Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYKreatív DIY ötleteink témák szerintFérfimegőrző - kreatív ötletek férfiaknak (férfias ötletek)

A nagy lambéria átalakítás ( lambéria festése vintage hangulatban ) - Alacsony költségvetésű DIY konyhafelújítás 1.rész

Tavaly előtt nagy csináld magad konyhafelújításba fogtunk, aminek második "áldozata" az elsárgult ( lakkozott ) fali lambériánk volt. Ebben a cikkben megnézheted majd a lambériánk átalakulását lépésről-lépésre és egy pár hasznos ötletet / tanácsot is összegyűjtöttem neked, ami a lambéria felújításához hasznos lehet ( többek között arra is találhatsz majd tippeket, hogy mivel tudsz közvetlenül a lakkra festeni, ha nem szeretnél csiszolni ).
Tavaly előtt nagy csináld magad konyhafelújításba fogtunk, aminek második "áldozata" az étkezőrészen található elsárgult ( lakkozott ) fali lambéria lett.

Mikor először átgondoltuk a konyhánk és az étkező felújításának élehetőségeit ( főleg anyagi megfontolásból) úgy döntöttünk nem botunk, tehát marad a lambéria ( Mind a ketten nagyon szeretjük a fa hangulatát, és szerkezetileg sem volt semmi baja ) . Viszont egy valamit már biztosan tudtuk: így, ahogy kinéz, nem maradhat a lambéria. ( Az, hogy nagyon csúnyán be volt sötétedve ( és sárgulva ) a rajta lévő lakk réteg még "nem is lett volna olyan nagy baj", de az étkezőbútorok és fali dekor mütyürök helyén ( amit az előző tulajdonosok magukkal vittek ) ott maradtak a világosabb bútor alakú sárgulatlan foltok ( ahol nem érte a nap a lambéria felületét ). 

Kicsit olyan volt az étkezőnk, mint amikor Mr.Bean falat festett diszperzittel, és úgy gondolta jó ötlet lesz, ha a festékkel teli vödröt leteszi a nappali közepére és tűzijáték rakétával robbantja szét a festéket a falra :)  Persze a bútorokat és a csetreszeket nem vitte ki a szobából ( csak becsomagolta ), szóval még a szőlős kosárka helye is a falon volt a robbantás után mint "fal minta" :))  Nna, ez a falminta volt nálunk : az étkezőszekrény hűlt helye, az ilyen-olyan családi fotók hiányának lenyomatai és cirka 50 darab különböző átmérőjű fúrt vagy szögelt lyuk (meg egy kupac még bent lévő csavar és szög). 

 Így festett Mr.Bean:


És így festett a mi lambériánk:
Lambéria festése, lambéria felújítása, lambéria csiszolása
Ugye, hogy van  hasonlóság? :)) 


1.) Lépés: tervezés és előkészítés
Tehát nálunk csak két lambéria felújítási módszer jöhetett szóba: vagy kompletten lecsiszoljuk, hiba-javítjuk és újralakkozzuk, vagy telibe festjük a régi lakkozott lambériát.
Rengeteg lakkozott fa és laminált bútorlap bútor felületet festettem már át tartósan és költséghatékonyan ( csiszolás nélkül ) a jól bevált Harzo T16 hídkéző alapozó + vízbázisú zománc + lakk kombinációval ( amiről még régebben készítettem is egy részletes, lépésről-lépésre útmutatót, amit ide kattintva érhetsz el ), de most valahogy nem tudtam elképzelni az étkezőt teljesen egy színre telibe festve ( nagyon megtetszett a fa erezete, amit nem szerettem volna eltakarni ), így maradt a kettes kevésbé kellemes verzió: csiszolni és újrakezelni.

Ezzel viszont jól belenyúltunk a tutiba, mert komplex edzéstervnek bizonyult. Még szerencse, hogy volt segítségem!

Először is áttoltunk és átpakoltunk mindent az étkezőnkből a konyha részre, és fóliával hermetikusan leválasztottuk az étkezőt. Ha (géppel) csiszolnál ez nagyon fontos lépés!  Ne spórolj a takarással, mert MINDENHOL por lesz.
Lambéria festése, lambéria felújítása, lambéria csiszolása
Olyan volt a konyha mint egy epizód valami ufós-járványos filmből, már csak a vegyvédelmi felszereléses tudósok hiányoznak a képről :)
Amikor a lefóliázás megvolt, a kényesebb dolgokat (hogy megvédjem a portól) , leragasztottam maszkolószalaggal (pl:UFO csillárok peremei, konnektor, kapcsoló, stb).


2.) Lépés: csiszolás
Majd jöhetett a csiszolás. Az fel sem merült, hogy a lambériát kézzel csiszoljuk, hiszen jó nagy felületről volt szó, plusz valami bivaly erős oldószeres lakk volt a felületén, úgyhogy kézzel esélyünk sem lett volna. Elővettem hát hű barátomat a Bosch excentercsiszolóm és betáraztunk hozzá két doboz extra durva ( 40 es és 60-as ) csiszolópapírt, egy doboz közepesen durva ( 80-as ) csiszolópapírt, és egy doboz finom csiszolópapírt ( 120-ast ). ( Ezekből végül nem mind fogyott el, leginkább csak a durvákat ette a felület ) A lambériázott falfelületen fentről lefelé és balról jobbra haladtam a csiszolóval szisztematikusan, ügyelve hogy egyenletesen csiszoljak mindenhol. ( Arra kell csak odafigyelni az excenterrel való csiszolásnál, hogy nem szabad egy pontot túl sokáig csiszolni és a csiszológépet nem szabad izomból nyomni a felületnek, mert az maximum a motort égeti le, de gyorsabban nem halad a munka ). Szóval határozottan, egyenletes "finom" nyomással haladj az excenter csiszolóddal. ( Más csiszológépek is használhatóak természetesen, de nekem az excenterrel volt eddig a legkönnyebb bánnom. )

Én az őszinteség híve vagyok, úgyhogy el kell mondanom: a fali lambéria lecsiszolása kemény izommunkát igénylő feladat. Eleve a gépnek is van egy alapsúlya, amit végig függőlegesen a falhoz nyomva kell tartani, másrészt még rezeg is, szóval a szünetek végén nem igazán éreztem a karomat.
Én ezt a  függőlegesen excentercsiszolós folyamatot csak úgy nevezem, hogy a "paraszt Flabélos".
( Tudod, a Flabélos az modern rezgetős fitnesz gép , ami lerezgeti a hurkákat a testedről :) ) A csiszolás is lerezgette a hurkákat, mert konkrétan nem éreztem, hogy lenne karom, nemhogy integessen a háj.. :))  Szegény párom sem járt munka terén jobban: neki kézzel ( puszta izomerőből ) kellett megoldania a rések  és a gép számára hozzáférhetetlen részek csiszolását. Mondanom sem kell talán, hogy a kezén a végén több seb volt mint bőr. Szóval csiszolni ilyen nagy felületen embert próbáló, de nem kivitelezhetetlen.
Lambéria festése, lambéria felújítása, lambéria csiszolása
Csiszolás közben: minden egyes réteg lecsiszolásával egyre szebb és egységesebb lesz a felület. Nagyon jól látszik, hogy hol tartottam: a jobb felső rész és környéke még kimaradt a teljes körből.
Amikor a három különböző durvaságú csiszolókoronggal csiszolás megvolt ( a lakkot a legdurvábbal vittük le, utánajött a durva, a közepes majd végül egy kis "simogatás" a finommal ), utána jöhetett az alapos portalanítás, majd a felületkezelés.

3.) Lépés: felületkezelés
Igen ám, de mivel?
Ha lakkozni szeretnél mindenféleképpen UV álló lakkot válassz , különben egy pár év  múlva kezdheted elölről a folyamatot.
Én a vízbázisú dolgokat preferálom, mert azok nem olyan büdösek , mint az oldószeres társaik és gyorsabban is száradnak. Azt azért tudni kell, hogy a lakk "mindenféleképpen" sötétít egy kicsit a felületen ( olyan lesz tőle a fa színe, mintha vizes lenne ). Válassz egy jó minőségű, magas kopásállóságú UV álló lakkot, ha lakkozni szeretnél, de természetesen más felületkezelési lehetőségek is rendelkezésedre állnak ezen a ponton:
pl:
- ha  szereted a színeket, de ugyanakkor a fa erezetét is láttatni szeretnéd: használhatsz vékony vagy vastag lazúrt, vagy bemoshatod a felületet whitewash technikával ( a whitewash tömören:  vizes festékkel kell festeni, és azonnal alaposan visszatörölni a felületről, így tulajdonképpen lazúrozhatsz/fátyolozhatsz nem-lazúr festékekkel.Ez a technika nagyobb szakértelmet kíván, mert könnyen foltos lesz. )
- ha csak kezelni szeretnéd a fát, de nem akarsz lakkozni: használhatsz különböző bútorolajokat és más konzerváló/felületkezelő szereket is.
- festheted a fát telibe egy színnel: Harzo T16 hídkéző alapozó + vízbázisú zománc (vagy más fedőfesték) + lakk kombinációval (ha nem lakkozott a lambéria felülete , akkor a Harzo alapozót el is hagyhatod, vagy leválthatod más alapozóra)

Nézz körül a helyi festékboltokban és válassz olyasmit, ami neked jobban tetszik!

Nálunk két dologra esett a választás: a fal nagyobb részét natúr fa színűre szerettem volna hagyni , de semmiféleképpen sem akartam fényesre  lakkozni ( tetszett  a matt, kissé elöregedett, natúr fenyő kinézete), ezért ez a felület kapott 3 réteg Supralux Xyladekor Classic Aqua 2 az 1-ben színtelen fakezelő lazúrt ( mi ezt főleg azért választottuk, mert az étkezőnk jórészt földszint alatt van. Kész csoda, hogy nem penészedik a fali lambéria, de ettől függetlenül is szerettem volna némi extra gomba elleni védelemmel ellátni, ha már ennyit dolgoztunk vele. Szóval Xyladekor :) Itt kezelés után, száradás közben:
Lambéria festése, lambéria felújítása, lambéria csiszolása
Ugyan a színtelen lazúrt nem javasolják önmagában védelemnek, inkább csak "előkezelésre", de egyenlőre nem érzem a hátrányát, sőt kimondottan tetszik, hogy nem sötétedősen sárgul, hanem "öregszik" a fa. ( Azoktól, amiket itt most leírtam lehet, hogy valahol "felsír" egy festő vagy egy asztalos, de nekünk tényleg bevált és tetszik :) ) Ilyen a felület közelről most 2 év elteltével, jól látszik, hogy teljesen matt (olyan mintha nem is lenne kezelve):
Lambéria festése, lambéria felújítása, lambéria csiszolása
Hogy egy kicsit világítsuk a teret ( mivel nagyon kicsi, ablaktalan, föld alatti helyiség ) a lambéria fal hátsó részét fehérre "lazúroztam":

Erre nagyszerű festék a Trilak Trikolor Aqua matt fehér zománcfesték, amit nagyon szeretek, merthogy ez a festék kellemesen matt felületet ad, tartós és kiadós, de cserébe nem fed. Egyáltalán nem fed. Ok, lehet ez valójában nem egy előny, de nem nekem! :)) Én imádom, mert  lazúrozni kitűnően lehet vele! Mivel a fedőképessége kritikán aluli, tökéletesen lehet vele szabályozni az árnyalatokat és ezáltal nagyszerű whitewash-hoz és lazúrozáshoz is! 

Legalább 4 réteg Trikolorral kellet átfestenem a hátsó lambériát ahhoz, hogy úgy érezzem most jó lesz a fehér árnyalata és még mindig csak "lazúr " hatású ( látszik a fa erezete ) .. :) Szóval ,aki ezzel  a festékkel akar telibe festeni ( pláne alapozó nélkül ), az vagy mazochista vagy én vagyok :) DE lazúrozáshoz tényleg tökéletes! :) A sima lazúrokat azért nem szeretem, mer azok általában megfelelően fednek :)) ( Ha egy kicsit lassabban festesz csúnya foltos lesz a felület, plusz nagyon világos árnyalatokat és matt felületet nem nagyon lehet velük elérni. ) De ha tudsz lendületesen haladni, egy sima fehér lazúr pont ugyanolyan jó lehet.


Egy sufniban talált kimaradt lambériadarabon teszteltem először a színeket, és ezen nagyon jól látszik, hogy a Trikolor aqua mennyire nem fed, és ez nekünk pont kapóra jött!
1 réteg, 2 réteg, és 3 réteg után (balról jobbra). A falra nekünk végül 4 réteg került.
 Minden felületet kicsi szivacs hengerrel ( lakkozóhengerrel ) festettem ( a réseket is ), mert én valahogy ezzel tudok a legszebben, leggyorsabban és a legtakarékosabban haladni, de természetesen bármi mással is festhetsz, ami neked szimpatikusabb.


4.) Lépés: élvezzük ki a végeredményt
Még a szegélyek megvásárlása és felrakása, valamint egy teljes körű falfestés ( plafonfestés ) hátra van a teljességhez, de azért nem rossz még így sem  - szerintem! :) 


Itt tart most a konyha ( csak, hogy láthasd miért éppen ilyen színeket választottunk a lambériához ).  Az étkezőszékeket, a "konyhaszigetet", a komplett sarok-ülőgarnitúrát, a kenyértartót és a fóliázott konyhabútort is én alakítottam át  ( én festettem át ilyenre ), ezekről pedig külön cikket is írok majd, ezért ( ha érdekel a konyha átalakításának többi részlete is) feltétlenül nézz vissza  később is! :)
Ui: Megtaláltam azt a képet az étkezőnkről, amit még az előző lakók készítettek róla ( ezzel a képpel árulták a házat,szóval ez az az igazi, szó szerint vett "előtte" állapot :) ). Érdekességképpen megosztom veled is, mert szerintem jópofa látni mennyire mást lehet kihozni egy térből csak színekkel ,festékkel és némi elrendezéssel. ( a bútorok egytől-egyig ugyanazok! :) ) Szóval ilyen volt a konyhánk előtte ( ezen még egy kicsit a konyhasziget is látszik ).
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

felújítás

fölújítás

átalakítás

diy felújítás

csináld maga felújítás

csináld magad átalakítás

diy átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

barkácsolás

férfi

férfias hobbi

férfi hobbi

hobbi férfiaknak

kreatív hobby férfiaknak

lambéria

lambériafestés

lambéria festése

lambéria átfestése

lambéria átfestése házilag

lambéria átalakítása

lambéria csiszolása

fali lambéria

lambéria felújítása

csiszolás

excenter csiszoló

felületkezelés

fakezelés

fa

fenyő

lakásfelújítás

olcsó felújítás

felújítás olcsón

felújítás egyszerűen

felújítás alacsony költségvetésből

csináld magad felújítás

csináld magad lambériafestés

lakkozott lambéria festése

lakkozott lambéria

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!