Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Ötletek szemétből (kidobott tárgyak új élete)

DIY Csillármentés: csillárfelújítás házilag, avagy rémálmaim csillárjából álmaim csillárja

Ezt a csillárt az előző lakók borzasztó állapotban hagyták hátra nekünk, de én szeretem a kihívásokat, így hát elhatároztam,hogy csillárfelújítás lesz !  Ez a csillár biztosan látott szebb napokat is: atomjaira volt hullva, a fém részei korrodáltak, a kábelezése életveszélyes volt és a gyártója a bőség zavarával küzdött (ahány rész, annyiféle fém: sárgaréz, vörösréz, vas, alumínium.. egy komplett periódusos rendszer! ) Na de innen szép nyerni, nem igaz?
Messziről talán nem is látszik a csilláron, hogy milyen siralmas állapotban volt, de sajnos szegénykét nem véletlenül szánták szemétre. Lényegében atomjaira kellett bontanunk, és minden részét egyesével kicserélnünk / felújítanunk.  Bár megküzdöttünk vele, de a végeredmény bőven mindenért kárpótolt! Jöjjön hát a csillárfelújítás házilag, avagy a mese a régi csillár új ruhájáról: 


Szükséges eszközök
A csillár felújításához ezeket az eszközöket és alapanyagokat használtam:

- vízbázisú Harzo T-16 tapadó alapozó
- rozsdamaró
- csiszolópapír
- drót
- gyöngyház fehér akrilfesték
- 6 db gyertyaizzó foglalat
- kábelek (és eszközök az elektromos szereléshez)
- a takarításhoz: wu2 sampon, hypó és meleg víz
- szerszámok (villáskulcs, csavarhúzó,csípőfogó)
- sok türelem és egy csipet lelkierő

A csillár felújítás összköltsége:
kb 4000 ft, ennyibe került a 6 új foglalat és a festék  (ha nem a teljes festékbödön árával, hanem csak a felhasznált mennyiséggel számolunk). Nálunk minden IS van itthon, szóval mást szerencsére nem kellett vásárolnunk a kis DIY (avagy csináld magad) felújításunkhoz. ( Kivéve az izzókat de ez nem kifejezetten a felújítás költsége, úgyhogy ezt nem számoltam bele. )

Csillárfelújítás lépésről-lépésre

Én elsőként atomjaira szedtem a csillárt, alaposan letisztogattam minden részét (különösen ügyelve az üveg és műanyag felületekre),közben pedig felmértem a károkat:

A csillár kábelezése ránézésre is minimum felért egy öngyilkossággal, így az kuka volt. Szerencsére édesapám mindenhez IS ért , ezért kicserélte a kábeleket a modern megfelelőikre (sőt! még azt is megoldotta, hogy az égők külön külön is kapcsolhatóak legyenek 2-4 arányban Szuperapu ugye?  Na jó , elektroműszerészként ez talán nem is olyan meglepő. :) Izzóknak ledes gyertyaizzókat választottunk, ami magával hozta, hogy a foglalatokat is lecseréltük (ezt amúgy muszáj is volt,  mert teljesen szét volt rohadva mindegyik bakelit? izzófoglalat fém része).

Amíg apa a kábelekkel bíbelődött, én kicsi fém karikákat gyártottam drótból és egyesével felfűztem / újrafűztem az összes üveg díszt. Ezen a ponton erősen kellett sakkoznom, mert volt olyan üveg elem amiből több volt , volt amiből meg kevesebb,  és hát ugye nem tudtam,hogy eredetileg hogyan nézett ki a kristály dekoráció, ezért a fantáziámat is erősen kellett hozzá használnom.  Nagyon nagy szerencsénk, hogy a csillár díszei üvegből és nem műanyagból voltak (ez adta a fő motivációt is, hogy megmentsük), mert így egy kis samponos mosás szó szerint újjávarázsolta az üveg díszeket! (Tudtad? A wu2 samponos víz minden üvegfelületet újjávarázsol! A makacs kosz eltűnik, fényesség és csillogást garantált! Nagyon szuper dolog! .. Persze a karcokat nem hozza ki,de szerencsére itt erről nem volt szó. )

Amikor megvolt a dekoráció újrafűzése és elkészült a kábelezés, realizáltam, hogy szerencsétlen csillár ahány fém rész, annyiféle anyagból van. A foglalat üvegdíszének tartója alumínium (vagy , ahogy Hadházi Laci poénjában áll: "alamónium" ), a foglalatok fém alapja és a csillár karjainak tartója vas (ráadásul rozsdás , amennyire csak lehet), a csillár karjai és akasztóharangja sárgaréz (abból is két különféle árnyalat ), az akasztó pöckök és rudak pedig vörösrézből voltak. Nos, azt tudni kell rólam, hogy nagyon szeretem a harmóniát, így ez nekem szó szerint sokk volt. Elhatároztam tehát, hogy egységesíteni fogom egy kicsit ezt a (számomra) értelmezhetetlen összevisszaságot. A sárgarézzel még csak-csak kibékültem volna, de nincs olyan festék, ami igazán szép, nyers (matt, szalma-sárgás) sárgaréz színt produkál, ezért inkább a gyöngyházfényű fehér (és minden fém rész lefestése) mellett döntöttem. (Az ötletet a fehér hungarocell stukkó adta, ami már a plafonon volt amikor beköltöztünk, egy elegáns százas izzóval - igényesen. Viszont nekem tetszett , így hát gondoltam, ha már lúd, legyen kövér :) Legyen nagyon-barokk! :) )

A fém részeket ( a vasat alapos rozsdamarózás és) csiszolás után  a tartósság érdekében 2 réteg Harzo T-16-ttal alapoztam (nem bízom a dolgokat a véletlenre), majd erre ment 2 réteg gyöngyház-fehér akrilfesték (de ezen a ponton bármilyen más vízbázisú fedőfesték is tökéletesen megteszi).
Itt következzen egy kis önmószerolás: először Harzo helyett fújós festékkel akartam lefesteni a csillárt, mondván, hogy úgy sokkal szebb ("gyáribb") lesz a végeredmény és pikkpakkra megleszek vele, de ez az ötlet csúfosan megbukott. (Buta voltam mert alapozás nélkül mentem rá a fújós fehér akrillal a fém felületekre és sajnos rá kellett döbbennem, hogy a natúr rézről a fújós akril úgy jön le mintha csak port törölgetnénk. ) Tanuljatok a hibámból:  ha akril spray festékekkel szeretnétek festeni, válasszatok olyan fújós alapozót is hozzá, amit kifejezetten natúr fémre is fel lehet hordani! )
Miután megszáradtak a különböző festett elemek összeszereltem a csillárt, apu pedig felrögzítette a foglalatokat , és már csak a felakasztás és üzembe helyezés volt hátra. Párom ezt ( tőle elvárhatóan <3 ) bravúrosan megoldotta, pedig nem volt egy egyszerű menet. Szóval tényleg a teljes család részt vett a csillárfelújításban (anyu is kivette a részét a feladatból: finomakat sütött főzött nekünk, hogy meglegyen hozzá a lelki és fizikai energia.)

Most már biztosan kíváncsi vagy a DIY csillárfelújításunk képeire is, így hát jöjjenek is:

A csillár kezelés előtt

Készül az ezer darabos puzzle! (Tisztítás előtt)


A csillár készen


Ha most valamit máshogy csinálhatnék, az valószínűleg az lenne, hogy nem ezüst színű karikákat használnék az összeillesztéshez,  hanem inkább fehéret vagy átlátszót, mert így egy kicsit túl hangsúlyosak meg olyan "bénácskák" lettek, de ami késik nem múlik! :)  (Ha elhatározom magam és lecserélem, feltétlenül frissítem majd ezt a bejegyzést, és megmutatom nektek is! )
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

csillár

csillár felújítás

csillárjavítás

kristálycsillár

üvegcsillár

üveg

kristály

csillárfestés

fémfestés

festés

felújítás

renoválás

lakásdekoráció

lakberendezés

vintage

vintage csillár

lámpa

hangulat

fény

diy felújítás

diy csillár

régiből-újat

ilyen volt ilyen lett

értékmentés

csillármentés

kábelezés

elektronika

égő

izzó

gyertyaizzó

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!