtó, a Wu2 sampon pedig zsír és koszoldó. Ezzel a takarító vízzel törlök át / mosok le gyakorlatilag mindent és már felmenőim is ezzel takarítottak. Még nem volt olyan eset, amivel ez ne birkózott volna meg. A hypo amúgy erős koncentrációban (vagy töményen) tökéletesen használható penészes bútorok, és penészes falak hatékony kezelésére is, de előtte minden esetben végezz próbát a felületen (nehogy kiszívja a színét) és a tömény hypóval vigyázz nagyon mert erős vegyszer. ( A ruhán foltot hagy, mert fehérítő! ) 
Küzdelem a penész ellen: 

A penész elleni küzdelemben jó barátod lesz a filléres háztartási hypo, ugyanis ez az erős vegyszer a penészt kompletten kiöli gyakorlatilag bármiből (csak nagyon vigyázz vele, mert fehérítő, szóval foltot hagyhat a felületen és a ruhádon). Készítsd oldatot belőle (hypo+víz) és először egy kevésbé látható felületen próbáld ki. A penészfoltokra töményen is spriccelheted , de vigyázz hogy ne lélegezd be és ne menjen a szemedbe. A méregdrága penészeltávolítók is hypoval dolgoznak, csak a márka miatt fizetsz értük 5-6x annyit mint amennyibe a hypo kerül. Szóval penészre hypo :) (Sokan javasolják a sokkal de sokkal környezet barátabb ecetet is, ezzel is tehetsz egy próbát (én nem mertem a hypónál alább adni, mert a penész nem játék).  Ha nyár van és van lehetőséged kicipelni a bútort, jót tesz neki egy kis napfény is (az UV sugárzás is öli a gombákat, plusz ki is száríthatod őket így ). 

Ha nagyon nedves / penészes / dohos az otthonod, érdemes utánajárni a probléma forrásának is, mert az penészölés csak átmenetileg oldja meg a problémákat. A vizesedő falak bizony sok bosszúságot jelenthetnek, mert utólag szigetelni nem kis anyagi befektetés és nem is egyszerű. Hosszú távú megoldásként (ha az utólagos szigetelés nem jöhet szóba) nagyszerű lehet egy elektromos páramentesítő készülék, ami nagy mennyiségű vizet tud kivonni a levegőből (ami a penész legfőbb tápláléka). Dohos lakások esetében kiemelten fontos, hogy a lehető legkevesebb holmi és bútor legyen a lakásban és azt is  szuper szellősen ( egymástól nagyobb távolságra ) helyezzünk el. A nedves falfelületekre SOHA ne toljunk bútort, ne fedjük le semmivel. Szellőztessünk, amilyen gyakran csak lehet (főleg száraz, napsütéses napokon). 

Penészesedésre hajlamos lakásokban részesítsük előnyben a lábas bútorokat (amik alatt tud járni a levegő).
Mivel takaríts?

A takarításhoz / törölgetéshez a legjobb egy 100% pamut jersey rongydarab (pl: egy régi kimustrált pamut póló, amit nyugodtan felvághatsz kisebb darabokra). A makacs szennyeződésre beválik még a dörzsis mosogatószivacs. Az elérhetetlen résekhez, egyenetlen felületű dolgokhoz pedig nagyszerű a (hosszú sörtéjű, nyeles) mosogató kefe.

Poroláshoz jól jöhet még egy nyeles, unikornis színű, szőrös "nagyi" poroló,  vagy ahogy én hívom: a szöszőke.

Hogyan takaríts:

- Az üveg és műanyag dolgokat nyugodtan beáztathatod / átöblítheted a takarítóvízben
- a ruhákat és textíliákat ( ha szükséges ) mosd ki. A foltos dolgokat be is áztathatod mosás előtt egy pár órára ( környezetbarát ) Zöldbolt folttisztító sóval. A plüssöket is ki lehet mosni: a különlegesebbeket (antik darabokat) nedves ronggyal ( áttörléssel )  portalaníthatod, a kevésbé különlegeseket pedig 30 fokon a mosógépben műszál-programon vagy kézzel ki is moshatod. (Én általában mosógépben mosom őket, de oda kell figyelni a színekre ugyanúgy, mint a ruháknál. Ha van rajtuk nem mosható elem, azt le kell venni. )
- a szekrényeket és bútorokat húzd el a faltól és mindenhol törölgesd át ( alaposan kicsavart ) takarítóvizes ronggyal ( ha nagyon durva a kosz helyzet, vagy nagyon poros előtte a nagyját le is porszívózhatod / leporolhatod, hogy ne azt kend szét a szekrény többi részén a vizes ronggyal) 
- a könyveket is áttörölgetheted / átdörzsölheted (alaposan kicsavart ) takarítóvizes ronggyal, de ne rakd vissza őket azonnal: pakold szét és várd meg míg teljesen megszáradnak 
- a padlót ( legyen az bármilyen ) porszívózás után a takarítóvízzel (alaposan kicsavart moppal) felmoshatod, durvább esetekben dörzsis dolgokkal fel is súrolhatod (ügyelve a résekre)
- a fugákra nagyszerű a takarítóvíz és a súrolószivacs dörzsi része (a fugákat tetszés szerinti erővel dörzsölheted, de a csempére vigyázz , ne karcold össze!)
- a csempét takarítóvizes szivaccsal vagy ronggyal bő vízzel áttörölheted, a rácseppent / ráfestett dolgokat egy  egyenes felületű pengével (óvatosan, hogy ne karcolj bele a csempébe) lekaparhatod
- az elhanyagolt ablakokra és kültéri/beltéri ajtókra is tökéletes a takarítóvíz: nedves szivaccsal mosd át /dörzsöld át ezeket is. ( Az ablakokat és tükröket utána egy kis ablaktisztítóval is áttörölheted. )
- a konyhai zsírra is tökéletes a takarítóvíz, de ha nem bánna el a felrakódott zsírréteggel (egy kis áztatási idő után sem) bevetheted a nagyágyút: a zsíroldót is.
- a makacsul koszos konyhai eszközöket egy időre áztasd be Jar (vagy más jó minőségű) mosogatószeres langyos vízbe vagy takarítóvízbe (kb 1 óra vagy több), és csak utána mosogasd el. Amivel nem bánna el a mosogatószer, arra szintén rámehetsz a nagyágyúval: a zsíroldóval (de vigyázz ez könnyen megmar dolgokat! Mindig olvasd el az útmutatót! és mindig alaposan FOLYÓ VÍZBEN öblíts el mindent)
- a makacsul vízköves dolgokra rámehetsz vízkőoldóval (pl:Cillit Lime&Rust): szivaccsal vidd fel a felületre a vízkőoldót és hagyd egy kicsit hatni (ezt lehet többször is meg kell majd ismételned) A vízkőoldót a környezetbarát és hasonlóan hatékony
  citromsavval helyettesítheted. Mind a kettőnél nagyon vigyázz arra, hogy bizonyos csempefajtákat megmarhatnak (első használat előtt végezz próbát valahol). És ne keverd a vegyszereket! 

szőnyegek: őszinte leszek nálunk nincs egy sem -  és ez nem véletlen :) Ha jót akarsz az idegeidnek, ne tarts szőnyeget (inkább használj meleg zoknit  vagy házi-papucsot ). Az a rengeteg kosz, ami a padlódról egy kis porszívózással vagy felmosással feljön, illetve a levegőben kavargó por, mind-mind a szőnyegeden fog kikötni, és szinte naponta takaríthatod, ahhoz hogy újszerűnek és tisztának nézzen ki. A nedves dolgokról amik ráömlenek , meg végképp nem lesz egyszerű megszabadítanod. Ha mégis van szőnyeged és 100% tisztává szeretnéd varázsolni, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ha beadod a tisztítóba (antik szőnyegek takarításával pláne ne próbálkozz otthon!).  Házilag is kitakaríthatod a szőnyegeid, de nehéz feladat lesz teljesen makulátlanná varázsolnod. Szőnyegtakarítás házilag , avagy a lehetőségek :

a.) Nedves porszívó / takarítógép / gőztisztító ( erősen szennyezett szőnyegekre ): ezek a gépek a legjobbak a kárpittisztításhoz. Vehetsz vagy bérelhetsz is egyet és a segítségükkel a szőnyegeid mellett akár a többi bútor kárpitját (fotelek, matracok, puffok stb) is alaposan kitakaríthatod. Fontos megjegyeznem, hogy ezekkel a gépekkel egyáltalán nem olyan egyszerű bánni, szóval itt is jó megoldás lehet, ha szakembert hívunk.
b.) Különböző száraz takarítószerek és porok (enyhén szennyezett szőnyegekre ): A vanish port egyszer őrségen próbáltam. Illatos lett tőle a szőnyeg ezt nem vitatom, de tisztának nem nevezném a végeredményt.
c.) Klasszikus módszer I. (ezer éve porosodó de nem foltos szőnyegekre): egy erős szárítókötélre (vagy valahova), akasszuk ki a szőnyeget és szőnyegporolóval erősen (izomból) csapkodjuk meg. Porszívózhatjuk is ha nincs lehetőségünk kültéri porolásra de az kevésbé hatékony. Plusz a kültéri porolás át is szellőzteti a szőnyeget, ami a szagok miatt is jól jöhet. 
c.) Klasszikus módszer II. ( nagyon erősen szennyezett , foltos, dohos stb. szőnyegekre ): erős szárítókötél, kefe, slag és samponos víz vagy (penészre) takarítóvíz kellenek hozzá . Először egy sík (beton) felületen (lehetőleg nyáron) terítsük le a szőnyeget, locsoljuk fel a takarítószeres vizünkkel jó bőségesen, és egy jó erős kefével fokozatosan (egyik saroktól a másikig haladva ) súroljuk át.  Ha ez megvan, akasszuk fel valahova a szőnyeget, ahol le tud folyni róla a víz,  és slagozzuk át jó alaposan. (Kisebb szőnyegekkel ugyanezt a mosást - öblítést fürdőszobában is elvégezhetjük). Egy vízzel teli szőnyeg súlya két emberes feladat, ezért jó ha van kéznél segítségünk. Hagyjuk teljesen megszáradni a szőnyeget (lehetőleg kültéren, tűző napon) és csak utána vigyük vissza a helyére
A legjobb nagytakarítási időpont a nyár és a meleg napsütéses napok. Ilyenkor bátran moshatunk mindent amit utána kültéren tudunk szárítani: akár bútorokat, nagyobb nehezebben száradó dolgokat is (pl: szőnyegeket, nehéz függönyöket)
Nem is kell hozzá kert: teraszon is remekül lehet szárítani holmikat (még jobb is mert egy hirtelen eső elől is véd). Nyáron a mosott ruhát is száríthatjuk (szárítón) kültéren, így sokkal gyorsabban szárad meg, és gyorsabban tudunk haladni.

6.) Lépés: Rendszerezés / otthonosítás
A rendszerezésben a legjobb barátaid az ilyen-olyan, kisebb nagyobb dobozok , zsákok és a különböző , jól pakolható szekrények lesznek. Próbálj mindent témakörök szerint rendszerezni úgy, hogy ha szükség lesz rá könnyen elővehető legyen. Törekedj arra, hogy a rend mellett praktikusak is legyenek a tárolási megoldásaid (legyen könnyen használható, könnyen eltehető, könnyen elővehető). Amibe nehézkes pakolni, abba egy idő után senki sem fog: és megint alakul az őskáosz.

- ha utálsz hajtogatni jól jöhetnek a vállfás ruhatárolási megoldások, vagy megtanulhatod a villámhajtogatást 
- ha kicsi gyerek van a háznál nagyszerűek lehetnek a "bedobálós" játéktároló dobozok, amibe a gyerekek és te is egyszerűen bedobálhattok mindent, amivel épp nem játszanak
(ugyanez nagyszerűen működik a kisállatok holmijára is)
- nagyon jó szolgálatot tesznek az íróasztalokon,a dohányzóasztalok alatt és a polcokon is a különböző "bedobálós" műanyag vagy fonott kosarak, amibe az olyan dolgokat pakolhatjuk , be amiket gyakran használunk de mégsem dísztárgy ( így elöl is lesznek, meg nem is :) )
- ha szeretjük a csetreszeket vagy gyűjtünk valamit, amit szeretnénk kiállítani szerezzünk be üveges vitrint!  Így nem lesznek soha porosak és mégis gyönyörködhetünk bennük!
- Minimalistán dekoráljunk: minél kevesebb dolog van kitéve, annál jobb! Az otthonos nem kell, hogy azt jelentse,hogy minden négyzet-centiméteren van valami izébizé :) Ha sok mindent pakolunk ki, magunk alatt vágjuk a fát: takaríthatunk napestig , vagy nézhetjük a soha el nem tűnő koszt. 
- A kanapé és a fotelek általános élettartamát megnövelhetjük úgy, ha letakarjuk egy strapabíró (és könnyen mosható / tisztítható ) takaróval. Nekünk 2 macska mellett ez az IKEA Indira takaró lett ez az abszolút favorit - több mint 10 éve megvan (még függönyként is használtuk! :) ) és jelentem: abszolút elpusztíthatatlan. (De bármilyen más, erős szövésű, pamutos takaró is remek választás lehet). Ez a takarításban nagy segítség, hiszen balesetek esetén a fotel és a kárpit helyett elég kimosni a takarót / huzatot. 

A különböző kartondobozok is remek szolgálatot tesznek, ha rendszerezésről van szó: írjuk rájuk, hogy mi van bennük és gyűjtsük bele témák szerint a tárgyakat. Azt, hogy mi alapján rendszereztek a dobozokon belül, azt rátok bízom :)
Egy pár példa arra, hogy én mi mentén haladok:

- A magazinokat évszám/sorszám és témakör (pl:recept,kertészkedés,hobbi) szerint rendszereztem dobozokba. Elválasztót is készítettem kartonlapból.
- az elektromos kábeleket a dobozon belül pamut (pólófonal) madzaggal összekötözve / feltekerve tettem el, így kisebb helyet foglalnak
- az emlékek (fotók, mütyürök) is egy papírdobozban kaptak helyett
- a hétköznapi fehérneműket a fürdőszobában tartjuk egy felakasztható (és mosható) pamut zsákban, így fürdés után egyből kéznél vannak
- a zoknikat gombócokba hajtogatva tároljuk, így nem veszik el a párjuk (https://www.youtube.com/watch?v=OEI6gWrAVR0)
- a kiegészítők ( sapkák, sálak, harisnyák, övek ... ) külön külön fedeles dobozokat kaptak
- a szezonális dekorációk (karácsonyi dekoráció, húsvéti dekoráció) is kartondobozban pihennek, ezen belül téma szerint rendszereztem őket (pl: külön a díszek, külön az égősorok, külön a dekorációs madzagok)
- a könyveket témakör szerint rendszereztem a polcon, így mindig megtalálom, ha valamire szükségem van
- az írószeres (és más) fiókokban remekül használhatóak  rendszerezőként a kisebb dobozkák (pl: filteres tea doboz)
- a kreatív alapanyagjaim cipős dobozokban vannak, téma szerint szortírozva (gyöngyök, szalagok, gombok, csipkék)
- a varrós anyagjaim egy, a polc mélységének megfelelően levágott A4-es kartonlapra lettek "feltekerve" (a méteráru boltok csévéihez hasonlóan) és így, szép laposan lettek egymásra halmozva (ez azért is jó mert könnyű kezelni és nem gyűrődik)
 - a fonalaim papírdobozokban vannak, szín szerint rendszerezve 

És még egy pár tipp:
- Ezer éves de még illatos szappanok remekül használhatóak fiókok , dobozok és tartalmuk illatosítására
- A lejárt samponok tökéletesek takarításhoz, felmosáshoz
- a nyomtatott irodai papírlapok (ha van egy tiszta oldaluk) , kisebb méretre vágva tökéletesek firkáláshoz, telefonjegyzetnek, bevásárlólistának ( ugyanez igaz a régi füzetek maradékaira is! )
A cikkben található grafikák és a nyitókép forrása is a Freepik, a szebbnél-szebb ingyenesen felhasználható grafikai anyagok gyűjtőhelye
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

rendrakás

rendszerezés

gyűjtögetés

kényszeres gyűjtögetés

kényszeres gyűjtögetés kezelése

tárgyak rabságában

takarítás

rendrakási segítség

takarítási segítség

válogatás

adományozás

ajándékozás

rend

otthon

kreatív újrahasznosítás

újrahasznosítás

kreatív újrahasználat

újrahasználat

lom

lom mentés

kreatív ötletek lomokból

kreatív ötletek használhatatlanná vált tárgyakból

kreatív átalakítás

kreatív felújítás

felújítás

átalakítás

kreatív ötletek szemétből

szemét

környezettudatos

újra hasznos

csináld magad felújítás

csináld magad javítás

diy felújítás

diy javítás

diy átalakítás

javítás

olcsó

költséghatékony

filléres

felújítás házilag

felújítás lépésről-lépésre

felújítás ötlet

rendszerezési ötletek

rendrakási ötletek

gyűjtés

tárgy gyűjtés

szemét gyűjtés

lomtalanítás

kreatív lomtalanítás

rendrakás tippek

rendrakás trükkök

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!