Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintZero waste / környezettudatosság

Fehérítés házilag / folteltávolítás egyszerűen : ismerd meg a hatékony és környezetbarát fehérítőt / folteltávolítót: a nátrium-perkarbonátot!

Környezetbarát fehérítő / folteltávolító alternatívát keresel? Ismerd meg a nátrium-perkarbonátot ( vagy közismert nevén a "folttisztító só"-t ). Nem is tudom, hogyan tudtam eddig élni nélküle, és szerintem te is ugyanígy fogod majd érezni, ha egyszer kipróbálod! Az oxigénes fehérítő / folteltávolító só olcsó, környezetbarát és szuper hatékony fehér és színes ruhákra is: a ruha fehérítés, a függöny fehérítés, a kimoshatatlannak hitt foltok eltávolítása is  gyerekjáték lesz ezentúl! Ebben a cikkben a Zöldbolt Folttisztító Sóját teszteltük, a végeredmények pedig magukért beszélnek!
Ezt a cikket sajnos nem szponzorálta a Zöldbolt folttisztító só :) , de kit érdekel!  Ami jó, az jó , és meg kell mutatnom nektek is! :) 

Sajnos nagyon kevés az olyan takarító / tisztítószer, amire én  is azt mondom, hogy csodaszer ( pláne, ha környezetbarát alternatívákról van szó ), de a nátrium-perkarbonát szerintem is egy igazi, nélkülözhetetlen csodaszer. Nem is tudom, eddig hogy élhettem nélküle! Amióta megismertem a nátrium-perkarbonátot ( vagy, ahogy sokan ismerik: az oxigénes fehérítőt vagy folttisztító sót ) azóta RENGETEG különböző textilt vetettem alá a folteltávolító / fehérítő kezelésnek ( áztatásnak ), így már 100% biztonsággal tudok róla véleményt alkotni.

A "csodaszer". Bioboltokban és bio-webáruházakban kapható. ( Én innen szoktam rendelni : Biobolt E-tár )
A folttisztító sóban nem csak az a nagyszerű, hogy környezetbarát , viszonylag olcsó ( a nagy , márkás folttisztítókhoz képest - amikben egyébként javarészt pontosan ugyanez van :) ) és hatékony is, hanem azt is imádom benne, hogy fehér és színes ruhákhoz egyaránt használható, hiszen nem  a ruhák színének "kiszívásával" fehérít, hanem az oxigén erejével. ( "Szuper tudományos" magyarázat: ahogy oxigén buborékok képződnek a víz hatására a sóból, az áthatol a textil rétegein és gyakorlatilag "kipezsgeti" a koszt. ). 

Többféle tesztet hajtottam végre a folttisztító sóval, ezeknek az eredményeit láthatod majd itt. ( Nem árthat megjegyeznem, hogy nincs csúcskategóriás mosógépünk, a vízünk pedig keményebb, mint Chuck Norris )

Első alanyunk egy csereberével szerzett ( használt ) cipővel érkező cipőfűző lett, ami látott már tisztább napokat is. "Nagyon megörültem" a koszos cipőfűzőnek, hiszen tökéletes tesztalanynak bizonyult a folttisztító só tesztemhez! Fontos megjegyeznem, hogy a cipőfűzőt ( a folttisztító sóval áztatás előtt ) SEMMIVEL nem kezeltem ( nem mostam ki, nem adtam az áztatóvízhez semmilyen más  vegyszer vagy mosószert) , mert szerettem volna kizárólag a nátrium-perkarbonát hatását tesztelni rajta ( önmagában ). Az eredmény pedig szerintem magáért beszél:

A fenti fotó elkészülte után még bedobtam egy 60 fokos fehér mosás mellé is, hogy megnézzem javít-e még rajta egy -két árnyalatot a mosás, és azt kell mondanom igen!  A mosás is javított szerintem +1 árnyalatot. ( Az előáztatás folttisztítóval és a magas hőfokon mosás tehát nagyszerű fehérítő kombináció, de arra figyelj oda, hogy a folttisztító sót ne használd magas hőfokon, mert úgy nem tudja igazán kifejteni a hatását!  ) 
A folttisztító só ( na-perkarbonát ) leginkább 30-40 fokos vízben tudja kifejteni a hatását, ezért hatékonyan elő-áztatáshoz vagy alacsony hőfokú mosáshoz használható.
Igen ám, de most biztos lesz köztetek is, aki úgy gondolja, hogy a cipőfűzőt egy egyszeri sima mosás is "kifehérítette / kitisztította  volna", mert valójában "nem is volt olyan vészesen koszos / foltos / elszineződött". Na igen .. Jogos! Éppen ezért bevetettem a nagyágyút :)  Előszedtem minden olyan kreatív alkotáshoz gyűjtögetett ( "majdjóleszazmég" ) textilt, amit már ( többször is ) kimostam magas hőfokon, de még mindig katasztrofális volt az állapotuk: sárgultak, szürkültek, kimoshatatlan foltosak voltak. Ezeken a sima, magas hőfokon fehérre való mosószerrel való mosás nem segített, szóval itt már garantáltan csak a folttisztító só hatását láthatod:

Ugye, hogy ugye? :) 
A mosás előtti áztatáshoz mindkét esetben egy kis langyos vizet használtam ( úgy, hogy éppen csak ellepje az anyagokat ), amihez  szórtam folttisztító sót is. ( Konkrét mennyiségeket nem tudok mondani, mert  csakúgy ízlés szerint "megküldtem" :)   Ha nagy mennyiségű ruhát vagy függönyt fehérítenél, ne sajnáld!  ). Minimum 2-3 órán keresztül áztattam a dolgokat, menet közben pedig egy párszor átnyomkodtam / átdagasztottam / átforgattam a textileket a nátrium perkarbonátos vízzel.  ( Illetve, ami foltos volt, ott a foltot bedörzsöltem na-perkarbonát pasztával. )
A makacs foltokra oxigénes folttisztító pasztát is készíthetsz a nátrium-perkarbonátból: egy kis langyos vízzel keverj el némi folttisztító sót, és dörzsöld közvetlenül a foltra.
Minél hosszabb ideig áztatod a dolgokat az oxigénes fehérítős ( folteltávolító sós ) vízben, annál látványosabb lesz az eredmény! ( Ha a pezsgés elmúlt, adagolhatsz hozzá friss na-perkarbonátot is és még tovább áztathatod ). Amikor úgy érzed készen vagy ( tovább nem fehérednek, vagy nem tisztulnak a dolgok ), mosd ki a dolgokat és kész is! ( A mosógépbe nyugodtan beleöntheted a nátrium perkarbonátos áztatóvizet is ), sőt a mosóporhoz is adagolhatsz egy kevés extra folttisztító sót.
Általános mosáshoz is nagyszerű választás a nátrium-perkarbonát: bolti mosóporhoz adagolva növeli a hatékonyságát, és környezetbarát mosódolgokhoz is ideális folt/koszeltávolító adalékként.

Foltok vs nátrium-perkarbonát:

Dolgok, amikre eddig teszteltem a folttisztító sót és az eredmények:

sárgulás / sárgás elszíneződés pamuton szuper! fehérítési hatékonyság : 10/10
szürkülés / szürkés elszíneződés pamuton  nem az igazi a szürkülés ellen, de valamit szerintem használt. fehérítési hatékonyság : 10/3
általános kosz  szuper! mosási hatékonyság : 10/10
ételfoltok/zsírfoltok  szuper! folttisztítási hatékonyság : 10/10 (kivéve valamiért a pirospaprika foltot,  mert az csak 10/3)
rozsdafolt erre nem hatott sajnos :( 10/0 
penészfolt (fehér és színes pamutos ruhákon) klassz! mosási / folttisztítási hatékonyság : 10/8 (folttól és anyagtól függően lehet, hogy többször meg kell ismételned)
babafoltok - kaki, pisi, bébipapi (fehér és színes pamutos ruhákon) klassz! mosási / folttisztítási hatékonyság : 10/8 (folttól és anyagtól függően lehet, hogy többször meg kell ismételned) 
függöny fehérítés attól függ: néha szuperül használ (10/10) néha nem. ( anyag és elszíneződés függő )
ruha fehérítés  attól függ: néha szuperül használ (10/10) néha nem. ( ruha vagy inkább anyag függő )
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

termékteszt

terméktesztelés

termék

kipróbáltuk

termékek

termékvélemény

vélemény

vásárlói élmény

visszajelzés

vásárlói visszajelzés

recept

kreatív recept

egyszerű recept

olcsó recept

diy

kézzel készült

csináld magad

folteltávolítás

folteltávolító

folteltávolító só

folttisztító só

folttisztítás

folttisztítás házilag

folttisztítás egyszerűen

folttisztító

fehérítő

fehérítés házilag

függöny fehérítés

ruha fehérítés

környezetbarát fehérítő

oxigénes fehérítő

nátrium perkarbonát

fehérítő mosószer

aktív oxigénes fehérítő

na perkarbonát

függöny fehérítés házilag

ruha fehérítés otthon

fehérítő só

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!