Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintFérfimegőrző - kreatív ötletek férfiaknak (férfias ötletek)

A konyhaszigetünk megújulása vintage hangulatban ( bútorfestés / bútorfelújítás ) - Alacsony költségvetésű DIY konyhafelújítás 2. rész

Tavaly előtt nagy, alacsony költségvetésű (csináld magad) konyhafelújításba fogtunk, aminek első "áldozata" a szebb napokat is látott, kopott (besárgult) lakkozású és "sok titkot rejtegető" konyhaszigetünk volt. Ebben a cikkben megnézheted majd a konyhasziget átalakulását lépésről-lépésre, és egy pár hasznos ötletet / tanácsot is összegyűjtöttem neked, ami a bútorfelújításhoz hasznos lehet ( többek között arra is találhatsz majd tippeket, hogy mivel tudsz közvetlenül lakkozott fenyőbútorokra festeni ).
konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás


A házzal együtt hozzánk került konyhasziget egy igazi kis Frankenstein szörny volt. Az egyik fele valószínűleg régen egy kis lakkozott fenyő komód lehetett, a másik fele pedig egy  kezeletlen lambériából készült kiegészítő váz volt, amit az oldalához rögzítettek. Sajnos (mivel akkoriban még nem gondoltam, hogy ebből valaha blogbejegyzés lesz) itt is csak mérsékelt mennyiségben vannak előtte képeim, de azért találtam párat, ami jól bemutatja, honnan indultunk :) 

A kis fenyőkomód rész egyszer hajdanán biztosan üzletben vásárolt gyári fenyőbútor lehetett, mert pont olyan, mint a mostani bútorok, azzal a különbséggel, hogy durván be volt sötétedve rajta a lakk kívül, hiányzott a teteje és egy házi-barkács keret került az aljára ( gondolom azért, hogy elég magas legyen pultnak.) Ez a szekrényke rész szerencsére szerkezetileg rendben volt, de az alja valamiféle rejtélyes, erős, ammóniás,büdös, csípős szagot árasztott, amit leginkább "kutyapisiként" tudnék meghatározni. Bár takarításban elég jó vagyok, de azért itt éreztem, hogy ezzel a szaggal még lesz egy külön meccsünk.
konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás
sajnos a képen is látszik, hogy a bútor alja  semmi jót nem tartogat..
A hozzá rögzített, kezeletlen  lambériából álló "keret" rész legnagyobb baja az volt, hogy az alsó merevítő fa elemeket úgy, ahogy volt ( kezeletlenül ) óriási csavarokkal a föld alatt lévő konyhánk padlójához ( beton aljzatához ) rögzítették, és ez a kezeletlen fa aljzati rész lentről folyamatosan szívta magába a nedvességet, zsírt, meg kitudja még mit. A lerögzítő csavarok pedig a vizesedéstől ( és a rozsdától )  teljesen be voltak rohadva, szóval kicsavarni őket és felszedni  / félretolni a bútort nem volt semmi esélyünk. A lerögzítés miatt pedig a pult alatt és mögött lehetetlen volt takarítani is - szóval ezen a ponton tudtam, hogy lesznek még itt nem túl kellemes meglepetések. 
konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás

konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás
Itt nagyon jól látszik, hogy az egész szerkezet alulról vizes/zsíros és még kitudja milyen volt....
Természetesen így semmiképpen sem maradhatott ( a keretnek és a szekrénykének is fel kellet jönnie az aljzatról ) , ezért párom heroikus küzdelmet folytatott a betonba és fába berohadt majd tíz centis csavarokkal. ( Volt itt minden: a WD40-től, fúrástól, bevéséstől a "megváltó profán kontextusban való emlegetéséig" ) . Szerencsére végül párom nyert,  és feltárult Pandora szelencéje. ( Az erről készült képeket, mindenki lelki békéje érdekében nem osztom meg. ) De legyünk pozitívak: így hogy megvolt a bűnös szagforrás, máris könnyebb volt orvosolni a problémát.

2.) Lépés: takarítás

Jöhetett tehát egy alapos, átfogó takarítás. Szerencsére nyáron fogtunk bele a felújításba, úgyhogy ezt meg tudtam oldani kültéren. Először is mindent le- és szétszereltem ( legalábbis, ami nem volt véglegesen egybeépítve ): levettem az ajtókat, fogantyúkat, zsanérokat, munkapultot, kivettem a polcokat, leszedtem a hozzáépítéseket. Majd mindent alaposan átsúroltam a "csoda takarítóvizemmel":
Lavór langyos víz + löttyintésnyi hypo + löttyintésnyi WU2 sampon ( a zsíros hajra való fajtából ).
Azért használjuk generációk óta a családban ezt a "takarítóvizet", mert a hypo erős fertőtlenítő, gombaölő hatású,  a sampon pedig leviszi a legtöbb zsíros koszt és egyéb szennyeződést. Eddig még soha sem csalódtam benne, bármiről is volt szó. A konyhaszigetnél sem maradhatott el, szóval kapott minden egy alapos takarítóvizes takarítást, utána hagytam, hogy a tűző napsütés elvégezze a maradék fertőtlenítési és szárítási feladatokat.

Egy dologgal nem sikerült résmentesen elbánnom: az a fura zsíros / szúrós / ammóniás szag nem tűnt el teljesen a lábazatból, plusz az a fura "olajos" felázás folt sem ( amit ez egyik fenti képen láthatsz közelebbről ).  De velem nem tolhat ki kosz!!! Rámentem hát a Brünhildával: azaz a hideg zsíroldóval. Jó alaposan bespricceltem a keret alját és hagytam, hagy tegye a dolgát. Amikor kioldotta, amit kilehetett, alaposan letörölgettem és megvártam, hogy megszáradjon. Száradás közben erősen figyeltem, hogy látok-e még valahol "zsírfelázást" a faanyagon, de szerencsére mindenhonnan eltűnt. Egy icipicit még lehetett érezni ugyan a szúrós szagot, de úgy voltam vele, hogy a festés is javít majd még ezen, úgyhogy itt befejezettnek éreztem a takarítási részt.  

konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás
Takarítás után, festésre várva. ( A kupiért bocsánat, de ahol alkotómunka folyik, ott ez van :) , a kallódó macskafarokhoz pedig tartozik kisállat is, csak a képről maradt le  :) )

3.) Lépés: felületkezelés
Ezen a ponton három különböző felület felületkezelését kellett átgondolnom, amikre a következőket találtam ki:

- A fenyőből készült pultról ( mivel nagyon szeretem a fa dolgok látványát )  lecsiszolom majd a régi , kopott elsárgult lakk réteget és újralakkozom ( egy erős kopásállóságú ,vízbázisú,  UV álló lakkal )
- A fenyőkomód csúnyán besötétedett lakkozott külső frontjait lefestem fehérre (csiszolás nélkül), a fából készült fogantyúit pedig csak lecsiszolom és lakkozom
- a natúr de elszineződött lambéria keret részt pedig megerősítem szerkezetileg és szintén lefestem fehérre

A pult csiszolása
egyszerű volt: mivel a fenyő egy igen puha alapanyag, a Bosch excentercsiszolómnak meg sem kottyant. ( Bár a lakk egy kicsit megizzasztott, az sem jelentett túl nagy kihívást. ) Kivittem a pult lapot kültérre ( olyan helyre, ahol mások - és a saját konyhánk - porfelhőbe öltöztetése nélkül porolhattam a csiszolóval ), majd először egy 60-as (durva) csiszolókoronggal lecsiszoltam a lakkréteget és a karcok nagy részét, ezután egy 80-as (közepesen durva) csiszolókoronggal tovább csiszoltam a maradék karcolásokat ( míg teljesen el nem tűntek ), majd egy finom ( 240-es ) csiszolókoronggal babapopsi tapintásúra "políroztam". A lekerekített széleket is excenterrel csiszoltam le: nagyon finoman , óvatosan haladva, az éleknél egy vonalban egyenletes húzással végigtolva a csiszológépet. Mondjuk ez garantáltan szebb lett volna, ha kézzel csinálom, de mint tudjuk - lusta vagyok :) 

Csiszolás után alaposan portalanítottam, majd kicsi szivacs ( lakkozóhengerrel ) kapott 3 réteg Basacolors vízbázisú parkettalakkot. Nagyon szeretem ezt a lakkot ( a tölgyfa lépcsősorunkat is ezzel lakkoztam 5 éve és bírja!  ), de ha most választhatnék, lehet valami ennél is erősebb ( pl: két komponensű ) lakkot választanék a felületkezelésre, mert a fenyő puha és sérülékeny faanyag alapból is ( ha engem kérdezel nem igazán való konyhapultnak ). Ha fa konyhapultot kellene választanod, válassz a keményfákból: pl tölgyet.

A fenyőkomód lakkozott fenyő felületét a már jól bevált fóliázott bútor festési  technikámmal festettem ( Harzo T-16 + vízbázisú zománc + opcionálisan lakk ), amiről most nem írnék oldalakat, mert már egyszer megtettem :
 - Kattints ide ha el szeretnéd olvasni, hogyan tudsz bármilyen lakkozott vagy már egyszer festett bútort csiszolás nélkül átfesteni 

A fenyő fogantyúkról az elsárgult lakkozást kézzel lecsiszoltam, és újralakkoztam őket ( szintén a Basacolors lakkal ).

A natúr fenyőfa, de furán elszíneződött lambéria keretet is a laminált bútorlap festési módszeremmel festettem ( bár ez esetben - a natúr / kezeletlen fa felület miatt - nem volt indokolt tapadóhíddal alapoznom, de én már ha kell, ha nem , mindenre használom a Harzo T-16-ot. :)  Már csak azért is,  mert nagyon jól fed ( szuperül alapoz ) és ezáltal kevesebb fedőfestékre van később szükség. Plusz egy kis extra tapadás sosem árt :))  De ha olcsóbban szeretnéd kihozni a festést, használhatsz natúr fához :  vízbázisú 2-az 1-ben zománcfestéket ( ami alapozó és fedőfesték egyben ) + igény szerint lakkot. 

4.) Lépés: összeszerelés és dekorálás


Amikor a festett és lakkozott részek megszáradtak, nem volt más hátra mint összeszerelni a konyhapultot.

Mivel nem akartunk úgy járni, mint ahonnan kiindultunk, a konyhasziget minden földdel érintkező  alsó sarka kapott egy mini "kupak" lábat. Ez egy kicsi, műanyag, kupak alakú lábacska, aminek egy szög van a közepén ( így könnyű beütni a fába ). Erre azért volt szükség, hogy ne álljon a bútor közvetlenül a vizesedő földön, valamennyire tudjon szellőzni alatta a föld, és hogy tologatáskor ne karcolja fel a csempét  ( a nagytakarításkor jól fog jönni ). Azóta úgy megszerettük ezt a "kupak-lábat", hogy mindenre IS tettünk :) ( A székekre, az ülőgarnitúra lábaira, a konyhabútor kiegészítő polcára és még a kenyértartóra is ! :) ) Jó szívvel ajánlom  minden olyan bútorhoz, ami vizesedő helyiségben állna a földön (a bútor védelme miatt), vagy ha jó volna ha szellőzni tudna alatta a talaj.   Mi az Obiban vettünk egy dobozzal, nem került sokba de minden pénzt megért. ( Kattints a képre a linkért )
OBI  csúszókorong csappal műanyag 30 mm
A pultnak akkora súlya van, hogy magától nem mozdul el ( maximum akkor, ha izomból meglökjük, de azért ez nem túl gyakori ... és még akkor is vissza lehet tolni a helyére :) ) , szóval igazából nem értem miért kellett ipari erővel lerögzíteni a betonhoz. Ez már valószínűleg örökre a múlt talányai közé tartozik majd. 

Kapott még a konyhapult két fém sínt ( vitrázsrudat ), amire függönyök kerültek. Erre egyrészt esztétikai okokból volt szükség: a nagy függöny a kommunális és szelektív kukákat takarja, a kicsi pedig a "mini spájzot",  másrészt praktikusabb is szerintem így, mert könnyebb egy függönyt kimosni a fehér ruhákkal, mint állandóan port és macskaszőrt törölgetni az ezer millió dologról.

konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás
ilyen volt a konyhasziget közvetlenül az elkészülés után (még a többi dolog átalakítása előtt)
konyhasziget festés, bútorfestés, bútorfelújítás, konyhasziget felújítás
és ilyen volt amikor minden más is elkészült (csempe,asztal,székek, ülőgarnitúra).Még vannak javítandó pontok, de már alakul! 

Egyetlen "majdnem előtte" képem a házvásárlásunk idejéből maradt meg, ezt az előző lakók készítették a konyháról (amikor még nem mi laktunk itt ). Érdekességképpen beszúrom ide a végére, szerintem látványos lett az átváltozás! (A csempe, a bútorok és minden ugyanaz, csak egy kicsit átalakultak  a két  kezünk által ). Felteszem majd a konyhabútor átfestését, az ülőgarnitúra átfestését és a csempe "fugázását" is, amit  mind mind mi követtünk el, alacsony költségvetésből  :) A lambéria teljes átfestésének történetét pedig ide kattintva nézheted meg.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

bútorfestés

bútorfelújítás

bútorátalakítás

átalakítás

felújítás

csináld magad bútorfestés

bútorfestés házilag

diy bútorok

bútorok házilag

bútorkészítés otthon

kézzel készült bútor

diy bútorátalakítás

diy bútorfestés

bútorfestési technika

bútorfestési tipp

bútorfestési trükk

bútorfestés kezdőknek

bútorfestés lépésről-lépésre

festés

festési technika

festés kezdőknek

kreatív ötletek bútorokból

kreatív ötletek bútorokkal

bútor

bútor ötlet

diy bútor

bútorkészítés házilag

barkácsolás

olcsó bútor

fölújítás

diy felújítás

csináld maga felújítás

csináld magad átalakítás

diy átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

férfiaknak

férfi

kreatív ötletek férfiaknak

kreatív ötletek fiúknak

kézzel készült ajándék férfiaknak

férfias hobbi

férfi hobbi

hobbi férfiaknak

kreatív hobby férfiaknak

konyhasziget

vintage

vintage bútor

vintage festés

vintage konyhasziget

konyhasziget átalakítás

konyhasziget átfestés

átfestés

konyhapult

fa konyhapult

konyhapult festés

konyhapult lakkozás

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!