Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYDIY Kreatív hobbi ötletek (kreatív hobby)Varrás | Kreatív ötletek textilből

Varrjunk textil ajándéktasakot ! ( Textil zsák varrása gyorsan és egyszerűen - varrás kezdőknek )

Ebben az útmutatóban megmutatom, neked, hogy hogyan tudod megvarrni a világ legegyszerűbb zsinórral behúzható zsákját! Ez a kis textil zsák tökéletes ajándékok kreatív csomagolására, illatzsákok /levendulazsákok készítéséhez sőt akár (nagyobb méretekben) szendvicszsáknak , kenyeres zsáknak és játéktárolónak is! Ha még csak most ismerkedsz a varrással, ez a kis zsinórbehúzós textil zsák nagyszerű kezdő varrnivaló lehet! (Maradék anyagok felhasználásra is tökéletes!)
Az én kalandom úgy kezdődött, hogy szükségem volt kicsi pamut zsákokra - sokra. Igaz, csak lelkes amatőr vagyok, de nagyon szeretek varrni,  ezért aztán elkezdtem videókat nézegetni Youtube-on arról, hogy hogyan kell zsinórral behúzható textil zsákokat készíteni.  Hiába kutattam, kerestem, egyik sem volt elég gyors nekem a "tömeggyártáshoz", ezért kitaláltam egy saját módszert. Tisztában vagyok vele, hogy valószínűleg nem találtam fel a spanyolviaszt :) ...  de arra gondoltam hátha másnak is hasznos lesz, ezért készítettem hozzá egy gyors útmutatót. Vágjunk is bele! 

A szükséges alapanyagok / szabásminta
Alapanyagok:
- (pamutvászon) anyag téglalapok kb 10 cm x 27 cm-es méretben (ezt tetszés szerint variálhatod)
- az anyag színéhez passzoló cérna
- behúzómadzag (zsinór vagy szalag is lehet) 
- varrógép :) (kézzel is elkészíthető!)

Elkészítési idő 1 zsákra:  kezdőknek fél óra, profiknak (vagy a sokadik után) nagyon maximum 10 perc

Anyagnak gyakorlatilag BÁRMIT választhatsz. Varrhatsz zsákokat: új anyagokból, bármilyen anyagmaradékból és régi ruhákból is, csak a képzeleted szabhat határt! (Rugalmas anyagból - ha most ismerkedsz a varrással - nem javaslom készíteni, de amúgy abból is szuper. )


1.) lépés- Az anyag kiszabása
Vágjuk ki az anyagunkból kb 10 cm x 27 cm-es téglalapokat. (A méretet nem muszáj megtartanunk, de az arányt igen: egy hosszúkás állított téglalapra lesz szükségünk) . A mintát úgy válasszuk ki, hogy a téglalap azt állítva fogja azt kiadni (ha félbehajtod hosszában a kimért csíkot megláthatod, hogy az aljától hová esik majd a zsákon a mintád. Ebben az állapotban ellenőrizheted azt, hogy nagyon a tetejére ne kerüljenek fontosabb dolgok, mert azt a részt később lehajtjuk majd a madzagnak. )
Az érdekes motívumokat próbáld a textil csík közepére pozicionálni (félbe hajtva az aljára).

Egy ideális helyzetben az a rózsaminta pontosan középen lenne ! :)  De ez a patchwork anyag sajnos a zsákok számomra ideális méretét 2.5 kockánként adta ki. Na nem mintha ez olyan nagy baj lenne ( nekem így is tetszett a végeredmény ! :) ) 

2.) Lépés - Előkészítés
Előkészítésként szegjük körbe az anyagot. Ez nagyon egyszerű:
cikcakk öltéssel menj körbe az anyagodon.
Ezzel a "durva" szegéssel megakadályozhatjuk, hogy az anyag tovább foszoljon a széleken. Körbemenni nagyon egyszerű: varrd végig az anyagod egyik oldalát cikcakk öltéssel (úgy ,hogy a varrógép külső "szúrása" az anyag széléhez essen (lásd bal alsó kép). Ha megvagy az oldal végigvarrásával, következik a fordulás: egy olyan állásban , ahol a tű lent van emeld fel a varrógép fejét és fordulj el az anyaggal (lásd jobboldali alsó kép), azután újra engedd le a varrógép fejét és menj tovább. Gyerekjáték! 
3.) Lépés- a zsinórtok elkészítése

Ha körbeszegted az anyagod a következő lépés a zsinór hely (zsinórtok) megvarrása. Az én hajtásméreteimtől nyugodtan eltérhetsz, de figyelj oda rá, hogy a választott madzagod egy egy hajtás+varrás vastagságba még bőven beleférjen majd, különben nehéz lesz összehúznod a zsákod. A zsinórtok megvarrásához
először fel kell mérned, hogy mekkora anyagot kell majd visszahajtanod hozzá.
Hajtsd félbe színével befelé a téglalapod. Ezután hajts le a felső széléből kb. két ujjnyit:


Ha ez megvan , hajts le belőle még egyszer ugyanennyit,és jelöld meg, hogy hova esik a második hajtás. (Sárgával jelöltem, hogy hol kell jelölnöd) . Jelöléshez rávasalhatsz vagy használhatsz gombostűt. Ha megjelölted hajtogasd ki.

Ha ez megvan jön egy kicsit trükkösebb rész: mindkét oldalon be kell szegned a zsinórtokot a jelölt pontig. Hajtsd be az anyagot a két szélén ( kb 5 mm szélesen )  de csak a jelölésig, majd vasald,élezd vagy gombostűzd le. így: 
A gombostűig ( a jelölésedig ) egyenes öltéssel varrd le a szegélyt. Ha ez megvan így fog kinézni:
Ezt a műveletet (a hajtogatástól, a jelölésig a varráson át) a szemben lévő (másik) oldalon is végezd el (pontosan ugyanúgy ,mint ahogy az előző 5 képen láthattad).4.) Lépés - összeállítás
Tehát ott tartottunk, hogy beszegtük a zsinórtokot minkét oldalon. Ezután ismét hajtsuk le az immár beszegett részt félig, így:És ezt is ismételjük meg az átellenes oldalon is.

Ezen a ponton jön egy jópofa dolog: választhatunk ,hogy milyen kinézetet szeretnénk a zsákunknak

a) olyat, amin látszik az oldal összevarrás ( baloldali zsák )
b) olyat, amin rejtett az oldal összevarrás ( jobboldali zsák )


balra látható oldalvarrással, jobbra rejtett oldalvarrással

Ha olyat zsákot szeretnénk varrni, amin látszik az oldalvarrás (baloldali), akkor (színével kifelé ) , ha viszont rejtett varrásút szeretnénk színével befelé hajtsuk félbe az anyagot. ( Én most a baloldali zsákot mutatom be,ami így néz ki összehajtva )

Illesszük precízen egymáshoz a felső sarkokat (a nyitott rész sarkait) majd gombostűzzük össze őket legfelül. Ha ez megvan egy óvatos húzással hajtogassuk befelé a szegélyt , amit eddig nem varrtunk le:

Ha ez megvan varrjuk össze a szélét, de ne a legtetejétől induljunk hanem a már meglévő varrásvonal felett egy picivel. (Az előző képen sárgával jelöltem az indulópontot) A helymeghatározásnál arra kell figyelnünk, hogy egy kicsit rávarrjunk arra a részre is, ahol 4 réteg anyag van (lehajtások+anyag külseje).
Varrjuk végig a szélét egyenes öltéssel. Majd a másik oldalán is ismételjük meg ezeket a lépéseket ( előző 4 kép ). Ha minden jól megy, így kellene kinéznie a zsáknak ezután:
Ha szeretnénk, hogy egy kicsit jobb tartása legyen a zsáknak összehúzáskor, a zsinórfület végig is varrhatjuk egyenes öltéssel egy tetszőleges ponton. ( Vigyázva, hogy a madzagunk beleférjen a fennmaradó helybe a tetején :) ). Arra is figyeljünk oda, hogy csak egy oldalt / egy fület varrjunk össze (igen, jártam már úgy, hogy a komplett zsákot ügyesen bevarrtam :) )5.) Lépés: Húzzuk be a madzagot!
Ha ezekkel megvagyunk, nincs is más dolgunk mint behúzni a madzagot. Erre kétféle praktikám is van :

- használhatunk biztosítótűt: fűzzük be a madzagot a biztosítótű végébe és egyszerűen húzzuk végig a csőben
- használhatunk egy hosszú tűt: de ne a bökős felével előre toljuk be a csőbe hanem a tompa végével (amiben a madzag van)


6.) Élvezzük ki a végeredményt
Ha behúztuk a madzagot máris használatba vehetjük a zsákjainkat. Elrontani nem lehet, szóval nyugodtan kísérletezhetsz bármilyen mérettel és formával is! Ha pedig elrontanád, akkor sincs baj: cérnabontóval könnyen visszafejtheted a rossz varrást.
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

zsák

textil zsák

zsák varrás

tornazsák

tornazsák varrás

zsák szabásminta

szabásminta

szabás

varrás

varrás kezdőknek

egyszerű varrott zsák

egyszerű varrás

varrás lépésről-lépésre

tanuljunk varrni

varrás tanulás

egyszerű

gyors

filléres

olcsó

zero waste

textil

anyag

zsák textilből

textil tasak

újrahasználható zsák

ajándéktasak

ajándék

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!