Ajjaj! :( Úgy tűnik, hogy egy olyan régi böngészővel nézed az oldalt, ami nem támogatja a Mindy bizonyos funkcióit (pl.: kedvencekbe rakás, belépés ... ) Kérlek a jobb böngészési élmény és biztonságod érdekében frissítsd a böngésződet, vagy telepíts fel egy újabb és biztonságosabb verziót:
 Chrome  Firefox  Safari  Internet Explorer  Edge 
DIYRégiből újat - kreatív DIY átalakításDIY Bútorok: Bútorfestés és bútorfelújítás házilag

(Ál) Koloniál szekrénysor festése egyszerűen házilag ( koloniál bútor festés )

Nem tetszik a koloniál (jellegű) bútorod színe? Fesd át! Ebben a bejegyzésben azt nézheted meg, hogy hogyan mentettünk meg és alakítottunk át egy koloniál (jellegű) szekrénysort.  A szekrény festése kicsit döcögősen indult, hiszen egy elemet sajnos eléggé tönkretett a víz / penész, amit külön kellett javítanunk (ennek megoldására is találhatsz majd a cikkben tippeket), de ezt leszámítva igazi örömfestés volt ez a bútorfelújítás!  A képek magukért beszélnek!

Sajnos az előtte kép nem a mi bútorunkról készült,de szerettem volna megmutatni, hogy nagyjából milyen volt. 

Ez a történetünk is úgy kezdődött, mint a legtöbb: kaptunk egy bútort "megmentésre" :) Akkoriban egyáltalán nem volt lehetőségünk semmilyen új bútort vásárolni, pláne nem egy egész szekrénysort .. így hát én voltam a világ legboldogabb embere, amikor felmerült a lehetőség arra, hogy elhozhatunk egy koloniál szekrénysort. Egyrészt azért voltam nagyon boldog mert tudtam, hogy a koloniálok bizony fából vannak, ami tényleg egy életre szól, plusz mivel mindenünk dobozokban állt örültem annak is, hogy végre lesz hol tárolnunk a dolgainkat. Már csak a szállítást kellett megoldani.

Amikor a szállítócég kipakolta nálunk a szekrénysort, akkor kezdődtek a fejtörést okozó problémák:

 - A szekrénysor a teljes alsó szintünket (konyha) padlótól plafonig kitöltötte (sajnos nem lehetett lapra szerelni) ezért nem volt lehetőségem túl sokat gondolkozni/tervezgetni
- rájöttem, hogy ez a koloniál bizony nem az a koloniál, amire én gondoltam. Ez a szekrénysor egy újabb fajta koloniál "másolat", ami sajnos nem tömör fából, hanem préselt farost lemezből van :(  (igaz a díszítő elemek valóban fából vannak). Szóval inkább csak koloniál jellegű bútor. De ez végül is nem olyan nagy baj, a célnak pedig így is tökéletesen megfelel.
- A szekrény itt-ott sérült volt (ki voltak törve belőle darabok a tipliknél, felázott róla a furnér), ami még bajos lehet, mert ezt javítani nem olyan egyszerű mint a valódi fát
- az egyik alsó szekrénnyel csúnyán elbánt a víz: penészes volt (ezen a ponton nem tudtam, hogy  menthető lesz-e ez a szekrényrész, de egy próbát mindenképpen megért) . Sajnos erről előtte képet nem készíttettem, viszont  takarítás közbenit  igen, amit később meg is mutatok majd + megosztom veled a tuti penészölő receptem! 

lepergett lakk, leesett díszek és kitört darabok nehezítették a kezdést - de én szeretem a kihívásokat!


néhol a fólia is felszakadt, ezt is orvosolni kellett

Amikor tüzetesebben átnézhettem a szekrénysor egyes részeit, akkor láttam, hogy ebből egészen biztosan teljes átfestés lesz, hiszen:

- egyrészt "olyan nagy kárt nem tehetek benne" (végül is nem egy antikvitásról beszélünk, viszont praktikus, és tetszik a formavilága)
- sok az olyan hiba, amit nem tudnék feltűnés mentesen eltüntetni (főleg ahol a felázás felhullámosította a műanyagot és a furnért)
- másrészt két egyforma színű elemet nem találtam rajta! :)  szó szerint minden része más más barna árnyalatú volt gyárilag ( ami egyébként nagyon jópofa, csak az én rendszerető lelkemnek nem igazán jött be ez a bohém szertelenség :)  )


A képen jól látszik, hogy nincs két egyforma barna árnyalat

A "koloniál" szekrénysor átfestéséhez szükséges eszközök:
A takarításhoz:
- valamilyen zsír és kosz oldó általános tisztítószer ( nálam ez mindig a zsíros hajra való Wu2 sampon)
- ha szükséges: fertőtlenítő / penészölő (Nálam ez  hypo)
- Dörzsi-szivacs és pamut rongy
- egy kis langyos víz :)
- ha nagy a gond penész ügyileg: nyári napsütés és kültéri takarítási lehetőség

A festéshez:
- Harzo T-16 speciális hídképző alapozó - vízbázisú (a már festett/lakkozott illetve fóliázott bútorlap alap miatt)
- Valamilyen vízbázisú fedőfesték / zománc festék (nálam ez a Bauhaus saját márkása, a Swingcolor 2 az 1-ben krém fehér - RAL9001 volt )
- Valamilyen vízbázisú lakk (nálunk ez a Swingcolor selyemfényű lakk volt)
- kicsi (lakkozó) szivacshenger
- kicsi ecset (a résekhez és sarkokhoz)
- műanyag tálka
- vizes rongy
- papír maszkolószalag és újságpapír / fólia (a takaráshoz)
- a fém részek felújításához: arany antikoló paszta (pl:Pentart-os)

A javításhoz:
- Ha telibe fested majd a felületet: (Harzo Fix) javítótapasz / mestertapasz
- Ha csak lakkoznál vagy lazúroznál (pl.: egy igazi koloniált, ami fából van), akkor a bútor saját tiszta! fűrészporát faragasztóval keverve használhatod javítótapaszként 
- kicsi spakli vagy simító lap
- csiszolópapírok (80,120)
- faragasztó (PVA)

A legfontosabb kellékek


Állandó megfigyelés és komoly minőségellenőrzés alatt állok, szóval mindennek tökéletesen kell működnie  :) 

1.) Lépés: alapos takarítás
Ha festeni szeretnél egy bútort az első és mindig legfontosabb lépés a takarítás! Ez nem csak a tisztaság és rendszerető lelkünknek jelent majd megnyugvást, hanem a  festéknek is szükséges a megfelelő tapadáshoz (a festékek nem tapadnak koszra vagy zsírra, ezért ha nem vagy elég alapos, bizony könnyen lepereg a festék ezeken a helyeken). Szóval akármilyen állapotú is a bútorod, a takarítást nagyon gondosan végezd el!

A legjobb ha először leszerelsz a bútorról mindent ami leszerelhető: vedd le az ajtókat, szereld le a zsanérokat, fogantyúkat, vedd ki  a polcokat ... és mindegyiket egyesével takarítsd le! 

Nekem van egy szuper bevált receptem amit mindenre IS alkalmazok:

Egy kupak a zsíros hajra való Wu2 samponból + 1 kupak hypo + 1 kisebb lavór langyos víz

Ez levisz mindent: a zsírt, a koszt , a penészt és még antibakteriális is. (A hypo alapvetően egy filléres dolog (100ft/liter), de a drága penészölőkben is ez a hatóanyag , szóval spórolhatsz is vele- nem is keveset! )
Nagyon fontos: a tömör fa még csak-csak elviseli, de a préselt farost lemezt nem szabad tocsogó vízben áztatni, mert felpúposodik /felázik a ragasztó és tönkremegy! A takarításod mindig szorítkozzon a felületre és ne tocsogjon a vízben (alaposan csavard ki a rongyod)
Ez alól csak azok a bútorok lehetnek kivételek, mint nálunk a felázott/penészes alsó szekrény: ahol már nincs mit veszíteni :) 

Plusz egy jó tanács: mielőtt nekiesnél a bútor felületének bármilyen (erősebb) takarítószerrel: először végezz próbát egy kevésbé látható ponton , és ha érzékeny a bőröd mindig viselj gumikesztyűt! A vegyszereket pedig soha ne keverd egymással, mert végzetes lehet! Egyszerre csak eggyel! (Kivéve a saját fent említett receptem, mert azt már 3 generáció óta teszteljük és még itt vagyunk :) )

A penészes (menthetetlennek hitt) alsó szekrény is ezzel kapott egy átfogó kezelést, igaz ehhez már drasztikusabb mértékeket kellett alkalmaznom: Kivittem a kertbe a gyeprácsra (szerencsére nyár volt) , először kapott egy alapos általános wu2 samponos hypos takarítást,  után az alja egy TÖMÉNY hypós bemosást is kapott, amit egy hagytam hatni a felületen / beivódni a bútorba. A hypo oldata gomba és penészölő. Nálunk eddig minden ilyen helyzetre bevált (falra és dohos bútorokra is alkalmaztam már, nem is egyszer). Csak arra figyelj oda, hogy egyrészt elég erős vegyszer (a tömény hypóba ne nyúlkálj bele puszta kézzel,még véletlenül se menjen a szemedbe vagy ilyesmi és ne tartsd gyermekek által elérhető helyeken ), másrészt fehérítő (csak olyan ruhában hypózz aminek már mindegy, vagy eleve fehér :) )


Először jött az általános tisztítás (itt közben): hypos samponos vízzel és kefével alaposan átsúroltam, míg le nem jött a kosz és a penész látható része, ezután leslagoztam, majd végül kapott egy adag tömény hypos bemosást is (csak az alja), utána pedig száradt a tűző napon jó pár napig. Ezen a ponton nem igazán érdekelt, hogy még jobban szétázik-e a farost lemez, mert nem igazán volt más lehetőségem de azért így ne moss bútort ha nem muszáj :) (vízzel nyugodtan letakaríthatod, de ne álljon sokáig rajta, mert ha meg tudja magát szívni akkor vége ). 
Ha megvagy az alapos tisztítással és meg is száradt a bútor , jöhet a festés!

2.) Lépés: Festés  (+ egy kicsi hibajavítás)
Festés előtt az apróbb hibákat még javítanunk kell: a letépődött fóliát visszaragasztottam a helyére, a kiszakadt tipliket faragasztóval fixáltam pozícióba, a kitört / hiányzó farost lemez darabokat pedig mestertapasszal pótoltam / tömítettem / javítottam.  A felület egyenetlenségeiből adódó hibákra (pl.: kitört darabkák, lyukak, ragasztott de látszó repedések stb.) tökéletes választás lehet a mestertapasz (vagy más néven fakitt vagy folyékony fa). Ezt a massza állagú, gipszes paszta állagú hibajavítót többféle színben lehet kapni, de ha telibe szeretnéd festeni a bútorod nagyszerű lehet a sima fehér is (úgysem fog látszani). Én a vizes alapú Harzo Fix javítótapaszt használtam,de bármilyen más márkájú (vagy házi) mestertapasz is tökéletesen megfelel a célra. Ha nem festeni szeretnél, hanem csak lakkozni vagy lazúrozni (mert mondjuk tényleg fa koloniál bútorra akadtál) a színre kevert mestertapaszt javasolják a javításhoz, de nekem ez nem jött be: foltos maradt még így is a lazúr alatt szóval visszatértem ahhoz tipphez, amit még édesapámtól tanultam:
Fa bútorok "láthatatlan" javításhoz legjobb a fa saját (tiszta!) fűrészpora faragasztóval paszta állagúra keverve
Ha lekentük a hibát a mestertapasszal, a száradása után finom csiszolópapírral (120) addig csiszoljuk míg teljesen egybe nem simul az alappal. Utána pedig jöhet a festés! 

Az "ál" koloniál szekrénysorunkat ugyanúgy festettem le, mint a laminált bútorainkat (függetlenül attól, hogy fa részt, lakkozott fát vagy éppen műanyagot festek), aminek a fő eleme a Harzo T-16 speciális hídképző alapozó volt, aminek pont az a lényege hogy mindenféle felületre nagyszerűen tapad ( remekül lehet vele alapozni bármilyen (vízbázisú)festék alá).  A laminált bútorok festését már nagyon részletesen (lépésről-lépésre) leírtam egy előző cikkünkben, ezért a bútorfestési részt most nem írnám le újra, de ide belinkelem neked az útmutatót,ami alapján egyszerűen tudsz majd haladni:

▶▶▶ Hogyan kell festeni laminált bútorokat - lépésről-lépésre útmutató ◀◀◀

Minden bútorfestős cikkemben ki szoktam emelni, mert nagyon fontos: ne ijedj meg ha az első vékony réteg festéked nem lesz szép egyenletes! Az első réteg általában amolyan felhősen foltos. Ez teljesen normális! Több vékony réteg kell ahhoz, hogy igazán szép egységes és egybefüggő színt kapj.
Ne ess abba a csapdába, hogy lustaságból inkább egy rétegben de vastagon viszed fel a festéket, mert azt biztosan megbánod majd! 
Ilyen volt a szekrénysor egyik eleme az első réteg alapozó után - alapozás közben ( itt is jól láthatod, hogy még nem fed az alapozó egyenletesen, de ez nem baj! Addig kell rétegezni a vékony rétegeket (természetesen száradásuk után) míg szép, egybefüggő egyenletes réteget nem kapsz):


3.) Lépés: Festés - fedőfesték felvitele
Amikor már teljesen fehér az alapozó réteged (várhatóan a 2. - 3. réteg után - alap bútorod sötétségétől függően) és a felvitt alapozó rétegek megszáradtak nagyon finom csiszolópapírral (120-240) finoman (óvatos, körkörös mozdulatokkal) átcsiszolhatod. Ez a lépés leginkább csak akkor fontos, ha érdesnek érzed a felületet, vagy itt ott megfolyt  a festék, esetleg beleszálltak pöszök. Ha nagyon nagyon finoman átsimogatod csiszolópapírral a felületet babapopsi finomságot, és tükörsima felületet kaphatsz majd végeredményként,de ez a lépés teljes egészében elhagyható, ha nem vagy maximalista, vagy nincs lehetőséged porolni. Ha mégis csiszoltál, ne felejtsd el a fedőfesték felvitele előtt alaposan letörölni / leporszívózni a port.

Ha az alapozásunk megvan felvihetjük a választott VÍZBÁZISÚ fedőfestéket . Én a Bauhaus saját márkás festékét, a Swingcolor 2 az 1-ben zománcfestékét választottam krém-fehér (RAL 9001) színben,de természetesen bármilyen más vízbázisú festék is tökéletesen megfelel a célnak. Ha tartós eredményt szeretnél válassz a prémium minőségű vízbázisú zománc festékek közül egy számodra szimpatikus márkát, ha pedig a vintage hangulatot kedveled, akkor akár a krétafestékek között is nézelődhetsz. (Ez utóbbinál oda kell figyelned arra, hogy - a festéknek megfelelően - zárd valamivel,  mert a krétafesték elég sérülékeny, könnyen kopik). Ha zománcot választottál, arra tökéletes zárás lesz a vízbázisú lakk, a vintage felületekhez pedig nagyszerű a wax (vagy ha hajlandó vagy egy kis nosztalgiát feláldozni  a tartósság oltárán, akkor krétához is használhatsz zárásként lakkot! )
Én vízbázisú zománcfesték és vízbázisú erős kopásállóságú lakk párti vagyok, mert általában nem dekorációnak szánt bútorokat festek (plusz az anyagi lehetőségeink is korlátozottak), ezért mindig inkább a  biztosra  (tartósságra) megyek elsőként.
Az alapozónkhoz hasonlóan a fedőfestékünk első rétege is valószínűleg még foltos lesz, ebből is kelleni fog (alaptól függően) 2-3 vékony réteg.
Tipp: a fedőfestékedből tegyél el egy kicsit légmentesen záródó mini (befőttes) üvegbe, hogy később ( ha esetleg valamilyen hiba előállna ) javítani tudd a bútort. 
 


4.) Lépés: A festés zárása ( lakkozás )
Ha a fedőfesték rétegeink megszáradtak, jöhet rá a záró réteg ( lakkozás) ! Én festéshez, lakkozáshoz (és általában úgy mindenhez is) egy kicsi, úgynevezett lakkozó szivacs hengert használok, mert egyszerűen imádom! Nagyon takarékosan lehet vele festeni, könnyű kitakarítani és nagyon visszafogott, szolid mintázatot hagy maga után (egy ecsethez képest). Ha a gyári tökéletességre mennék valószínűleg festékszóró géppel festettem volna, de ez anyagilag egy kicsit nagyobb befektetés, plusz ehhez már tényleg gyakorlott kézre van szükség, hogy ne pazaroljuk a festéket és szép is legyen. Szóval ha kezdő vagy mint én,  a szivacshenger mindenhez tökéletes választás lehet!  A lakkozáshoz is ezt használtam, plusz a Swingcolor vízbázisú selyemfényű lakkját, mert ár érték arányban ez is nagyon szuper.

Lakk helyett a finomabb autentikus vintage hangulatért waxxal is zárhatsz (ha krétafestékkel festettél), ezt a legegyszerűbben puha pamut ronggyal törölhető mozdulatokkal viheted fel - de vigyázz arra hogy alaposan töröld vissza mert minél vastagabb réteget hagytál a bútorodon, annál tovább tart a kikeményedési ideje. Krétafestéket és waxot csak olyan bútorokra javaslok, amik nincsenek napi szintű, erős igénybevételnek kitéve (pl.: egy komód külsejére nagyszerű választás lehet, polcokra és fiókokba már kevésbé)


Két réteg fedőfesték és két réteg lakk után, visszaszerelt fogantyúkkal.

5.) Lépés: a kiegészítők festése
A szekrény fő elemei és polcai után a kiegészítőket vettem kezelésbe: a fogantyúk és zsanérok (mivel nagyon tetszett az eredeti, kicsit kopottas antik arany színezetük), egy frissítő kezelést kaptak a Pentart arany színű antikoló pasztájával. A fogantyúkat és a zsanérokat is alaposan elpucoltam (kosz és zsírtalanítottam) előtte, majd miután megszáradtak,
finoman áttörölgettem őket az antikoló pasztával (ügyelve hogy ne nyomkodjam be a mélyedésekbe a pasztát - csak a felszínükre, a domborulatokra jusson belőle) 
Őszintén bevallom, hogy ezekre a  kicsi felületekre ujjal vittem fel az arany antikoló pasztát, mert nem akartam szivacsot pazarolni.. Lustaság fél egészség? De nekem bejön így is :) 


Balra az antikoló pasztával kezelt, jobbra az antikolásra váró fogantyú elem


Fent a még kezeletlen, alul pedig a már kezelt zsanérok
Amikor a zsanérok és a fogantyúk is elkészültek, nem maradt más hátra mint összeszerelni és kiélvezni a végeredményt! Ilyen lett a szekrénysorunk (az íróasztalt és a széket is ugyanezzel a laminált bútor festési módszerrel festettem):

jobbra lent Nyünyike emeli a bútor fényét, balra lent pedig a szétázott menthetetlennek hitt alsó részt láthatod.
(egy kicsit ugyan látszik az ázás, de legalább egyben van, és ami még fontosabb: egyáltalán nincs penészes/dohos szaga! a hypo, a napon szárítás és a festés megtették a dolgukat! )

Az íróasztal is tipikus bükk színű fóliás préselt farost csoda volt, kapott az is egy szép új festett ruhát és néhány fogantyút :) 
Az utána képek (amiket itt látsz) most, 5 év elteltével készültek, úgyhogy egészen biztosan állíthatom, hogy nagyon jól bírják a strapát a festett bútorok! :) (Még talán jobban is mint a Jyskben frissen vásárolt forgácslap csodáink..) Egy dolog van csak, amit ez a festés egyáltalán nem bír: a foltot hagyó dolgokat. Ezek (pl.: szörp,bor,kávé,álló víz) végleges foltot hagynak a festett bútoron, ezért ha bármi kifolyna azonnal töröljük le! A sima kosszal nincs semmi baja, meg sem kottyan neki, ahogy a viszonylag erőteljes takarítás és némi macskakarmolás sem :)  Úgyhogy jó szívvel ajánlom a bútorfestést, ha van egy kissé ütött kopott, de még masszív és jól használható bútorod!

 

UI : sokan érdeklődtetek, hogy a könyveket mivel vontam be, illetve hogy mi az a könyv alakú sor a polcokon. A könyveim nincsenek bevonva, az csak egy amolyan papírból készült "ál könyv gerinc" mintás (egy mozdulattal kivehető) takarólemez, amit azért készítettem, mert utálok port törölgetni, viszont imádom a könyveket. Ha érdekel, hogy hogyan készült itt elolvashatod : könyvtakaró / polctakaró készítése papírból házilag

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! ^^ Remélem örömöd leled majd az alkotásban !  Nagyon örülnék neki, ha megmutatnád, hogy mit alkottál ( hozzászólásba tudsz beszúrni képet is ), illetve nagyon hálás lennék, ha megosztanád ezt a bejegyzést másokkal is!  További szép kreatív napot kívánok!
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is:
Címkék:

koloniál

koloniál szekrénysor

koloniál festése

koloniál szekrénysor festése

koloniál átfestése

koloniál szekrénysor átfestése

szekrénysor

szekrénysor festése

szekrénysor átfestése

szekrénysor felújítása

koloniál szekrénysor felújítása

koloniál felújítás

bútorfestés

bútorfelújítás

bútorátalakítás

átalakítás

felújítás

csináld magad bútorfestés

bútorfestés házilag

diy bútorok

bútorok házilag

bútorkészítés otthon

kézzel készült bútor

diy bútorátalakítás

diy bútorfestés

bútorfestési technika

bútorfestési tipp

bútorfestési trükk

bútorfestés kezdőknek

bútorfestés lépésről-lépésre

festés

festési technika

festés kezdőknek

kreatív ötletek bútorokból

kreatív ötletek bútorokkal

bútor

bútor ötlet

diy bútor

bútorkészítés házilag

barkácsolás

olcsó bútor

fölújítás

diy felújítás

csináld magad felújítás

csináld magad átalakítás

diy átalakítás

felújítás saját kezűleg

sk felújítás

bútorlap

bútorlap festés

bútorlap festés házilag

szekrénysor festés

bútor modernizálás

bútor átfestése egyszerűen

bútor átalakítása egyszerűen

bútor átalakítása

bútor átfestése

tapadóalapozó

tapadóhíd

fedőfesték

fóliázott bútor festése házilag

fóliázott bútor festése

fóliázott bútor

festés házilag

bútor felújítás házilag

laminált bútor

kreatív lakberendezés

kreatív lakásdekoráció

alapozó

otthon

lakásdekoráció

bútorkészítés

egyszerű

olcsó

lakberendezés

harzo t-16

bútor felújítás

fóliázott

Reklám
Kérdezni szeretnél? Elmondanád a véleményed? Kattints ide és szólj hozzá!
Hálás lennék, ha megosztanád velünk az elkészült alkotásaidat, véleményed / észrevételeid. Ha kérdeznél, arra is nagyon szívesen válaszolok ( amint időm engedi ). Azonban a hozzászólásnak van pár egyszerű alapszabálya, amiket (mindannyiunk érdekében) kérlek tarts be. A legfontosabb a kulturált viselkedés: úgy beszélj másokkal, ahogy szemtől szemben is beszélnél velük, és ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek, viselkedjenek mások. Ha ezt betartod , baj nem lehet :) Ide kattintva olvashatod el a részletes oldal szabályzatot
Reklám
Nagyon örülök, ha megosztod az itt található tartalmakat másokkal is, de kérlek becsüld meg a munkám annyival, hogy ezt a pár dolgot minden esetben betartod:
● Cikkenként maximum egy kép és egy pár sor ( fontos információkat, pl.: receptúra ) NEM tartalmazó kedvcsináló szöveg osztható meg, jól látható (a blogunkat forrásként megnevező) forrásmegjelöléssel
A borntodiy.hu képei és szöveges tartalmai a BornToDIY Blog szellemi tulajdonát képezik, az oldalunkon megjelenő minden tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.  Blogunk használatával felhasználási (és megosztási) feltételeinket automatikusan tudomásul veszed és elfogadod (bővebben itt)
Rólunk / Bemutatkozás
Tetszik ? Oszd meg másokkal is ! ❤
Legérdekesebb DIY ötletek
Szerzői jog / Copyright
Legfrissebb DIY ötletek
Szereted a szuper árakat és a kedvezményeket?
Többezer kreatív ötlet egy helyen!